Nyhed
09. okt. 2005 | 12:46

Sort fredag for Jørgen Leth

Kontroversiel erindringsbog koster Jørgen Leth jobbet på TV 2, et filmprojekt og konsultitlen i Haiti. "Nypuritansk heksejagt," mener hans filmkolleger.
Af Claus Christensen

Fredag den 7. oktober 2005 blev en sort dag for Jørgen Leth. Han blev fyret som cykelkommentator på TV 2 og valgte, hårdt presset, at opgive et filmprojekt og alle sine officielle poster.

"Jeg tager det fulde ansvar for den debat, der er blevet rejst og erkender, som provokatør kan jeg ikke samtidig repræsentere det officielle Danmark. Jeg er oprigtigt ked af den voldsomme furore," lød det i en kortfattet pressemeddelelse fra Jørgen Leth.

På forsiden af Ekstra Bladet
Årsagen til den respekterede filmmand og populære cykeleksperts bratte fald, er en kort passage i hans erindringsbog, Det uperfekte menneske. Her fortæller Leth om et seksuelt forhold til en syttenårig pige, hvis forældre arbejdede i Leths hus i Haiti. "Jeg tager kokkens datter, når jeg vil. Det er min ret," skriver Jørgen Leth.

Bogen fik glimrende anmeldelser og afstedkom venlige interviews i aviserne. Men da Ekstra Bladet satte historien stort op på forsiden — "Leth holdt 17-årig som sexslave" — begyndte sagen at rulle.

Bogen blev genstand for massiv fordømmelse. Politikere tog afstand fra Jørgen Leth og erklærede, at hans holdning var uforenelig med titlen som honorær konsul i Haiti. Da TV 2 valgte at give efter for presset og fyre Jørgen Leth, opgav han alle sine officielle poster og stoppede samtidig den planlagte dokumentarfilm, Det erotiske menneske, hvor han har sex med en ung pige fra Haiti. 

Nypuritansk heksejagt
"TV 2 Sporten accepterer og respekterer Jørgen Leths kunstneriske frihed, men det er også vores ret og pligt at beskytte de værdier, der gennemsyrer TV 2 Sporten og vores produkter," udtaler TV 2's sportschef, Morten Stig Christensen.  

En række kolleger i filmbranchen forsøgte fredag at komme Jørgen Leth til undsætning. "Det er smerteligt at se, hvordan rindalistiske kræfter med stort held opildner til nypuritansk heksejagt på en af landets absolut fremmeste kunstnere i udøvelsen af sit virke," udtalte Lars von Trier, Per Fly, Lone Scherfig og en række andre fremstående filmfolk.

Misforstået frisind
En af dem — Tómas Gislason — var i Deadline på DR 2 fredag aften. Gislason, der har lavet portrætfilmen Fra hjertet til hånden om Jørgen Leth, forsvarede kollegaens kunstneriske frihed. "Jørgen Leth er blevet henrettet. Man er gået efter manden i stedet for at diskutere værket," sagde Tómas Gislason. Det synspunkt var Tøger Seidenfaden, chefredaktør på Politiken, ikke enig i.

"Jørgen Leth har i en erindringsbog — som ikke er kunst eller fiktion — valgt at eksponere, at han har misforstået frisindet. Han har ikke fattet, at seksuelt frisind ikke er noget værd, hvis der ikke er ligeværdighed. Han har optrådt som en herremand på Haiti," sagde Tøger Seidenfaden.

Sagen kommenteres på lederplads i EKKO #30, som er på gaden i slutningen af denne måned.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko