Nyhed
08. maj 2019 | 15:57

”Jeg var tæt på at forlade mediebranchen”

Foto | Duane Dulman Gudmundsen
Efter fyringen på Radio24syv gik René Fredensborg i eksil på Filippinerne. ”Journalisten kom som en anden Martin Sheen for at henrette oberst Kurtz i junglen,” siger han om et interview, som han i dag fortryder.

René Fredensborg vender tilbage til Radio24syv på fredag. Han har sagt undskyld for narko-episoden, men føler sig stukket i ryggen af fagbladet Journalisten.

Af Claus Christensen

Knap et år efter, at værten René Fredensborg under stor mediebevågenhed blev fyret fra Radio24syv, er han tilbage på kanalen.

På fredag kl. 10 kan lytterne igen høre den viltre vært, som også er skribent og blogger for Filmmagasinet Ekko. Fredensborg erstatter Klaus Riskær Pedersen, der stiller op til Folketingsvalget, men han kommer med et nyt program. Hvad det indeholder, er stadig en hemmelighed.

”Sådan er det i moderne medier. Man lægger en slagplan, og så kommer der en pressemeddelelse. Men jeg kan vel sige, at programmet er noget nyt, noget gammelt, noget lånt og noget blåt,’” siger René Fredensborg og griner.

Efter fyringen oplevede han en økonomisk nedtur. Han flyttede til Filippinerne med sin filippinske kone, men måtte låne penge af gamle efterskolevenner for at få råd til at betale hospitalsregningen, da hans datter blev født.

Tilbage i Danmark har oplevelsen givet ham inspiration til det nye program på Radio24syv.

”Når man har prøvet at leve i et farligt land med konstant borgerkrig, så kan debatten i Danmark med identitets- og kønspolitik ærlig talt virke temmelig småtskåren. Jeg vil gerne lave noget, hvor der er højere til loftet. Det skal være et filosofisk program, hvor vi får så kloge mennesker i studiet, at det kan åbne verdenen for lytterne,” siger René Fredensborg.

Tilgivelse er sundt
Fredensborg måtte forlade Radio24syv i juni 2018, fordi han gemte stoffer i en autocamper, som en medarbejder kørte gennem Sverige til Folkemødet på Bornholm uden kendskab til den ulovlige last.

Det var kanalens administrerende direktør, Jørgen Ramskov, der fyrede Fredensborg, og det er Ramskov, som har taget værten til nåde igen.

”Alle kan begå fejl – også alvorlige fejl. Og René begik både en klar ulovlighed og handlede groft ukollegialt i forbindelse med Folkemødet på Bornholm. Derfor blev han bortvist,” skriver Jørgen Ramskov i en mail til Ekko.

”Men jeg er overbevist om, at vi alle også skal have en chance for at komme tilbage. Tilgivelse er et helt grundlæggende sundt og godt princip. Den kræver for mig at se to ting: At det, man har gjort, kan tilgives, og at man selv indser fejlen, lærer af den og undskylder. Begge dele er tilfældet med René,” skriver Ramskov og tilføjer, at Fredensborg er en ”utroligt dygtig og engageret vært”.

Karaktermordet
René Fredensborg bekræfter, at han har undskyldt over for Jørgen Ramskov og medarbejderne på Radio24syv.

”Når man sidder i den filippinske jungle og mediterer, kan man jo godt tænke over, om man ikke er parat til at give en undskyldning,” siger René Fredensborg.

Han fortryder også, at han åbnede sin dør for Rasmus Elmelund fra fagbladet Journalisten. Det blev til en større artikel, hvor Fredensborg anklager Radio24syv for hykleri, fordi kulturen på kanalen er præget af hash og stoffer. Dengang følte han sig stukket i ryggen.

”Jeg blev udsat for den journalisttype, der i to dage bare smiler og giver dig ret i alt, men i virkeligheden er kommet for at begå et karaktermord. Min egen revolver blev pludselig vendt imod mig. Det var meget lærerigt. Jeg troede, at man kunne charmere sig ud af alt, men det kan man faktisk ikke,” siger René Fredensborg, der selv har skrevet og blogget for Jounalisten.

Vred på verden
Radioværten føler, at hans udsagn blev vredet ud af konteksten af fagbladet Journalisten, der ellers optræder som Journalistforbundets vagthund over for brodne kar i branchen.

”Jeg mente, at alle ryger fede engang imellem – ligesom alle indimellem går over for rødt – men det endte i Journalisten til min overraskelse med at blive en hård konfrontation med Radio24syv. Den udsendte journalist kom som en anden Martin Sheen for at henrette oberst Kurtz i junglen, og vred på verdenen dumpede jeg i. Jeg tabte simpelthen hovedet.”

”Jeg er ikke længere vred på verden, men jeg er en smule anspændt over, at mit eget fagblad syntes, det var nødvendigt at pusten til ilden i konflikten mellem mig og Radio24syv,” siger René Fredensborg, der har været tæt på at forlade mediebranchen.

”Jeg var nede i kulkælderen og tænkte, om jeg overhovedet skulle være i mediebranchen. Det er en svær branche, og når jeg forsøgte at trække store linjer, så var mit fagblad kun interesseret i, hvad der var smuglet og ikke smuglet. De var ikke spor bedre end en tabloidavis.”

Dobbeltmoral og grænseløshed
Freelance-journalisten Rasmus Elmelund afviser kritikken.

”Artiklen var på ingen måde et karaktermord, men – som jeg også har skrevet til René Fredensborg – et portræt af ham, der ud over at handle om hans dramatiske fyring på Radio24syv handlede om journalistik, moral, dobbeltmoral, grænser og grænseløshed,” skriver Rasmus Elmelund i en mail og fortsætter:

”Efter jeg havde skrevet den, sendte jeg Fredensborg hele artiklen. Han roste den og sendte mig nogle ønsker til rettelser retur. Dem rettede jeg mig efter.”

”Efterfølgende påpegede min redaktør, at vi måtte konfrontere radioens ledelse med nogle af Fredensborgs udsagn, blandt andet det polemiske om, at der på radioen ikke er nogen, der ikke kan lide at ryge hash. Så det gjorde vi. At han i dag kalder artiklen et overlagt karaktermord og anklager mig for at bringe et citat ud af kontekst, kan jeg ikke genkende.”

Pustet til ilden
Vi har spurgt Journalistens Øjvind Hesselager, hvordan han som redaktør af journalisternes eget fagblad har det med, at en hovedkilde i en stor artikel føler, at han er blevet dårligt behandlet.

Efter en længere korrespondance har redaktøren svaret over mailen.

”Vi har modtaget René Fredensborgs kritik i forskellige versioner, herunder gengivelse af et konkret citat fra ham, som Journalisten ifølge Fredensborg angiveligt skulle have brugt i vores artikel – men som Fredensborg ikke kan genkende,” skriver Øjvind Hesselager og fortsætter:

”Det er der god grund til, for det pågældende citat har aldrig optrådt i artiklen. Det har Journalisten påpeget over for Ekko, hvorpå kritikken er blevet omformuleret. Har vi pustet til en ild, mens Fredensborg lå ned? Det forstår jeg ikke. René Fredensborg var meget interesseret i at få besøg af Journalisten. Troede han mon, at vi ikke skulle tale om hans sammenstød med radiochefen?”

”Jeg skal for god ordens skyld notere, at samtlige citater i Journalistens artikel er clearet med kilden før publicering. Vi har sågar indført en præcisering, da kilden fortrød en af sine konkrete formuleringer. Og Journalisten forelægger naturligvis kritik for den kritiserede part – her Radio24syv. Det følger af de presseetiske regler.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko