Nyhed
10. okt. 2019 | 11:33

Valhalla får smæk af anmelderne

Foto | Kasper Tuxen
Menneskepigen Røskva (Cecilia Loffredo) og spøjse Quark (Reza Forghani) kommer på eventyr i den nye udgave af Valhalla, som anmelderne har svært ved at se det sjove i.

De danske kritikere er hårde ved den ambitiøse live-action-filmatisering af Fenar Ahmad, som tidligere har været ude med riven efter kritiske anmeldere.

Af Nicki Bruun

Da Fenar Ahmad for to år siden havde premiere på Underverden, kunne han boltre sig i fem og seks stjerner fra landets anmeldere.

Det lod instruktøren også Ekkos chefredaktør forstå, da han en torsdag eftermiddag ringede og beklagede sig over en firestjernet anmeldelse – historien om den spøjse samtale kan læses i #75.

Knap så godt er det gået for Ahmads biografaktuelle live-action-version af Valhalla.

Ekkos anmelder Samina Yasmin Jakobsen giver kun eventyret om guderne i nordisk mytologi to stjerner og kritiserer filmen for at være en fattigmandsudgave af Ringenes herre. Men hun er ikke den eneste kritiske røst.

Politikens Joakim Grundahl svinger også kun hammeren op på to stjerner, fordi filmen i hans øjne mangler den humor, som gjorde den elskede tegnefilmoriginal fra 1986 så populær.

”Uden humor forsvinder enhver nuance i filmens karaktertegning, hvilket er den største mangel i forhold til forlægget, hvor særligt Loke var en dybt forunderlig figur,” skriver anmelderen og konkluderer:

”Det hele minder lidt om rollespil i Hareskoven.”

Dansk nationalironi
I dagbladene Berlingske og Jyllands-Posten giver Kristian Lindberg og Jacob Wendt Jensen begge tre stjerner til Valhalla, som ifølge dem er flot, men buldrende tom.

”Måske har Fenar Ahmad frygtet en vikinge-fatwa, men hans alt for ærbødige beskrivelse af Thor og Odin passer faktisk dårligt til forlægget. I de gamle fortællinger kan man mærke kimen til den danske nationalironi i forhold til det opstyltede og skidtvigtige, og den hidsige Thor er altid lidt til grin,” skriver Kristian Lindberg.

Hans tidligere kollega på Berlingske, Jacob Wendt Jensen, savner at se Fenar Ahmads personlige udtryk som instruktør i filmen.

”Han arbejder i blockbusterens tjeneste, og det ligner, at mange af beslutningerne i filmens kreative proces er taget i en komité,” skriver Wendt Jensen i Jyllands-Posten.

Afmålt begejstring
Nogle anmeldere kaster sig med forbehold op på mere positive nagler.

DR’s Per Juul Carlsen bruger ganske vist store dele af sin firestjernede anmeldelse på at diskutere, hvorvidt der overhovedet er brug for en ny Valhalla. Undervejs skriver han til gengæld om fotograferingen.

”Kasper Tuxens smukke billeder emmer frodigt af vild og mægtig nordisk natur, især åbningssekvensen, hvor Thor og Loke lander hos en fattig menneskefamilie, dufter af muld, røg og træ,” skriver Per Juul Carlsen.

Afmålt begejstring er der også hos B.T.

”Det lykkedes … i store træk,” skriver avisens anmelder Thomas Brunstrøm og giver ligeledes fire stjerner.

Trailer: Valhalla

Kommentarer

Ekko #83

”Jeg har fundet fred,” siger Fenar Ahmad i nyt nummer.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Hvis du tegner årsabonnement, får du en gratis biografbillet og sommernummeret med tema om Tarantino.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko