Ugens streaming
23. feb. 2019 | 14:03

Streaming: Oscar-perler fra hele verden

Foto | Kam-Chuen Chan
Yu Shu Lien (Michelle Yeoh) forstår at svinge et sværd i Tiger på spring, drage i skjul, der skaber filmmagi i mødet mellem kampsport og romantik.

Instruktører som Haneke og Bergman er blandt dem, der ligesom Alfonso Cuarón har været Oscar-nomineret for bedste film. Stream deres mesterværker som optakt til årets prisfest.

Af Kristian Enevoldsen

I morgen søndag uddeles årets Oscar-statuetter for 91. gang i Hollywood.

Årets største overraskelse og samtidig den store favorit hos både Ekkos ekspert og vores Oscar-panel er Alfonso Cuaróns mexicanske Roma.

Med ti nomineringer og masser af stjerner fra anmeldere verden over – blandt andet seks fra Ekkos anmelder – kan filmen gå hen og blive den første film, der vinder i både kategorien bedste ikke-engelsksprogede film og hovedprisen for bedste film.

Derfor anbefaler vi i denne uge fem film, der blev nomineret i begge kategorier. Det er en sjældenhed, at det sker, men filmene hører til gengæld også til blandt historiens store værker.

Amour

Med film som Funny Games, Skjult og Det hvide bånd har den østrigske instruktør Michael Haneke skildret den mørke side af mennesket. Og han har gjort det på en både psykisk og fysisk hårdtslående facon. Men Haneke har på sine ældre dage også vist sig fra en lidt blødere side.

Amour fra 2012 er en smuk og usentimental kærlighedshistorie om to ældre skæbner og alvoren ved demens. I hovedrollerne ses de to store franske skuespillere Jean-Louis Trintignant og Emmanuelle Riva, som begge leverer hjerteskærende præstationer.

Filmen blev Oscar-nomineret i fem kategorier, og den endte med at få prisen for bedste ikke-engelsksprogede film. Selv om det er en rørende fortælling, er Haneke stadig nådesløs. Det er en film, som vil efterlade et indtryk hos alle, der ser den.

Streames på Filmstriben, Filmperler og FilmLounge

 

Tiger på spring, drage i skjul

Ang Lees introduktion til Oscar-uddelingen var i 2001. Akademiet havde kastet sin kærlighed på Tiger på spring, drage i skjul, som er en unik fortælling med et billedsprog, der ikke var set mage på det tidspunkt.

Filmen startede en trend i asiatisk film, som blandt andre Zhang Yimou tog til sig med film som Hero og House of Flying Daggers.

Med fire priser blev Tiger på spring, drage i skjul fra 2000 en af Oscar-festens store vindere. Det er fuldt fortjent, da filmen er et eventyrligt mesterværk, som vil kunne nydes af alle, der har en kærlighed for eksperimenter med mediet.

Streames på iTunes.

 

Livet er smukt

Med en baggrund i slapstick-humor var det ikke lige et drama om Holocaust, man forventede at se fra italienske Roberto Benigni. Men Livet er smukt blev i 1997 en stor, international succes.

Benigni står for instruktionen og manuskriptet. Han spiller også hovedrollen som jøden Guido, der forsøger at redde sin søn i kz-lejren ved at bilde ham ind, at det hele er en leg. Det er kærligheden og humorens kamp mod den værste forråelse.

Filmen vandt tre Oscars, hvoraf to gik til Benigni. Mange husker nok hans vanvittige gang på stolene, efter Sophia Loren udråber Livet er smukt til vinder af bedste ikke-engelsksprogede film.

Streames på Blockbuster og Plejmo

 

Udvandrerne

Svenske Jan Troell har stået bag film som Hamsun og Dom over død mand, og i 1971 lavede han eposet Udvandrerne. Filmen blev en stor succes i Norden og blev nomineret til en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film.

Men efter den amerikanske premiere i efteråret 1972 opnåede Udvandrerne noget, som ikke er sket mange gange før og efter. Akademiet valgte at nominere den til fire statuetter, blandt andet for årets bedste film året efter.

Udvandrerne er en storslået oplevelse med en sublim teknik og skuespillere, der giver enestående præstationer. Filmen fortæller om en flok bønder, der i midten af det 19. århundrede skifter en barsk tilværelse i Sverige ud med turen til det forjættede Amerika.

Streames på C More og Filmstriben.

 

Hvisken og råb

Der er bred enighed blandt filmelskere om, at Hvisken og råb fra 1972 er en af svenske Ingmar Bergmans bedste film. Det hjerteskærende drama har instruktørens faste skuespillere som Liv Ullmann og Erland Josephson på rollelisten, og så ses en ung Henning Moritzen i en rolle.

Ved Oscar-uddelingen i 1974 blev Hvisken og råb nomineret til fem statuetter og gik hjem med en for bedste fotografering.

Bergman skildrer en gruppe kvinder, der kæmper hver deres psykiske kampe i livet. Det kan være svært at give sig i kast med Ingmar Bergman, men Hvisken og råb belønner publikum med en oplevelse, der aldrig vil blive glemt.

Streames på Viaplay og SF Anytime.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge fokuserer vi på Oscar-film fra hele verden.

© Filmmagasinet Ekko