Cannes 2018
09. maj 2018 | 17:31

Terry Gilliam overlever søgsmål og slagtilfælde

Foto | Alan Amato
Den kyniske reklamemand Toby (Adam Driver) møder en aldrende skomager (Jonathan Pryce), der tror, at han er Don Quixote. Sammen drager de ud på et surrealistisk eventyr.

Instruktøren havde i weekenden angiveligt et mindre slagtilfælde, og Amazon har droppet The Man Who Killed Don Quixote, som dog får lov til at blive vist i Cannes.

Af Nicki Bruun

Dramaet vil ingen ende tage for Terry Gilliam.

Instruktøren har i årtier kæmpet en kamp – ikke ulig en vis ridder og hans vindmøller – for at lave The Man Who Killed Don Quixote.

Da filmen endelig blev færdig, var glæden stor for næsten alle, da Cannes-festivalen offentliggjorde, at den ville blive vist som afslutning på filmfestlighederne.

Der kom dog atter grus i maskineriet, da en af filmens producere hævdede, at det i virkeligheden er ham, der ejer rettighederne til filmen. Og at den derfor ikke må vises på festivalen. Paulo Branco, som produceren hedder, har her til eftermiddag holdt et pressemøde i Cannes, hvor han sagde, at festivalens indblanding har besværliggjort processen.

Men efter pressemødet er der kommet en fransk retsafgørelse, som afviser Brancos ønske om et forbud mod at vise filmen, skriver The Hollywood Reporter. Dermed skulle det endelig være sikkert, at The Man Who Killed Don Quixote får verdenspremiere i Cannes

Distributør trækker sig
Foruden problemerne med at få The Man Who Killed Don Quixote vist har den amerikanske distributør Amazon trukket sig fra filmen.

Amazon underskrev ellers en aftale i 2015, men har i mellemtiden droppet Terry Gilliams livsværk.

Som om retssals- og distributionsproblemerne ikke var nok, har Gilliam efter sigende også kæmpet med helbredet i weekenden. Her skal han angiveligt have haft et mindre slagtilfælde hjemme i London.

En talsperson for 77-årige Gilliam udtaler sig dog til flere medier.

”Vi vil ikke udtale os om spørgsmål til personligt helbred, men Terry Gilliam er i øjeblikket hjemme og planlægger sin rejse til Cannes i næste uge for at støtte The Man Who Killed Don Quixote,” lyder det fortrøstningsfuldt fra talspersonen.

Virkelighedens vanvid
The Man Who Killed Don Quixote
følger den kyniske reklamemand Toby (Adam Driver), som møder en aldrende spansk skomager (Jonathan Pryce), der tror, han er Don Quixote.

Sammen tager de ud på et surrealistisk eventyr, hvor Toby konfronteres med det tragiske udfald af en film, han lavede i sin idealistiske ungdom.

Det lyder, som om Terry Gilliam har brugt virkelighedens vanvid lige så meget til inspiration som Cervantes’ forlæg fra 1600-tallet.

Man tør næsten ikke sige det, men det ser ud til, at Terry Gilliam får lov til at vise sit livsværk i Cannes.

Kommentarer

Nicki Bruun

Ekkos udsendte journalist i Cannes dækker dagligt festivalen.

Laver primært interviews og opstøver store og små nyheder.

Cannes-festivalen blev holdt første gang i 1946 og regnes for verdens mest prestigefyldte festival.

Årets festival er nummer 71 og løber fra 8. til 19. maj 2018.

© Filmmagasinet Ekko