Nyhed
16. juli 2009 | 12:30

Soderbergh har fået nok af Hollywood

Amerikaneren er så træt af livet som instruktør, at han overvejer at tage sit gode tøj og gå.
Af Henrik Østergaard

Selv en vaskeægte Hollywood-succesinstruktør kan åbenbart køre sur i maskineriet.

Steven Soderbergh, der har stået bag succeser som Erin Brockovich og Ocean's 11, 12 og 13 og Oscar-vinderen Traffic, har for nylig oplevet karrierens største nedtur.

Hans ambitiøse dobbeltfilm Che, der handler om den cubanske revolutionsleder Che Guevara, er blevet et eklatant flop. Med et produktionsbudget på 58 millioner indtjente filmen blot 30 millioner dollars på verdensplan.

Første del med undertitlen Argentineren havde dansk biografpremiere i foråret, men andel del, Guerillalederen, kommer slet ikke i danske biografer på grund af det svigtende publikumstal.

Udmattet af Che

”Med hensyn til min karriere kan jeg se en ende på den. Jeg har haft det sådan i nogle år nu,” siger Steven Soderbergh til den britiske avis, The Guardian.

Det er især den udmattende produktion af Che, der får instruktøren til at overveje at indstille karrieren. I dag ville han ønske, at han slet ikke havde lavet filmen.

”Et år efter, at vi var stoppet med at filme, kunne jeg stadig vågne op om morgenen og tænke: 'Gudskelov jeg ikke skal skyde den film i dag'.”

Med samlet kun 76 optagedage for begge film - fire dage færre end pengebaskeren Ocean's 11 - var der simpelthen for kort tid til at lave de to film. Ikke at de ville være blevet bedre, hvis der havde været mere tid, bare anderledes, udtaler en ærlig Soderbergh.

Blockbustere med vennerne

Steven Soderbergh, der er kendt for at være yderst produktiv, er ellers vant til svingende økonomisk succes.

Igennem hele karrieren har han velvilligt taget chancer med små, personlige artfilm — fra Cannes-vinderen Sex, Løgn & Video, der skød 90'ernes independent-bølge i gang, til den modige — nogen vil sige dumdristige - genindspilning af Tarkovskijs filosofiske science fiction-film Solaris.

Og nærmest som små fritidsprojekter for flere millioner dollars har Soderbergh lavet Blockbusters med alle vennerne fra Hollywoods A-liste.

Sony smækker døren i
Men i fremtiden tror han ikke, at de store studier i Hollywood er villige til at støtte de projekter, han selv er interesseret i. Senest har Sony vist ham døren i forbindelse med en baseball-film med Brad Pitt.

”Jeg har en liste med ting, jeg gerne vil lave - som jeg håber, jeg kan lave - og når det er færdigt, forsvinder jeg nok bare,” siger Soderbergh til The Guardian.

Film på tegnebrættet

De næste Soderbergh-film bliver kærlighedsdramaet The Girlfriend Experience og Matt Damon-komedien The Informant, som får dansk biografpremiere 30. oktober. 

På tegnebrættet er også en biografi over entertainer-labsen Liberace med Michael Douglas, en rockmusical over Cleopatras liv med Douglas-fruen Catherine Zeta-Jones i titelrollen samt en filmatisering af John Barths roman The Sot-Weed Factor.

”Nok til en tre-fire års arbejde,” ifølge den arbejdsomme Soderbergh.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko