Nyhed
18. sep. 2023 | 16:03

Russell Brand anklaget for voldtægt

Foto | Russell brand

På sin YouTube-kanal afviser Russell Brand de alvorlige anklager imod sig og spekulerer i, om beskyldningerne er et koordineret angreb for at lukke munden på ham. 

Fire kvinder beskylder den britiske komiker for overgreb, men han afviser det som de etablerede mediers sammensværgelse.

Af Frederik Hoff

Fire kvinder anklager den britiske komiker, skuespiller og debattør Russell Brand for voldtægt og følelsesmæssigt misbrug.

Anklagerne kom lørdag aften i dokumentaren Russell Brand: In Plain Sight, som er produceret af den britiske tv-station Channel 4 og samtidig i artikler af The Times og Sunday Times of London.

De fire kvinder kender ikke hinanden, og en af dem var seksten år gammel, da de påståede overgreb fandt sted – den seksuelle lavalder er sekten år i Storbritannien – mens Russell Brand selv var 31 år.

Hun fortæller blandt andet, at Brand tvang sin penis ned i hendes hals.

En anden af kvinderne fortæller, at Russell Brand voldtog hende, og de tre medier er i besiddelse af en journal, der viser, at hun blev behandlet på et voldtægtskrisecenter samme dag, som voldtægten skal have fundet stedet.

Ud over de fire anklager en række andre kvinder mediepersonligheden for forseelser som kontrollerende og krænkende adfærd.

Efter beskyldningerne er han blevet fyret af sit agentur.

BBC og produktionsselskabet Banijay – som begge har arbejdet med Russell Brand – er desuden i gang med en undersøgelse for at finde ud af, om de har været advaret om hans adfærd.

Politiet i London siger til engelske medier, at man ikke har modtaget anmeldelser, men opfordrer ofrene til at henvende sig.

Afhængig af sex
Allerede aftenen inden offentliggørelsen af beskyldningerne afviste Brand samtlige anklager på sin YouTube-kanal.

De væsentligste anklager handler om episoder, der angiveligt udspillede sig mellem 2006 og 2013, hvor Russell Brands popularitet var på sit højeste.

Han slog internationalt igennem som rockstjernen Aldous Snow i komedierne Forgetting Sarah Marshall og Get Him to the Greek. Og han var et ikon i hjemlandet som Big Brother-vært, radiovært, forfatter og alles foretrukne gæst i briternes højt elskede panel-shows.

”De her anklager angår et tidspunkt, hvor jeg var meget i medierne. Jeg var i aviserne, jeg var med i film, og som jeg også har fortalt detaljeret om i mine bøger, var jeg meget promiskuøs,” forklarer han ivrigt fægtende på YouTube.

”I løbet af min promiskuøse tid var der altid samtykke i alle de forhold, jeg var i,” uddyber han.

Russell Brand var ofte i medierne på grund af sit alkohol- og narkomisbrug og en promiskuøs livsstil, som han talte forholdsvis åbent om i interviews – ofte med en tyk ironisk distance og gavtyvesmil i ansigtet.

Dog var det ikke kun kulørte historier og det spektakulære ægteskab med popsangen Katy Perry, der fandt vej til medierne.

I 2005 søgte han behandling for sexafhængighed, og i et tv-interview fra 2006 beskrev sangeren Dannii Minogue ham som ”lidt af en modbydelig rovdyr”,der ikke ville acceptere et nej.

Kontroversiel aktivist
Russell Brand har siden 2009 engageret sig i en lang række politiske områder.

I 2013 var han fortaler for ikke at stemme til parlamentsvalgene som protest mod et dysfunktionelt system, og under covid-pandemien blev han en ivrig modstander af sikkerhedsbegrænsningerne.

Sidstnævnte fik ham midlertidigt smidt af YouTube, fordi Google betragtede det som misinformation.

På YouTube har han i dag opbygget en stor fanbase, og de fleste af hans videoer har mellem 500.000 og én million seere.

Samme aften som anklagerne blev offentliggjort optrådte han med standup-komik på Troubadour Wembley Park Theatre i London. Ifølge Deadline fik han stående ovationer fra publikum, allerede inden han var gået i gang.

I videoen efter de nye anklager spekulerer han i, om der er tale om en sammensværgelse orkestreret af etablerede medier, fordi han er ”ved at komme for tæt på sandheden” i sine videoer.

”Det er tydeligt for mig, eller det føles i hvert fald for mig, som om der er en seriøs og samordnet agenda for at kontrollere den her slags rum og den her slags stemmer. Både min og jeres stemmer,” siger han til sine seere.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko