Nyhed
28. feb. 2020 | 10:16 - Opdateret 28. feb. 2020 | 12:35

Polanski bliver væk fra fransk prisuddeling

Foto | Blume
Roman Polanski er anerkendt som en af historiens store instruktører. Men siden 1977 har han været på flugt, fordi han i USA blev sigtet for at have voldtaget en trettenårig pige.

Protester får voldtægtsanklaget instruktør til at droppe den franske filmbranches prisfest på trods af tolv nomineringer.

Af Claus Christensen

I morgen holder danske filmkritikere Bodil-fest, hvor alt tyder på, at May el-Toukhys modige film om et kvindeligt overgreb, Dronningen, vil blive fejret på behørig vis.

Knapt så festlig tegner den franske filmbranches prisfest César, der finder sted i aften.

Aftenens hovedperson, instruktøren Roman Polanski, har meddelt, at han ikke dukker op, selv om hans Officer og spion topper med hele tolv nomineringer, heriblandt for bedste film og bedste instruktør.

”Aktivister har allerede truet mig med en offentlig lynchning, og nogle af dem har sagt, at de vil protestere foran Salle Pleyel,” siger den 87-årige instruktør til AFP om uddelingen, der afholdes i en koncertsal i 8. arrondissement i Paris.

”Hvordan kan der på sådan nogle sørgelige betingelser være plads til en film om forsvaret af sandheden og kampen mod blindt had og antisemitisme?” spørger Polanski retorisk.

Baggrunden for protesterne er, at Roman Polanski siden 1977 har været på flugt, fordi han i USA blev sigtet for at have voldtaget en trettenårig pige.

I de senere år er flere kvinder trådt frem og har anklaget instruktøren for lignende ugerninger.

Skuespilleren Adéle Haenel, der er nomineret for bedste kvindelige skuespiller i Portræt af en kvinde i flammer, kritiserer også César.

”Anerkendelsen af Polanski spytter alle ofrene i ansigtet. Det betyder, at det ikke er forkert at voldtage kvinder,” udtaler skuespilleren ifølge The Guardian. Hun anklagede sidste år instruktøren Christophe Ruggia for et seksuelt overgreb, da hun var blot tolv år gammel og på vej ind i filmbranchen.

César-akademiet har allerede taget konsekvensen af kritikken og meddelt, at alle 21 medlemmer af bestyrelsen trækker sig efter aftenens prisfest. Der er 4.300 stemmeberettigede, hvoraf 34 procent er kvinder.

Officer og spion handler om Dreyfus-justitsmordet i slutningen af det 19. århundrede. Filmen kommer i danske biografer den 23. april.

Trailer: Officer og spion

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko