Sexisme på TV 2
06. jan. 2021 | 00:07

Tv-stjerne afviser sexchikane og overgreb

Foto | uoplyst
Sådan kender seerne Jes Dorph-Petersen: rar og altid smilende. Men nu er det kommet frem, at flere unge kvinder har følt sig krænket af den populære tv-vært.

Jes Dorph-Petersen er den anden store profil, der bliver fyret på TV 2 inden for en måned, men i modsætning til Jens Gaardbo går han til modangreb.

Af Claus Christensen

Sofie Lindes krænker ved en julefrokost på DR er foreløbigt sluppet fra den offentlige gabestok, selv om hans navn er kendt af gud og hver mand i mediebranchen.

Anderledes er det gået de tv-kanoner, som er blevet fældet af #MeToo i kølvandet på Lindes spektakulære afsløring.

11. december måtte mr. News, Jens Gaardbo, på ydmygende vis forlade sin arbejdsplads TV 2 igennem 32 år som følge af krænkelsessager. Hvad han konkret har gjort, forbliver en hemmelighed, men han har selv skamfuldt erkendt, at han som chef udviste dårlig dømmekraft.

Nu er tv-stationens anden store profil, Jes Dorph-Petersen, også fået marchordren af TV 2, hvor han siden 1989 har været vært på Nyhederne, Hvem vil være millionær?, Go’ Aften Danmark og senest Go’ Aften Live.

Men i modsætning til Gaardbo har 61-årige Dorph-Petersen valgt at tage bladet fra munden og gå til modangreb på TV 2, før stationen selv nåede at offentliggøre hans afskedigelse.

”Den undersøgelse, TV 2 har hyret en advokat til at udføre, har været så unfair og ensidig, at jeg er nødt til at gå ud og rense mit eget navn,” siger han i et eksklusivt interview med Politiken.

Slået og voldtaget
I forbindelse af TV 2’s undersøgelse af kulturen på arbejdspladsen har to kvindelige journalister fortalt om overgreb tilbage i henholdsvis 2001 og 2003.

I begge tilfælde har overgrebene fundet sted i Jes Dorph-Petersens hjem. Kvinderne, som begge var praktikanter på TV 2 og i midten af tyverne, fortæller, hvordan tv-stjernen overrumplede dem med et pludseligt krav om sex.

I det første tilfælde skal værten pludselig have overfaldet, slået og voldtaget sin unge kollega. I det andet tilfælde ville værten og hans TV 2-kollega have sex med kvinden, men hun nåede lige akkurat at komme væk i tide.

Jes Dorph-Petersen erkender, at han har haft et forhold til den første kvinde, men det var af frivillig karakter. Kvinden har selv fortalt til TV 2, at hun noget tid efter voldtægten havde samtykkesex med Dorph-Petersen, ligesom hun – da hun fik en kæreste – lånte hans lejlighed i Odense.

Den anden hændelse kan Dorph-Petersen ikke huske, men når han i dag hører hendes beretning, er han ikke i tvivl om, at hun har følt sig berørt af situationen.

Han afviser imidlertid at have krænket nogen.

”Dem, der kender mig fra gamle dage ved godt, at jeg slet ikke er sådan,” siger han i Politiken.

Grænseoverskridende kultur
Jes Dorph-Petersen har tidligere åbent fortalt om, at han i perioder led af et alkoholmisbrug. Han erkender også, at der på TV 2 har været en grænseoverskridende kultur.

I 2015 måtte hans ven, nyhedschefen Michael Dyrby, således forlade stationen på grund af en sexskandale. Dyrby er i dag chefredaktør på B.T., hvor både Jes Dorph-Petersen og Jens Gaardbo har fungeret som klummeskrivere.

Jes Dorph-Petersen er vred på TV 2 for ledelsens håndtering af sagen. Han føler, at TV 2 bevidst er gået efter ham, så man kan sende et signal til offentligheden om, at man tager #MeToo alvorligt.

”Man er holdt op med at se på sagen og har med stor uforsonlighed valgt at gå efter personen,” siger han til Politiken og fortsætter: ”Jeg er blevet dømt i et juridisk parallelsamfund, som overhovedet ikke stiller krav til sig selv på samme måde, som den almindelige danske retspleje gør.”

Den krænkede i fokus
Det er advokat Yvonne Frederiksen fra Norrbom Vinding, som har foretaget undersøgelsen på vegne af TV 2. Men selv om TV 2 har overladt behandlingen til et eksternt bureau, mener Jes Dorph-Petersen ikke, at det er foregået professionelt.

”I dette tilfælde har undersøgelsen selv valgt sine regler. Den er selv undersøger, den er selv afhører, selv anklager, den er selv referent og selv dommer. Den har selv valgt, hvem der skal afhøres, og den har selv tildelt mig den strengeste straf, man kunne, og reelt taget mit arbejde fra mig,” siger han.

De to kvinder, der har meldt tv-værten, har ikke ønsket at stå frem offentligt. Og TV 2 afviser blankt Jes Dorph-Petersens kritik.

”Når vi vurderer, at der er tale om alvorlige krænkelser, så har det også konsekvenser – uanset hvornår de er foregået. #MeToo handler om, at der er ofre, og at den krænkedes oplevelser er i fokus,” siger indholdsdirektør Lotte Lindegaard.

Hun frygter, at Jes Dorph-Petersens reaktion nu vil afholde andre kvinder fra at indberette krænkelser.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko