Nyhed
25. aug. 2017 | 13:17

Norske kritikere: Nyt mesterværk af Trier

Foto | Erik Aavatsmark
Blot 23-årige Eili Harboe spiller titelrollen i Joachim Triers Thelma. Norske kritikere står i kø for at rose den unge skuespiller.

Den norske auteur Joachim Trier har med Thelma taget springet til horror-genren, men norske kritikere er vilde med resultatet – og hovedrolleindehaveren.

Af Jeppe Mørch

Reprise (2006) og Oslo, 31. august (2011) skød Joachim Trier frem som Skandinaviens måske mest talentfulde instruktør. Begge værker skildrer rørende ungdommens drømme og smerten, når de ikke indfries.

Døren til USA blev åbnet for Trier, der i 2015 instruerede Louder Than Bombs med Gabriel Byrne, Isabelle Huppert og Jesse Eisenberg på rollelisten.

Louder Than Bombs fremviser sorgbearbejdelse efter en mors død gennem forskellige virkelighedsopfattelser. Filmen når dog ikke samme højder som de første to film, og man kunne frygte, Joachim Trier aldrig ville nå derop igen.

Men nu er han gået i en ny, filmisk retning med den overnaturlige horror-thriller Thelma. Filmen har netop haft premiere på filmfestivalen i Haugesund, og skal man tro de norske kritikere, har Joachim Trier skabt et nyt mesterværk.

En smuk og ond film
Eili Harboe spiller hovedrollen som Thelma, der forlader en lille religiøs by for at studere biologi i Oslo. Her forelsker hun sig i Anja (Kaya Wilkins), og med denne følelse kommer overnaturlige evner.

Trier har skrevet Thelma i samarbejde med sin faste manusmakker Eskil Vogt. I Norge uddeler man terningeøjne i stedet for stjerner, og i Dagbladet og VG modtager Thelma maksimale seks.

”Aldrig før har jeg set en mere følsom, mere smuk og mere ond skildring af forelskelse i en norsk film. Ikke ét sekund er overflødigt, vi vil gerne følge Thelma (og Anja) hele tiden, selv om det gør ondt,” skriver Øystein David Johansen i VG.

I Dagbladet har Inger Merete Hobbelstad lige så mange roser til filmen.

”Filmen er helt og holdent sig selv, og samtidig er den dybt genkendelig. Den er blevet kaldt en horrorfilm, men det virker mere præcist at sige, at den benytter sig af horrorfilmens greb, når der fortælles en stærk historie om undertrykte følelser, forbudt lidenskab og personlig frigørelse,” skriver Hobbelstad.

Stærk hovedrolle med smalle skuldre
NRK’s P3, Aftenposten og Kinomagasinet finder alle fem terningeøjne frem til Joachim Trier.

”Det, som til syvende og sidst gør, at Thelma bliver en så vellykket filmoplevelse, er, at nerven og spændingen hele tiden er til stede,” lyder det fra John Berge i Kinomagasinet.

P3 hylder Joachim Trier for elegant at sno sig uden om alle genrefilmens klichéer, mens Aftenposten retter begejstringen mod hovedrolleindehaver Eili Harboe.

”Gennem sin sømløse veksling mellem uskyld og mørkere drifter bærer hun filmen på sine smalle skuldre,” skriver Kjetil Lismoen for Aftenposten.

Thelma vil senere på året blive vist på filmfestivalerne i Toronto og New York. Joachim Triers genrefilm får dansk biografpremiere 30. november.

Trailer

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko