Nyhed
07. apr. 2018 | 00:08

Terry Gilliam har fældet sin vindmølle

Foto | Nicola Pecorini
Adam Driver (tv.) spiller i The Man Who Killed Don Quixote en reklamemand, der rejser til Spanien og møder den legendariske vindmølleridder i skikkelse af Jonathan Pryce (th.).

Traileren til The Man Who Killed Don Quixote vidner om, at kultinstruktørs drømmeprojekt er færdigt efter tyve år. Men premieren er i fare efter sagsanlæg.

Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Der foreligger nu en trailer til Terry Gilliams Don Quixote-film. 

Dermed er der håndgribelige beviser for, at den højt skattede kultinstruktør rent faktisk har fået gennemført, hvad der i årevis har virket mere som et luftkastel end et gangbart filmprojekt. 

The Man Who Killed Don Quixote handler om en reklamemand, der rejser til Spanien og møder den legendariske vindmølleridder, der forveksler ham med sin trofaste væbner Sancho Panza.

Og det med ingen ringere end Jonathan Pryce – der også spiller hovedrollen i Gilliams dystopiske klassiker Brazil – og Adam Driver i hovedrollerne. 

Syndflod og diskusprolaps
Har man i årenes løb tvivlet på, at filmen nogensinde ville blive til noget, er man lovligt undskyldt. Det tidligere Monty Python-medlem har siden 90’erne jaget filmen med samme fantast-iver, som historiens ridder jager vindmøller. 

I 2000 skulle filmen være indspillet med Johnny Depp (med hvem Gilliam lige havde samarbejdet på Fear and Loathing in Las Vegas) og den franske skuespiller Jean Rochefort. 

Optagelserne var godt undervejs i Spanien, da kulisserne blev ødelagt af en syndflod af bibelske proportioner. Og snart viste det sig, at Rochefort, der havde brugt syv måneder på at lære at tale et forståeligt engelsk til rollen, havde udviklet en diskusprolaps og ikke kunne fortsætte. 

Gilliams kvaler blev nøje fulgt af et dokumentarhold, der i 2002 udgav dokumentaren Lost in La Mancha om den forliste film.

Lige så vanvittig som Quixote
Efter den fiasko gik der advokater i produktionen, og først i 2008 fik Gilliam rettighederne til sit eget manuskript tilbage. 

Siden da har han med jævne mellemrum forsøgt at stable produktionen på benene igen. 

Der verserede rygter om, at Michael Palin ville overtage Quixote-rollen for sin gamle Python-bror. Så gik den i stedet til Robert Duvall, men projektet faldt igennem, da Johnny Depp ikke kunne finde tid til at vende tilbage til sin rolle som reklamemanden Toby. 

Han blev erstattet af Ewan McGregor, men så mistede Gilliam finansieringen. ”Jeg vil bare lave den og være fri for den,” sagde Gilliam dengang til branchebladet Variety. 

Der skulle gå endnu et par år, inden projektet igen nærmede sig et kamera. Det skete først, da en filmentusiastisk spansk pengemand lovede at betale regningen. 

Så samlede Gilliam atter et hold, denne gang med John Hurt i titelrollen og den fremstormende englænder Jack O’Connell som Toby. 

Filmen var i mellemtiden blevet omskrevet. Hvor Toby oprindeligt rejste frem og tilbage i tiden med Quixote, møder han ham nu i nutidens Spanien: en forvirret gammel mand, der mener, at han er den berømte ridder. 

Men igen gik projektet i vasken, da John Hurt blev diagnosticeret med kræft og senere døde. Palin overtog igen rollen en overgang – hvad har man gamle venner til? – men rygterne holdt op med at svirre, da det viste sig, at spanieren alligevel ikke kunne skaffe pengene. 

”Jeg har spildt alt for meget af mit liv på den film,” sagde Terry Gilliam. ”Hvis man skal lave noget om Quixote, er man nødt til at blive lige så vanvittig som Quixote.” 

Blev optaget i al hemmelighed
Så det kom som noget af en overraskelse sidste år, da Gilliam kunne meddele, at optagelserne var undervejs i Spanien med Jonathan Pryce som Quixote, Adam Driver som Toby og Olga Kurylenko i den kvindelige hovedrolle.

Gilliam-fans verden over holdt vejret, indtil meldingen kom i juni: Filmen var færdigoptaget! Ved årsskiftet skrev instruktøren på sin Facebook-side: ”Året er næsten færdigt. Og det er Don Quixote også.”

Men der er stadig grå skyer på horisonten.

Terry Gilliam bragte sig selv i unåde, da han i et interview sagde, at mange folk i filmbranchen havde draget fordel af Harvey Weinstein: ”En nat med Harvey – det er den pris, du betaler.” 

Han forsøgte at gøre skaden god igen ved at sige, at kvinder fortjener at få samme løn som mænd, hvorefter han lavede en lille dans for kameraerne. 

For et par dage siden kom det også frem, at en af de utallige pengemænd, der i årenes løb har lovet at skaffe finansiering til filmen, har sagsøgt produktionen for at standse premieren. Han mener nemlig, at hans finansieringsaftale sikrede ham alle rettigheder til manuskriptet. 

Dermed er filmens formodede Cannes-premiere skudt i sænk, da sagen først kan komme for retten i juni. 

Så det er stadig uvist, hvornår verden får Terry Gilliams Don Quixote-film at se. Men den findes et sted derude.

Trailer: The Man Who Killed Don Quixote

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko