Nyhed
09. juli 2019 | 15:05

Kalle Bjerkø bliver ny spillefilmkonsulent

Foto | Imelda Wassberg
Filminstituttets nye konsulent er født Rune Kalle Bjerkø, men bruger kun de to sidste navne, når han arbejder med forskellige funktioner i filmbranchen.

Som afløser for Mikkel Munch-Fals har Det Danske Filminstitut valgt en mindre profil, men med en bred erfaring. Han sender et signal om film til hele Danmark.

Af Claus Christensen

I den første måned nåede Mikkel Munch-Fals at nakkeskyde Lille Pers elefant Bodil på forsiden af Politiken og efterlyse en nazist i dansk film.

Det var en usædvanligt kraftfuld entré for en spillefilmkonsulent, der typisk er meget forsigtig med at udtale sig til pressen, da den magtfulde stilling er øretævernes holdeplads.

Munch-Fals trak da også følehornene til sig, men fortsatte som konsulent og har støttet film som Ditte & Louise, The House That Jack Built og De frivillige. Efter fire år på posten forlader instruktøren stillingen til 1. september.

Afløseren bliver en langt mindre kendt person, nemlig 49-årige Kalle Bjerkø. Til gengæld har den nye konsulent en bred erfaring, idet han både har arbejdet som instruktør, manuskriptforfatter, klipper, komponist og producer!

Han har også en teoretisk ballast, uddannet i dramaturgi på Aarhus Universitet med sidefag i Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet.

Stærke kvalitetsfilm
Kalle Bjerkø var en del af det store manushold på et af DR2’s originale satireprogrammer Drengene fra Angora fra 2004. Tre år senere instruerede han samme kanals skæve julekalender Yallahrup færgeby, og han vandt en Emmy for DR-familieserien Paphoved (2013), som han både skrev og instruerede.

Den seneste titel på hans cv er børnefilmen Hacker, som havde premiere i marts, fik tre stjerner i Filmmagasinet Ekko og generelt lidt lunkne anmeldelser.

”Dansk film går en spændende og udfordrende tid i møde. Udbuddet af audiovisuelle fortællinger i nye formater og på nye platforme vokser med gigantisk hast,” udtaler Kalle Bjerkø i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Her bliver det Filminstituttet og filmkonsulentens vigtigste rolle, i et tæt samarbejde med branchen, at sikre, at dansk film ikke drukner i tsunamien, men at der til stadighed bliver lavet stærke kvalitetsfilm fra hele Danmark, til hele Danmark.”

Markedsandelen
Den seneste filmaftale rummer som bekendt en målsætning om, at danske biograffilm skal have en markedsandel på 29 procent. Kalle Bjerkø sender med sin ”hele Danmark”-udtalelse et signal om, at han har tænkt sig at leve op til filmaftalen.

Filminstituttet har to spillefilmkonsulenter for voksenfilm, og jobbet anses for at være et af de mest magtfulde i dansk film. Konsulenten beslutter egenhændigt, hvilke film der skal have støtte, og han eller hun skal kun følge sin egen smag og overbevisning.

Kalle Bjerkø er ansat for en toårig periode, men den kan blive forlænget. Filminstituttets anden spillefilmkonsulent er norske Silje Riise Næss.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko