Nyhed
29. sep. 2021 | 13:35

Nordisk filmguld på Nordatlantens Brygge

Foto | Maria von Hausswolff
Hlynur Pálmasons forrygende En hvid, hvid dag er en af de mange islandske perler, der bliver vist under Nordatlantiske Filmdage.

Festivalen Nordatlantiske Filmdage viser nogle af tidens bedste og mest aktuelle film og dokumentarer fra Island, Færøerne og Grønland.

Af Esben Skaalum

Så er der helt unikke filmoplevelser fra det høje nord!

Fra torsdag den 30. september og frem til 10. oktober afholdes Nordatlantiske Filmdage 2021. Film fra Island, Grønland og Færøerne bliver vist på Nordatlantens Brygge i København og med enkelte visninger i Øst for Paradis i Aarhus.

Den står på sneklædte billeder med åndedrættet hængende som tåge i luften, når de nordatlantiske film toner frem.

Klimaet er fællesnævner, men festivalen præsenterer et varieret program, der byder på otte spillefilm, seks dokumentarfilm og syv kortfilm.

Islandske perler
Årets hovedserie hedder ”Den islandske bølge”. Film fra Island har i det forgangne årti vundet mange hjerter og priser på filmfestivaler med underfundige historier om skæve eksistenser

Eksempelvis Dagur Káris Virgin Mountain, hvor overvægtige Fúsi finder modet til at forandre sit liv.

Filmen fra 2015 fik ved premieren fem stjerner af vores anmelder, og den er værd at se eller gense på festivalen, hvor Ekkos medredaktør Peter Schepelern introducerer.

Rúnar Rúnarssons ligeledes velanmeldte Echo åbner Nordatlantiske Filmdage i morgen aften. Instruktøren er selv til stede og fortæller efter visningen om arbejdet med filmen over et glas vin.

Undervejs på festivalen kan man også se dansk-uddannede Hlynur Pálmasons overraskende morsomme perle om sorg og smerte, En hvid, hvid dag, og Benedikt Erlingssons herlige Kvinde på krigsstien.

De kan alle anbefales på det varmeste!

Hæder til afdød komponist
Men det er ikke kun islændingene, der leverer øjenåbnere under Nordatlantiske Filmdage.

Sideløbende med festivalens hovedtema er der også et program med titlen ”Rigsfællesskabet på film”. Det består af en række dokumentarer, der skildrer landenes kamp for selvstændighed med alt, hvad det indebærer.

Her er både en film om det grønlandske rockband Sumé i filmen af samme navn og en tv-dokumentar om kongehusets relation til Færøerne. Desuden vises to film om frigørelsen fra Danmark: Færøerne.dk og Kampen for Grønland.

Visningerne følges op med debatter med skaberne bag filmene, der måske kan få de nysgerrige til at forstå danskernes nordiske fæller en kende bedre.

Nordatlantiske Filmdage rundes af med at hædre den islandske komponist Jóhann Jóhannsson. Han døde for tre år siden, men hans fotograf Sturla Brandth Grøvlen har færdiggjort Jóhannssons smukke dagdrøm Last and First Men.

Sturla Brandth Grøvlen introducerer filmen, som man virkelig ikke må snyde sig selv for at opleve!

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko