Nyhed
03. okt. 2009 | 23:46

Rúnarsson vinder Nordisk Panorama

Det islandsk-danske stortalent belønnes for sin afgangsfilm fra Det Danske Filmskole.

Af Claus Christensen

De danske dagbladskritikere har endnu ikke fået øjnene op for Rúnar Rúnarsson. Men da vi på dette magasin i foråret blev præsenteret for hans afgangsfilm Anna, var vi ikke i tvivl: et usædvanligt nordisk filmtalent.

Denne vurdering står vi ikke alene med. I den forløbne uge blev Anna, i konkurrence med 72 film, valgt som bedste  kortfilm på Nordisk Panorama.

Nordisk Panorama er den største festival for kort- og dokumentarfilm i Norden. Den årlige festival går på runde mellem de fem nordiske lande: Sverige, Norge, Finland, Danmark og Island, hvor den i år fejrede tyve års jubilæum.

I åben krig
Anna er en hjerteskærende film om en ung pige, der er på vej ind i den svære pubertet, samtidig med at hendes mor og far ligger i åben krig.

Marie Hammer Boda er et fund i hovedrollen som Anna, og Petrine Agger, der spiller Annas mor, er næppe set bedre. Fotografen Sophia Olsson filmer havnen i Hundested, hvor filmen foregår, som var den et islandsk naturlandskab.

Det er ikke første gang, at 32-årige Rúnar Rúnarsson, som bor i Danmark, får international anerkendelse.

Oscar-nomineret
I 2008 var han nomineret til en gylden palme i Cannes for kortfilmen Småfugle. Og kortfilmen The Last Farm, som han søgte ind på den danske filmskole med, blev nomineret til en Oscar.

Så sent som for tre uger siden fik Rúnar Rúnarsson en ”special mention”, da han pitchede sin kommende spillefilm, Vulcano, på seminaret Nordiske Talenter i København.

En jury bestående af blandt andre Roy Andersson fremhævede Rúnarssons ”sjældne evne til at kunne få publikum til at identificere sig med sine karakterer, uanset alder og køn”.

Ekko arbejder på at udgive en dvd med Rúnarssons kortfilm, der efter planen udsendes med magasinet i begyndelsen af 2010.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko