Nyhed
27. okt. 2017 | 13:07 - Opdateret 27. okt. 2017 | 21:13

Ekspert frikender Nikolines musikvideo

Foto | Mathias Tegtmeier
Flertallet er dumme viser rapperen Nikoline pege et våben mod billeder af danske politikere, og det er ganske lovligt som satiremiddel, mener førende advokat på området.

”Man må godt skyde på billeder,” siger advokat Asger Thylstrup, som afviser DF-politikers anklage om, at samfundskritisk musikvideo bryder lovgivningen.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti har taget anstød af en musikvideo, som den danske rapper Nikoline står bag.

I videoen til Flertallet er dumme – der bobler på Ekko Shortlist – tager hun et våben og skyder på skydeskiver forsynet med billeder af folketingspolitikere. Ahrendtsen mener, at dette er en direkte opfordring til drab på politikere og derfor lovstridigt.

”Hun står i en kælder som en anden massemorder, en anden Breivik, og øver sig på at skyde til måls på de her politikere. Det er meget klart, hvad det betyder: ’Vi skal pløkke dem,’” siger kultur- og skoleordfører Alex Ahrendtsen.

Han har bedt kulturministeren undersøge, om noget af den støtte fra Statens Kunstfond på 35.000 kroner, som Nikoline har fået, er gået til at producere musikvideoen. I så fald vil Ahrendtsen kræve, at pengene betales tilbage.

Frihed til chokerende meninger
Men der er intet ulovligt i musikvideoen.

Det siger en af landets førende eksperter, advokat Asger Thylstrup, der i over 50 år har arbejdet med medieret og udgivet bogen Injuriesager – bagvaskelse, ærekrænkelser og ytringsfrihed.

”Jeg kan slet ikke se, at det skulle være en opfordring til drab. Det er jo billeder, der bliver skudt på, ikke rigtige mennesker. En opfordring er nøje defineret i straffeloven, og det her falder slet ikke ind under den paragraf,” siger Asger Thylstrup.

”Desuden er Nikolines musikvideo og hendes rap klart satirisk, og hun er derfor beskyttet både af Grundlovens § 77 og af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 10 om borgerens frihed til at fremkomme med meninger, selv om de er både chokerende og oprørende.”

Fingerede pletskud
Ekko har vist musikvideoen for Thylstrup, og han mener ikke, at Nikoline – der har det borgerlige navn Nikoline Vicic Rasmussen – går for vidt i sin satire over politikerne i dagens Danmark.

”De fingerede pletskud, som hun foretager i videoen, rammer ret præcist ned i den dybe frustration, som vi borgere føler ved de mange politiske sager, der vækker bestyrtelse og forargelse,” siger Asger Thylstrup.

”Tænk bare på statens salg af DONG til Goldmann Sachs og de ledende DONG-medarbejderes styrtende fortjenester og tidligere finansminister Bjarne Corydons efterfølgende topstilling i finansverdenen.”

”Eller hvad med salget af NemID og en bonus på over 600 millioner kroner til direktøren, eller politikernes afmontering af SKAT og de følgende svindelnumre i milliardklassen med skatteborgernes penge.”

Poetisk straf
Han fremhæver, at satiren er et af de få, virksomme våben, som vi borgere har over for politikernes ikke altid lige tiltalende skalten og valten.

”Den gode satire kan have samme psykologiske virkning som mange films fremstilling af skurke og deres efterfølgende retfærdige straf.”

”Vi slapper af, når Bruce Willis og Clint Eastwood får bugt med det godes fjender, selv om vi godt ved, at filmens fantasi ikke svarer til virkelighedens verden. Alligevel luner det og gør godt i sindet at se filmbøllerne få deres bekomst.”

Kommentarer

Flertallet er dumme

Musikvideoen til rapperen Nikolines sang er af redaktionen udvalgt som bobler på Ekko Shortlist.

Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti er fortørnet over, at Nikoline i videoen skyder på billeder af politikere.

Se Flertallet er dumme.

© Filmmagasinet Ekko