Oscar 2019
22. feb. 2019 | 00:23

Oscar-panel: Jordskredssejr venter Roma

Foto | Alfonso Cuarón
I forgrunden har Alfonso Cuarón genskabt sin familie i 70’ernes Mexico, men han vender kameraet mod stuepigen i baggrunden og udfolder hendes historie i Roma.

Alfonso Cuaróns sort-hvide drama skriver Oscar-historie, hvis det står til Ekkos ekspertpanel, der dyster om at ramme flest rigtige i uddelingens 24 kategorier.

Af Nicki Bruun

Natten mellem søndag og mandag dansk tid løber nyere tids mest besynderlige Oscar-uddeling over tv-skærme verden over. 

Kaosset består i, at Kevin Hart først blev valgt som vært, hvorefter han trak sig på grund af kritik af homofobiske tweets. 

Siden blev Oscar-akademiet voldsomt kritiseret af filmfolk for planlægningen af showet, så dramaet op til uddelingen har været af Hollywood-dimensioner. 

Selve prisfesten er dog ofte en langgaber, men den kan blive mere spændende, hvis der er noget på spil. Derfor har vi samlet et panel af syv folk, der skriver om og arbejder i filmbranchen. 

Og ifølge panelet kommer Alfonso Cuaróns mexicanske mesterværk Roma til at skrive historie som den første film, der vinder både for bedste film og bedste ikke-engelsksprogede film! 

Se buddene fra deltagerne – der tæller kritikere, en instruktør og en producer – nederst i artiklen ved at klikke på skemaet!

Sjælden enighed
I år er der to nye navne i Oscar-panelet. 

Den ene er tidligere assisterende Ekko-redaktør Freya Bjørnlund, der nu slår sine folder på webmediet Skærm. Men den anden er instruktøren Aske Bang, som i 2017 blev Oscar-nomineret for kortfilmen Silent Nights og som den eneste instruktør har to film i top 10 på All Time Shortlist

De får selskab af en flok rutinerede Oscar-gættere. Producer Kim Magnusson har vundet flere af de gyldne statuetter for sine kortfilm og tog en delt sejr i sidste års panel. Ann Lind Andersen er kendt for behændigt at føre TV 2-seere gennem showet på dansk tv, og hun er ligesom Politikens filmredaktør Kim Skotte en genganger i vores panel. 

Endelig er der fra egen række også deltagelse af Ekkos Oscar-ekspert Casper Hindse – der med sejre i de to seneste år har vist sig at være skarp – og Ida Rud, der blogger for Ekko og arbejder for Troldspejlet

Gætter med hjertet
Kun i én kategori er der total enighed i panelet. Alle syv mener nemlig, at Alfonso Cuarón fuldender sin store aften ved at vinde prisen for bedste fotografering i Roma

Næsten alle peger naturligt nok også på det sort-hvide drama om en gravid tjenestepige i 70’ernes Mexico City som vinder af prisen for bedste ikke-engelsksprogede film. Aske Bang leverer dog en gevaldig skruebold ved at pege på den tyske outsider Værk uden skaber

Også Ida Rud og Kim Skotte går deres egne veje i flere kategorier. Det kan man kalde at gætte med hjertet, men der skal selvfølgelig også rammes nogle overraskelser, hvis man vil løbe med den ærefulde sejr!

Klik på skemaet herunder:

Kommentarer

Oscar-uddelingen

Første Oscar-show blev afholdt i 1929, og prisuddelingen er verdens ældste inden for filmbranchen.

Priserne uddeles af Academy of Motion Picture Arts and Sciences, hvis omkring 7.200 medlemmer er aktive personligheder i filmindustrien.

Der bliver i år givet priser i 24 kategorier, heriblandt for bedste film, instruktør og skuespilpræstationer.

Årets uddeling bliver afholdt 24. februar i Dolby Theatre i Hollywood.

© Filmmagasinet Ekko