Nyhed
25. feb. 2020 | 11:02

Oscar-vinder ændrer boligpolitik i Sydkorea

Foto | Lee Jae-Hyeok
De to søskende i Parasite må ud på det trange toilet i håbet om at opfange internetforbindelse fra en af naboerne. Deres kummerlige levevilkår er ikke unormale i den sydkoreanske storby Seoul.

Efter den historiske Oscar-sejr til Parasite har myndighederne besluttet at sætte penge af til at forbedre leveforholdene i landets hovedstad.

Af Nicki Bruun

En ting er at vinde en Oscar, noget andet er at ændre et helt lands boligpolitik.

Begge dele har det sydkoreanske mesterværk Parasite nu formået. Efter filmens historiske Oscar-sejr har det asiatiske lands myndigheder besluttet at give økonomisk støtte til 1.500 hjem, skriver avisen The Korea Herald.

I hovedstaden Seoul vil bystyret forbedre levevilkårene for de mange mennesker, der ligesom hovedpersonerne i Parasite lever under kummerlige forhold i kælderlejligheder.

3,2 millioner sydkoreanske won, svarende til omkring 18.000 danske kroner, vil myndighederne give til hver husstand. Målet er at forbedre opvarmningssystemer, udskifte gulve og installere ting som aircondition-anlæg og brandalarmer.

Ifølge avisen var der i 2015 383.000 af den slags kælderlejligheder i hele Sydkorea, hvoraf næsten 60 procent af dem var i Seoul. Og langt størstedelen af beboerne i de boliger tilhører de lavest lønnede i landet.

Skelsættende film
Parasite
har ifølge filmens danske distributør Camera Film nu solgt 150.000 billetter i danske biografer.

Lige inden Oscar-uddelingen var det satiriske og drabelige drama oppe på knap 100.000 solgte billetter, så det må siges, at Oscar-prisen for bedste film har givet et enormt boost.

Siden sejren på Cannes-festivalen, hvor instruktør Bong Joon-ho vandt Guldpalmen, har Parasite gået sejrsgang over hele verden. Begejstrede anmeldere har ligesom Ekkos chefredaktør givet topkarakter og udnævnt filmen til et monumentalt mesterværk i filmhistorien.

Samtidig har Parasite formået at trække publikum i biografen over alt i verden. Ifølge hjemmesiden Box Office Mojo, der følger films indtjening ved billetlugerne, har filmen i skrivende stund indtjent omtrent 1,4 milliarder kroner på verdensplan.

Trailer: Parasite

Kommentarer

Se Parasite gratis

Tegn abonnement på Ekko og vælg mellem at få tolv biografbilletter til halv pris eller én gratis billet.

Sådan kan du se mesterværket Parasite gratis eller til halv pris.

Et abonnement koster kun 395 kroner.

Ud over det aktuelle #84 får du som bonus Ekko #83, hvor vi tegner et stort portræt af Bong Joon-ho.

© Filmmagasinet Ekko