Nyhed
12. jan. 2016 | 10:41

Sean Penn møder narkobaron i smug

Foto | Wilson Webb
Sean Penn spiller Brooklyn-gangsteren Mickey Cohen i Gangster Squad (billede), men i oktober sidste år mødte Hollywood-stjernen en vaskeægte storforbryder.

Hollywood-stjernens opsigtsvækkende interview med den berygtede narkosmugler ”El Chapo” kan give ham problemer.

Af Lasse Cordsen

”Jeg leverer mere heroin, amfetamin, kokain og marihuana end nogen anden i verdenen. Jeg har en flåde af ubåde, fly, lastbiler og både.”

Sådan lød ordene, da skuespiller og instruktør Sean Penn interviewede Mexicos mest eftersøgte narkotikasmugler Joaquin ”El Chapo” Guzmán i oktober sidste år.

Lørdag aften offentliggjorde Rolling Stone Magazine Penns kontroversielle interview med den eftersøgte narkobaron. Interviewet blev udført, mens Guzmán var på flugt fra de mexicanske og amerikanske myndigheder.

I fredags blev Guzmán atter sat bag tremmer efter to gange tidligere at være flygtet fra det ellers velsikrede fængsel Altiplano i Mexico.

Penns interview var ifølge den mexicanske rigsadvokat Arely Gomez Gonzalez essentielt for Guzmáns tilfangetagelse. Hvis Penn har hjulpet politiet, har det dog ikke været med hans gode vilje – og det kan give Hollywood-problemer.

Flere nyhedskanaler rapporterer, at Penn i øjeblikket undersøges af de mexicanske myndigheder, da han havde været i kontakt med Guzmán i flere måneder op til interviewet. Hvis Penn har hjulpet Guzmán, strider det mod mexicansk lovgivning.

Byggede tunnel i et år
I interviewet afslører Guzmán nye detaljer i sagen om sin dramatiske – og nøje planlagte – fængselsflugt, som fandt sted sidste sommer.

Han fortæller om specialtrænede ingeniører, der gravede en tunnel på halvanden kilometer, så han kunne flygte ud i friheden ligesom Tim Robbins i En verden udenfor.

Forskellen på Robbins og Guzmáns flugt var imidlertid, at Guzmáns tunnel kun tog et år at bygge og kostede mindst en million kroner – og så skulle El Chapo ikke røre en finger selv.

Penn og Guzmán talte om alt fra Donald Trump til narkobaronens ønske om en spillefilm, som skal fortælle hans historie.

Det var den mexicanske skuespillerinde Kate Del Castillo – der tidligere i en tweet har bedt Guzmán om at bruge sin magt til at hjælpe folk – der arrangerede mødet mellem Penn og Guzmán.

Omringet af vagter
Penn var initiativtageren til interviewet, og det tog den ihærdige skuespillere flere uger at få kontakt til Guzmán igennem Castillo. 

Da det endeligt lykkedes, førte Castillo Penn dybt ind i den mexicanske bjergjungle, hvor de nåede frem til Guzmáns gemmested. Penn fortæller, at de var omringet af 30-35 bevæbnede vagter og yderligere hundrede soldater, der befandt sig på en mark ved siden af huset.

Hele seancen varede omkring otte timer og blev oversat af Castillo, da hverken Guzmán eller hans lakajer kunne tale engelsk. Ifølge New York Times har Penn udtalt, at han konstant skiftede sin telefon forud for interviewet og var ekstremt forsigtig for ikke at afsløre kontakten til Guzmán.

Forskellig fra andre narkosmuglere
Det er ikke første gang, at den Oscar-vindende skuespiller skaber kontroverser.

I 2010 blev Penn kritiseret for at forsvare den venezuelanske præsident Hugo Chávez med udtalelsen om, at alle, der refererede til Chávez som en diktator, burde anholdes.

Sean Penn har efter rejsen til Mexico udtalt, at Guzmán adskiller sig fra andre narkosmuglere, fordi han først tyer til vold, når det er fordelagtigt for hans forretning.

Hvordan det adskiller sig fra andre narkokarteller igennem historien, fortæller Penn ikke noget om.

Det Hvide Hus vil på nuværende tidspunkt ikke udtale sig om, hvorvidt USA vil udlevere Penn til de mexicanske myndigheder, hvis sagen kommer så vidt.

Penns 10.000 ord lange interview – som Guzmán i øvrigt fik lov til at godkende før offentliggørelsen – kan læses på Rolling Stone Magazines hjemmeside.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko