Cannes 2016
21. maj 2016 | 18:26

Cannes: Toni Erdmann vinder kritikernes pris

Foto | Komplizen Film
Ines (Sandra Hüller) og hendes far Winfried (Peter Simonischek) kommer blandt andet en tur på landet i Rumænien, når han i Toni Erdmann sætter sig for, at hun har brug for mere humor i sit liv.

Den smågeniale, tyske komedie, der er storfavorit til Guldpalmen, har fået kritikernes pris på Cannes-festivalen.

Af Claus Christensen

Skulle tyske Maren Ade mod forventning ikke få Guldpalmen i morgen aften, kan hun trøste sig med, at hun ifølge filmkritikerne har festivalens bedste film.

Den internationale sammenslutning af filmkritikere, Fipresci, har netop belønnet Toni Erdmann med deres pris.

Filmen skildrer en far, der laver practical jokes med sin datter for at ændre hendes ensidige karriereliv. Den er ikke bare hylende morsom, men også tankevækkende og meget menneskelig.

Usædvanligt valg
Fiprescis juryer er ofte ganske elitære, så derfor er det noget af en cadeau, at man vælger en underholdende komedie – en genre, som sjældent har høj status ved prisuddelinger.

Det kunne umiddelbart styrke Toni Erdmanns chancer for at vinde Guldpalmen. Men dels har festivalens egen jury nok allerede truffet sin afgørelse, og dels er der sjældent sammenfald mellem Fipresci og den officielle jury.

Sidste år kårede Fipresci – ligesom Ekko – Sauls søn til bedste film, men festivaljuryen med Coen-brødrene i spidsen foretrak Dheepan.

Pris til kannibalfilm
Fipresci har i dag også givet priser til film i to andre konkurrencer.

I Un Certain Regard, der rangerer under hovedkonkurrencen, vinder Bogdan Miricas Dogs, som er blevet kaldt en rumænsk udgave af No Country for Old Men.

I parallelkonkurrencen Critics’ Week går prisen til Julia Ducournaus franske kannibalfilm Raw, som The Hollywood Reporters anmelder kalder ”Cannibal Holocaust som en følelsesmæssig coming-of-age-film”.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko