Cannes 2019
23. maj 2019 | 11:19

Priser til halvdanske film i Cannes

Foto | Maria von Hausswolff
Islandske Ingvar E. Sigurðsson er forrygende som sorgramt mand i Hlynur Pálmasons A White, White Day. Nu har skuespilleren vundet en pris på festivalen i Cannes.

Hlynur Pálmason og Andrias Høgenni, kendt fra Ekko Shortlist, vinder priser i parallelkonkurrencen Semaine de la Critique på den prestigiøse festival.

Af Nicki Bruun

Der er ikke blevet talt meget dansk på Cannes-festivalen i år. Nogle danske medier er blevet hjemme eller har skåret ned på dækningen, og det skyldes blandt andet nok, at det har været småt med dansk deltagelse.

Men nu er der blevet uddelt priser til hele to film med dansk islæt.

I festivalens parallelkonkurrence Semaine de la Critique – der er kendt som et springbræt for talenter – har islandske Hlynur Pálmason og færøske Andrias Høgennis film vundet priser. De to instruktører er uddannet henholdsvis på Den Danske Filmskole og den alternative filmuddannelse Super16 i København.

Pálmasons hovedrolleindehaver i sorgdramaet A White, White Day, Ingvar E. Sigurðsson, vinder den såkaldte Louis Roederer Foundation Rising Star Award. Han har også hovedrollen i Pálmasons afgangsfilm fra Filmskolen, En maler, der kan ses på Ekko Shortlist.

Ekkos chefredaktør har storrost Pálmasons opfølger til prisvinderen Vinterbrødre.

Imens vinder Andrias Høgennis afgangsfilm fra Super16, Ikki ikka meint, prisen for bedste kortfilm, der bliver uddelt af tv-stationen Canal+. Høgenni er også kendt fra Ekko Shortlist, hvor han har hele fem film liggende.

Lyden af forstaden
Hovedprisen i Semaine de la Critique hedder Nespresso Grand Prize og gik til den franske animationsfilm I Lost My Body.

Men parallelkonkurrencens prisuddeling onsdag aften bød på endnu flere priser til film med danske kræfter involveret.

Den irske forstadsthriller Vivarium vandt en såkaldt distributionspris. Filmen har dansk co-production af selskabet Ping Pong Film, mens special effects og lydarbejdet er af danske folk som Kristian Eidnes Andersen og Jacques Petersen.

Den store pris på Cannes-festivalen, Guldpalmen, bliver uddelt lørdag aften, hvor festivalen også slutter.

Kommentarer

Nicki Bruun

Ekkos udsendte journalist i Cannes dækker dagligt festivalen.

Laver primært interviews og opstøver store og små nyheder.

Cannes-festivalen blev holdt første gang i 1946 og regnes for verdens mest prestigefyldte festival.

Årets festival er nummer 72 og løber fra 14. til 25. maj 2019.

© Filmmagasinet Ekko