Nyhed
26. juni 2014 | 18:05

Nordirland spinder guld på Game of Thrones

Foto | HBO
Maisie Williams som Arya Stark og Rory McCann som Sandor ”The Hound” Clegane er nogle af de Game of Thrones-stjerner, som spæner gennem det nordirske højdedrag sæson efter sæson.

De årlige optagelser til HBO-hittet Game of Thrones har gavnet den nordirske økonomi og skabt arbejdsmuligheder for kreative lokale.

Af Jeppe Mørch

Herhjemme bruges der mange kræfter og kroner på at lokke filmindustrien ud af hovedstadsområdet. Filmfonde på Fyn og i Aarhus drager med ekstra finansiering, men når optagelserne er slut, tager man ofte hjem igen. Og spørgsmålet er, hvor mange turister en film som Hævnen trækker til Fyn.

Men i Nordirland har én enkelt produktion til gengæld formået at gøre det ru bjerglandskab til et gryende filmmekka.

75 procent af HBO-serien Game of Thrones er filmet i det nordirske højdedrag og i Titanic Studios i Belfast. Og det kan mærkes på den nordirske økonomi. Serien har startet et spirende filmmiljø, og mange af de forskellige locations fungerer som magneter for turister.

Denne uge besøgte Englands Dronning Elizabeth sågar studierne, skriver The Hollywood Reporter.

Flere turister end indbyggere
Fjerde sæson af Game of Thrones er netop slut – og både fans og kritikere klapper stadig.

Den enormt populære fantasy-serie om magtkampen i Westeros vippede Sopranos af pinden som den mest sete serie i HBO’s historie, og Ekkos anmelder smed hele fem stjerner efter sæson nummer fire.

Der bor omkring 1,8 millioner mennesker i det område, hvor Game of Thrones optages. Man håber på, at seriens popularitet på sigt vil kunne tiltrække to millioner turister om året.

Derfor har man også arrangeret guidede ture rundt om i området for turisterne.

”De (HBO, red.) viser noget af det mest ikoniske ved det nordirske landskab frem i Game of Thrones, og det er jo glimrende for turismen,” udtaler den nordirske handels- og erhvervsminister, Arlene Foster, til The Hollywood Reporter.

Sænker arbejdsløsheden
Derudover slår Foster også fast, at Game of Thrones har påvirket landets økonomi særdeles positivt ved at ansætte lokale.

Det anslås, at HBO efter fjerde sæson i alt vil have skudt næsten 150 millioner dollars i Nordirlands økonomi. Og det har sænket arbejdsløsheden.

”Vi tror på, at den her forretning har potentiale til at gro yderligere. Det, som HBO har startet her i området, har skabt faciliteter og færdigheder, som andre vil kunne benytte senere,” pointerer Arlene Foster.

Resten af verden har da også fået øjnene op for film-mulighederne i Nordirland. Til oktober lancerer Universal fortællingen om grev Draculas unge år, Dracula Untold, der er optaget her.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko