Protestbrevet
18. aug. 2021 | 07:20 - Opdateret 20. aug. 2021 | 23:38

Det vælter ind med nye underskrifter

Foto | Per Morten Abrahamsen
Skuespiller Katrine Greis-Rosenthal – aktuel i Smagen af sult – fortæller i Ekko #88 om forholdet mellem karriere og kærlighed. Nu tilslutter hun sig opråbet om bedre arbejdsforhold.

230 filmfolk med Katrine Greis-Rosenthal, Amanda Collin, Camilla Bendix og Jacob Lohmann slutter sig til protestbrevet om dårligt arbejdsmiljø, så det samlede antal er oppe på 645.

Af Claus Christensen

Det skabte genlyd, da Filmmagasinet Ekko i sidste uge offentligjorde et protestbrev til danske producenter fra 415 filmfolk.

De har fået nok af et arbejdsmiljø i film- og tv-produktioner med tidspres, stress, ulykker, chikane, trusler og bøllemetoder.

Oprøret nedefra har ført til en masse artikler og debatter i danske medier. Historien er nået helt til den engelske søndagsavis The Observer, der bragte en artikel om uroen i den danske filmbranche under overskriften ”We’re not Robots”.

Artiklen starter med at citere makeup-designer Bjørg Serups indlæg i Ekko, hvor hun fortæller, at hun er ”sygemeldt med en arbejdsskade for alvorligt stress og kan ikke forvente at kunne komme tilbage til filmbranchen eller et andet arbejde på fuldtid igen”.

”Jeg har fået kognitive skader i afskedsgave fra filmbranchen,” skriver makeup-designeren.

Større problem end forventet
Siden offentliggørelsen er det væltet ind med nye underskrifter i Facebook-gruppen Skriv, som initiativtagerne har oprettet og nu har rundet 1.200 medlemmer. 230 filmfolk er kommet til, således at det samlede antal underskrifter nu er oppe på 645.

Blandt de nye underskrivere er kendte skuespillere som Katrine Greis-Rosenthal – aktuel i Smagen af sult – Amanda Collin, Camilla Bendix, Jacob Lohmann, Gustav Giese og Elliott Crosset Hove. Men også instruktører, fotografer, tonemestre, rekvisitører, sminkører, belysere, producere og manuskriptforfattere har sluttet sig til protestskrivelsen.

Se de nye underskrifter sammen med brevet efter artiklen!

Scenograf Emilie Nordentoft, der sammen med skuespiller Dorte Rømer og kostumier Pia Myrdal står bag protesten, er overvældet over opbakningen.

”Jeg har fået virkelig mange positive reaktioner efter offentliggørelsen. Da jeg gik i gang, havde jeg på fornemmelsen, at jeg ikke stod alene med mine oplevelser. Men jeg er nok lidt overrasket over, at det er et så stort problem,” siger Emilie Nordentoft.

Ubehagelige historier
Mange filmfolk er først blevet opmærksomme på initiativet, efter at det er blevet dækket af pressen. Derfor skriver de først under nu, fortæller Nordentoft.

”Jeg er både ked af og rystet over alle de ubehagelige historier, jeg i den sidste uge har hørt om arbejdsforhold, som ikke hører nogen steder hjemme. Det viser, at der er behov for nogle ændringer i branchen, og gudskelov ønsker en hel masse mennesker at gøre noget ved problemet,” siger hun.

Emilie Nordentoft skal til møde med Jørgen Ramskov, direktør i Producentforeningen. Hun er også i kontakt med andre faglige organisationer, som er gået i gang med et initiativ, som skal forbedre miljøet.

”Jeg oplever, at vores brev bliver taget alvorligt. Der er en lydhørhed. Det gælder også hos Producentforeningen, der har mange af de ansvarlige producenter som medlemmer. Det er jeg selvfølgelig glad for. Nu handler det om at gribe chancen og skabe ægte forandringer, så det ikke bare bliver ved snakken.” 

Kære producenter.

Vi skriver til jer, fordi vi er blevet opmærksomme på, at der stadig er nogle store problemer i vores allesammens elskede filmbranche.

Vi er lige nu i en tid, hvor danske serie- og filmproduktioner trives i stor stil. Dansk filmproduktion har, overordnet set, ikke lidt under coronavirus. Tværtimod har corona på grund af nedlukning af mange lande medført en stigende efterspørgsel på underholdning. Der har derfor også her i landet været et væld af produktioner i gang til alle de nye platforme, der er opstået inden for de senere år, med streamingtjenester, net-udgivelser med videre.

Desværre har vi også oplevet, at denne positive fremgang har ført til et øget pres på budgetter og produktioner for at levere varen.

Her vil vi godt gøre opmærksom på, at man ikke får et bedre produkt af at underbudgettere eller planlægge sin produktion dårligt. Tværtimod bliver det dyrere i sidste ende, når der skal betales overtid og hyres folk ind i weekender og aftener for at få tingene til at gå op.

Der må heller ikke – ligesom det gælder for alle andre arbejdspladser – forekomme chikane eller trusler om sagsanlæg mod dygtige, ansvarlige medarbejdere der siger fra, når en situation er farlig for en filmarbejder eller kan føre til ulykker, stress og psykisk skade.

Vi ved, at de fleste af jer er dygtige, hårdtarbejdende og ansvarsfulde mennesker, der gør jeres bedste for at skabe gode arbejdsforhold i branchen.

Vil I ikke være søde at hjælpe os med at sige til de af jeres kolleger, der ikke formår at udvise samme adfærd, at vi faktisk godt ved, hvem I er, og at vi vil ikke længere arbejde for jer, hvis I ikke ændrer stil. Det kan ikke være meningen, at mennesker, der bare gør deres arbejde, skal sygemeldes med depressioner og stress eller helt forlade branchen, bare fordi citronen lige skal presses lidt mere.

Til Producentforeningen vil vi appellere til, at I tager en alvorlig snak med de af jeres medlemmer, I måtte vide eller mistænke for at behandle deres medarbejdere dårligt, underbetale folk eller lave andre unoder.

Til tv-stationer og andre broadcastere appellerer vi til, at I vil sige fra over for leverandører, I enten ved eller mistænker for at gennemtvinge produktioner på for lavt et budget. I har som kunder også et ansvar for, at vi kan have et godt arbejdsmiljø i branchen.

Ligesom I på Den Danske Filmskole har et ansvar for at undervise jeres elever i, hvordan man leder på en forsvarlig måde. Det være sig producenter, instruktører, fotografer og andre A-funktioner.

Vi accepterer ikke vold – psykisk eller fysisk – chikane, mobning, trusler om at smadre nogens karriere eller andre bøllemetoder. Det er magtmisbrug og burde ikke finde sted i en tid, hvor #MeToo allerede længe har rullet ud over hele verden startende netop i filmbranchen. Alle os ansatte er sårbare, fordi så mange gerne vil ind i den her branche.

Derfor vil vi også sige til de af jer unge, der brænder for at lave tv-serier og film: Ro på! Der er masser af tid, og I skal nok få lov. Der er plads til os alle, og hvis I siger fra eller kontakter jeres umiddelbare chef, fagforbund eller nogle af os, jeres kolleger, når I oplever uacceptabel adfærd, vil vi gøre vores bedste for at hjælpe jer, og forhåbentlig vil I så kunne arbejde i branchen under ordentlige forhold i mange år fremover.

Til de af jer producenter, der har flotte code of conducts nedskrevet, men ikke overholder dem i praksis, vil vi sige, at I gør jer selv en stor bjørnetjeneste ved ikke at efterleve jeres egne ord.

Vi er lidt af et kludetæppe af en branche, hvor folk kommer mange forskellige steder fra. Alle er vi her, fordi vi besidder netop det talent, den professionalisme og de kompetencer, der skal til for at løfte noget så kompliceret som en film eller tv-produktion, hvor alt skal falde i hak inden for en snæver tidsramme og ofte med et begrænset budget. For de flestes vedkommende drevet af en indre nødvendighed om at arbejde med et kunstnerisk udtryk – om det er let underholdning eller store flotte Oscar-vindere.

Vi elsker mest af alt vores arbejde, hvor vi får lov til at udfolde lige netop det talent og den ekspertise, vi kan bidrage med.

Vi taler alle sammen på kryds og tværs, og vi vandrer videre til nye produktioner hele tiden, hvor vi taler sammen om, hvem der er gode, og hvem der er dårlige at arbejde for.

Mange af os er selv i lederrollen for vores afdeling som indspilningsledere, kostumedesignere, fotografer, scenografer, lysmestre og selvfølgelig instruktører. Og vi tager vores ansvar på os og gør vores bedste for at behandle vores afdeling ordentligt og med respekt for hver især og må også tit beskytte dem og selv tage skraldet – som ordentlige ledere gør.

Nu vil vi godt bede jer om at gøre det samme.

Vi skuespillere, instruktører og alle andre, der har skrevet under vil gerne sige til de af vores kolleger, der måtte synes at det er en god idé at råbe ad eller mobbe kolleger og andre på filmholdet: Lad være! Det skader jeres ry og jeres karrierer.

Vi vil gerne understrege, at vi ikke vil hænge nogen ud. Det, vi gerne vil ændre på, er en kultur, der stille og roligt er vokset frem igennem de sidste mange år, hvor konkurrencen er blevet større, og de økonomiske vilkår har gjort branchen som helhed hårdere at arbejde i.

Slutteligt vil vi sige, at hvis I har lyst til sammen med os at arbejde for at skabe verdens bedste filmmiljø, arbejder vi hjertens gerne for og sammen med jer.

Nye underskrifter

Dorte Jacobsen, chefsminkør
Liv Forbæk Svane, production designer
Michelle Laursen, scripter
Jeppe Rasmussen, b-fotograf
Ludvig Poulsen, instruktør
Sara Bomholt, producer-studerende
Oliver Mehl-Tranberg, lyd
Fie Jørgensen, producer-studerende
Peter Junker Sørensen, belyser
Kenneth Andersen, belyser og indspilningsleder
Jacob Meier, producer
Peter Kofoed, tonemester
Maya Geertsen Køster, sminkør
Allan Køldal, belyser
Nanna Emilie Damsgaard, rekvisitør
Nick Alexander Petersen, stunt og sfx
Amanda Collin, skuespiller
Amalie Maria, instruktør-studerende
Oscar Anker, manuskriptforfatter-studerende
Karl Toft, studerende
Anna Eline, instruktør
Emil Mercedes Baadsgaard, instruktør
Juliette Schaufuss, danser og skuespiller
Louise Bonde, skuespiller
Laura Andrea, klipper
Mathias Asger Rasmussen, belyser
Pernille Kjærsgaard, manuskriptforfatter og instruktør
Bobbie Esra G. Pertan, klipper
Lennart Falk, skuespiller
Lasse Gottlieb, instruktør og producer
Malene Klitte, sminkør
Rikke Kolding, instruktør
Stina Moe Larsen, produktionsassistent
Andrea Vagn Jensen, skuespiller
Rasmus Sylvest, rekvisitørassistent
Anna Bruus Christensen, skuespiller
Camilla Bendix, skuespiller
Nikolaj Tarp, instruktør og manuskriptforfatter
Tine Rangan Thiesgaard, skuespiller
Nadia Nouamani, skuespiller
John Zoffmann, production designer
Vicki Berlin, skuespiller
Sara Gadborg, skuespiller
Tina Blendstrup, produktionsleder
Bettina Züberlein, makeup-artist
Majken Blaess Møgelbjerg, skuespiller
Mads M. Nielsen, elev
Lasse Holm Hansen, skuespiller
Sophie Larsen, skuespiller
Sofie Ladegaard Jacobsen, skuespiller
Charlotte Dam, sminkør
Frederik Brorson, skuespiller
Adam Pàez de la Cadena Ljoså, filmklipper
Rikke Westi, skuespiller
Dan Loffredo, skuespiller
Sune Svanekier, skuespiller
David Elnebo, skuespiller
Jacob Langkjær Davidsen, tonemester
Sara Ullner, skuespiller
Charlotte Brodthagen, instruktør
Ida Skov Gudmundsen-Holmgreen, kostumier
Jesper Bruun, skuespiller
Simone Lauritzen, kostumier
Laurids Lange, skuespiller
Teis Schucany, instruktør
Stephan Jensen, manuskriptforfatter
Andreas Klevin, belyser og fotograf
Viola Hjorth, klipper
Kimmie Liv Sennova, skuespiller
Kim Dalum, tonemester
Gustav Sevel Rudolf, manuskriptforfatter
Isabel Lindberg Pedersen Donen, skuespiller
Mikkel Bøhnke, belyser
Mie Sofie Nielsen, klipper
Torben Stig Nielsen, scenograf
Aslak Lytthans, lysmester
Thomas Greve, scenograf
Anja Wessel, scenograf
Nikolaj Danielsen, scenograf
Martin Anthon Sørensen, klipper
Diana Queirós, tonemester
Signe Isabella Blicher, kostumier
Lina Elvekjær Biehl, fotograf
Laura Skiöld Østerud, klipper
Marc Louis Sutton, instruktør
August Isaac Carter, skuespiller
Lise Søllested, statistkoordinator
Johan Dandanell, rekvisitør
Maria Wehlitz, rekvisitør
Allan Funch, klipper
Prasitha Veronica Cuptor, sminkør
Anne Gry Skovdal, production designer
Johannes Sprogøe Fletting, fotografassistent
Anna Vraaby Aumayr, manuskriptforfatter
Dennis Bremholm, scenograf
Karina Skovgaard, continuity
Mathias Dehn Middelhart, tonemester
Sonny Lahey, dubbing-instruktør
Jakob Åkerlind, skuespiller
Jonas Lindegaard, skuespiller
Mia Stensgaard, production designer
Sara Schmidt, prroduktionsleder og lineproducer
Andreas Gus Holm-Hansen, skuespiller
Anton Hjejle, skuespiller
Pelle Gøtze Johansson, instruktør og indspilningsleder
Anders Aamodt, skuespiller
Elliott Crosset Hove, skuespiller
Sine Vadstrup Brooker, fotograf
Rebecca Rønde Kiilerich, skuespiller
Carl Philip Røder, skuespiller
Joacim Fougner, producer og lineproducer
Louise Lönborg, rekvisitør og scenograf
Pernille Schellerup, scenograf
Ditte Risted, stylist
Nikolai Jørgensen, skuespiller
Anne Cathrine Sauerberg, sminkør
Liselotte Justesen, production designer og scenograf
Simon Schwartz, rekvisitør
Katinka Lærke Petersen, skuespiller
Magnus Engquist, rekvisitør og indspilningsleder
Azariah Bjørvig, fotograf
Gabi Humnicki, kostumedesigner
Katrine Brocks, instruktør
Jorunn Keller, continuity
Jane Marshall Whittaker, kostumedesigner
Hannah Elbke, instruktør
Jacob Weiss, klipper
Selma Jusufbegovic, producer
Anders Heinrichsen, skuespiller
Rasmus Koch Karlshøj, rekvisitør
Jonas Michaelsen, indspilning og produktion
Nils Zidore, klipper
Søren Pedersen, kameraassistent
Soile Ludjoi, sminkør
Martha Fjeldmose, klipper
Maja Provstgaard, sminkør
Esben Bay Grundsøe, klipper
Jacob Juul Sprogøe, rekvisitør
Benjamin Dujardin, manuskriptforfatter
Simone Lykke, skuespiller
Christina Cichosz, indspilningsleder
Julie Wieth, caster og skuespiller
Julie Jeziorski, skuespiller
Ömer Sami, instruktør
Bolette Nørregaard Bang, skuespiller
Casper Kjær Jensen, skuespiller
Sigurd Holmen Le Dous, skuespiller
Mark Wilkinson, tonemester
Christian Munk Scheuer, tonemester
Babak Vakili, manuskriptforfatter
Johan Kaas Rasmussen, production-designer
Sarah Gertz Jensen, sminkør og frisør
Marie Søgaard Tarpø, maler
Emil Nørgaard Munk, instruktør
Signe Egholm Olsen, skuespiller
Claus Flygare, dramatiker og skuespiller
Jonathan Damborg, totograf og belyser
Lisbeth Wulff, skuespiller og manuskriptforfatter
Katrine Greis-Rosenthal, skuespiller
Morten Øbro, fotograf
Alma-Oline Weitling, fotograf og belyser
Maria Rossing, skuespiller
Asger Duus Hansen, kameraassistent
Mads Hjulmand, skuespiller
Lars Beyer, fotograf
Rasmus Hasle, fotograf
Johanne Louise Schmidt, skuespiller
Hanna Marie Biørnstad, fotograf
Lars Rasmussen, tonemester
Jacob Lohmann, skuespiller
Manon Rasmussen, kostumedesigner
Jesper Ankarfeldt, komponist
Hanne Windfeld, skuespiller
Susanne Falck, continuity
Jonas Madsen, lysmand
Henrik Koefoed, skuespiller
Liv Katrine Kanstrup, scenograf
Trine Gram, tekvisitør
Katrine Stein Brock, sminkør og kostumedesigner
Liv Sandberg, rekvisitør
Gerard Carey Bidstrup, skuespiller
Lars ”Snitt” Weirsøe, grip
Jesper S. de Thurah, rekvisitør
Claes Quaade, skuespiller og manuskriptforfatter
Benjamin Ingvorsen, fotograf
Lasse Stage Jensen, skuespiller
Karoline Brygmann, skuespille
Nikolaj Dalgaard, skuespiller
Stinne Henriksen, sanger og skuespiller
Oscar Amandus Rødsgaard, skuespiller
Marianne Færch, sminkør
Patrick Vinje, skuespiller
Stine Monty Freddie, scripter
Giusy Naitana, klipper
Asta Wellejus, digital producer
Ingeborg Børch, operasanger
Carina Rehmeier, sminkør
Kamilla Bjerglind, sminkør
Martin Torp, rekvisitør
Mehdi Mir Akhori, skuespiller
Sune Christoffer Abel, skuespiller
Troels Thorsen, skuespiller
Cecilie Kruse, skuespiller
Sophie Gilsfort, produktionsleder
Stine Schrøder Jensen, skuespiller
Lili Malene Rasmussen, makeup-artist
Tine Hjortbøl, produktionsleder
Frantz Dahl, art department
Anna Berentina Røe, skuespiller
Mathias Holmgren Hassing, art department
Mathilde Norholt, skuespiller
Ida Knudsen, manuskriptforfatter
Stanislav Sevcik, skuespiller
Morten Boserup, belysningsmester
Trine Cordes Berg, makeup-artist og stylist
Anne Vester Høyer, skuespiller
Pernille Andersen, skuespiller
Hanne Uldal, skuespiller
Jonathan Franz Kaiser, tonemester
Stran Ezgi Benli, skuespiller
Michael Gug Kongshaug, instruktør
Arian Kashef, skuespiller
Wahid Sui Mahmoud, skuespiller
Barbara Adler, underviser filmdesign
Neel Rønholt, skuespiller
Stefan Pellegrini, instruktør
Søren Jochumsen, art department
Gustav Giese, skuespiller
Kasper Møller Rask, instruktør
Sun Hee Engelstoft, instruktør

Kommentarer

Ekkos hotline

Har du oplevelser fra filmbranchen, som du gerne vil dele med Ekko?

Vi kan døgnet rundt kontaktes på 2729 0011 eller ekko@ekkofilm.dk.

Vi garanterer fuld anonymitet.

© Filmmagasinet Ekko