Nyhed
13. aug. 2019 | 16:49

All Time Shortlist: Seks års enevælde er brudt

Foto | Claus Rosenløv
Aksel (Jonathan Tulestedt Jarvel) forsøger at skjule sin homoseksualitet i Svans, hvor et fællesbad efter skolens idrætstime er filmens store og overraskende klimaks.

Martin Reinhards ungdomsfilm Svans vælter In Absentia af pinden efter i seks år at have ligget uafbrudt på toppen af All Time Shortlist, der byder på 950 danske kortfilm.

Af Frederik Hoff

Den virkede efterhånden uovervindelig.

David Metz’ bossanova-ungdoms-kupdrama In Absentia med Sarah-Sofie Boussnina, der senere for alvor brød igennem i DR-serien 1864.

Filmen kom på Ekko Shortlist den 15. juli 2013, præcis tre måneder efter onlinehitlisten for kortfilm var gået i luften.

In Absentia strøg til tops på den ugentlige Top 10, men hurtigt lagde den sig også i spidsen af All Time Shortlist, som er et rangeret arkiv for alle kortfilm på Ekkos streamingtjeneste.

Og dér har den befundet sig uafbrudt i seks år. Men nu er den blevet vippet af pinden af en anden ungdomsfilm, nemlig Martin Reinhards identitetsdrama Svans.

”Har vi overtaget In Absentia!? Ej, hvor er det sjovt – jeg brugte filmen i mit speciale. Der lå den også på førstepladsen,” siger 42-årige Martin Reinhard, som i Filmvidenskab skrev speciale om sin egen For livet, som han sammenlignede med netop In Absentia.

Klimaks i brusebadet
Placeringerne på All Time Shortlist bestemmes af brugerne ud fra, hvor meget filmene bliver set, og hvor mange stjerner de får.

Svans handler om unge Aksel, der skildres af Jonathan Tulestedt Jarvel. Han vil ikke erkende over for sine venner, at han er homoseksuel – og derfor kommer han til at gøre noget frygteligt.

Filmen spiller både bogstaveligt og i billedlig forstand på nøgenhed. Det overraskende klimaks foregår i brusebadet i et omklædningsrum, som er fyldt med unge mænd.

”Fortælleformen er rimelig ukompleks,” siger Martin Reinhard på spørgsmålet om, hvorfor Svans er blevet så populær.

”Uanset hvilken seksualitet man har, handler det om ungdom, fordomme, angst og kærlighed. Universelle temaer, som de fleste kan forholde sig til.”

Sent tronskifte
Siden kortfilmens premiere på Ekko Shortlist har Martin Reinhard haft travlt med sit arbejde på selskabet Diktator Film, der blandt andet laver reklame.

Han kan dog afsløre, at han så småt er ved at finde nogle ufærdige projekter frem igen.

”Det er begyndt at dirre lidt, og jeg har nogle projekter liggende, som jeg skal have tøet op,” siger han grinende.

Forhåbentlig giver førstepladsen på All Time Shortlist ham blod på tanden.

Kommentarer

Martin Reinhard

Født 1978 i Odsherred.

Har gået på European Film College i Ebeltoft.

Kandidat i Filmvidenskab fra Københavns Universitet i 2014.

Har lavet både reklamefilm, musikvideoer og kortfilm.

Svans og For livet kan ses på Ekko Shortlist.

© Filmmagasinet Ekko