MIndeord
12. aug. 2014 | 07:21 - Opdateret 12. aug. 2014 | 11:21

Robin Williams er død

George Kraychyk
Robin Williams (th.) fik en Oscar for rollen som livsklog psykolog i Good Will Hunting (1997), hvor han spiller over for Matt Damon.

Den populære skuespiller, der med sin humor og varme gav fans troen på livet, har angiveligt taget sit eget.

Af Claus Christensen

Danske filmfans vågner op til et chok: Skuespilleren Robin Williams er død i en alder af 63 år.

Han døde i sit hjem i Tiburon i det nordlige Californien mandag klokken 12.02 amerikansk tid, skriver internationale medier.

Ifølge politiet har Williams efter al sandsynlighed begået selvmord. Hans pressesekretær oplyser, at den populære komiker led af en svær depression, og for nylig var han på afvænningsklinik for stofmisbrug.

Det tragiske dødsfald bekræftes af Williams’ kone, Susan Schneider.

”Jeg er fuldstændig knust. På vegne af Robins familie beder vi om fred, mens vi sørger dybt. Når han vil blive husket, er det vores håb, at fokus ikke vil være på Robins død, men på de utallige øjeblikke af glæde og latter, som han gav millioner af mennesker,” udtaler Schneider.

Gudbenådet improvisationskunst
Robin Williams voksede op i Chicago i staten Illinois med sin mor, der var fotomodel, og en far, som arbejdede hos Ford.

Han flyttede senere til Californien for at studere, inden han endte i New York på den velrenommerede skuespillerskole Juilliard School, som han forlod i 1976.

To år senere kom gennembruddet på amerikansk tv i serien Mork and Mindy (1978-82), hvor han spiller rumvæsnet Mork.

På film slog han igennem som forfatter i Verden ifølge Garp (1982), og han blev Oscar-nomineret for sin rablende dj i Good Morning, Vietnam, hvor man får Williams’ gudbenådede improvisationskunst for fuld udblæsning.

Elskeligt væsen
Han havde både komiske og dramatiske roller – og vandt en Oscar for psykolog-birollen i Good Will Hunting (1997).

Han spiller utraditionel lærer i Døde poeters klub (1989), hjemløs i The Fisher King (1991), mand i kvindeklæder i Mrs. Doubtfire (1993) og krimiforfatter i Insomnia (2002). I Flubber (1997) spiller han skør videnskabsmand, en eventyrlysten og forvokset dreng i Jumanjii (1995), mens han lægger stemme til lampens ånd i Aladdin (1992).

Listen af uforglemmelige roller er lang og kun til tider svækket af en hang til det sentimentale og lidt for sødmefulde.

Robin Williams fik en enorm fanskare over hele verden på grund af sit elskelige væsen, sin uforudsigelige humor og menneskelige varme. Under humoren og det vindende væsen mærkede man en smerte, og det føles særligt trist, at den skuespiller, der har givet mange troen på livet, angiveligt endte med at tage sit eget.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko