Oscar
Nyhed
22. feb. 2013 | 22:22

Oscar gør op med sexede kyssepiger

Foto: Academy of Motion Pictures & Sciences
Adrien Brody overraskede i 2003 alt og alle, da han kyssede Halle Berry, efter hun havde overrakt ham Oscar'en. Den type kys er – så vidt vides – stadig tilladt, selvom kyssepigerne er afskaffet.

Det er gammeldags og sexistisk, når smukke unge piger deler Oscar-statuetterne ud, siger en af showets producere Neil Meron, der i år har fundet seks uddelere af de gyldne statuetter i en talentkonkurrence.

Af Daniel Pilgaard

Vi kender scenariet: Vinderen udråbes, og smukke unge kvinder deler kindkys ud og overrækker prisen. Sådan har det altid været – fra tvivlsomme vindere af Tour de France til modtagerne af de gyldne statuetter i Oscar-showet. 

Men når verdens mest kendte filmpris uddeles natten til mandag for 85. gang, må vinderne se langt efter kindkys og kram af smukke unge blondiner og brunetter. 

For i år har Oscar-akademiet valgt en række alternative mennesker til at overrække de 3,85 kilo tunge statuetter. 

The Associated Press har fået nys om, at seks unge studerende i år får deres livs oplevelse til showet, der angivelig bliver set af mere end en milliard mennesker over hele verden. 

”Jeg er stadig i chok,” siger tyveårige ChaRon Brabham, der er teaterstuderende på State University i New York. ”Jeg kan ikke tro det, men det er virkelig sandt.”

1100 konkurrerede om seks pladser
Oscar-akademiet har fundet de seks studerende gennem en konkurrence. Her skulle unge, håbefulde filmskabere svare på, hvordan de vil bidrage til filmens fremtid. De skulle aflevere besvarelsen i form af et essay og et 30 sekunders filmklip.

Oscar-akademiet modtog 1100 forslag, og det var ingen forudsætning, at man skulle studere eller arbejde med film. Man skulle blot have en drøm om lave film i fremtiden. 

Så de seks vindere har vidt forskellig baggrund. Ud over ChaRon Brabham kommer vi blandt andet til at opleve en nittenårig, koreansk universitetsstuderende fra Boston, en 30-årig krigsveteran, der nu studerer film i Texas og en studerende fra Zimbabwe, som læser på University of California. 

Kyssepiger er sexistiske
Proceduren til showet, hvor kendte og tidligere vindere udråber vinderne, forbliver dog uændret. De seks studerende skal blot overrække statuetterne på samme måde, som de smukke unge kvinder tidligere gjorde. 

Og det er årsagen til årets nye tiltag. 

”Traditionen, hvor en velskabt godte kommer og overrækker prisen, virker både gammeldags og sexistisk,” siger en af Oscar-showets producere, Neil Meron til nyhedsbureauet Ap.com.

”De er der kun for at blive betragtet som objekter, og hvorfor kan vi ikke have mennesker, som rent faktisk holder af film og måske er fremtiden inden for film til at dele priserne ud,” spørger filmproduceren, som blandt andet står bag Chicago og The Bucket List.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko