Nyhed
22. aug. 2012 | 13:10

Verdenspremiere på unik dansk film

Foto | Mikkel Østergaard
Jana Klinge i Secret Society of Fine Arts

Kom til verdenspremiere tirsdag i Grand, få det nye nummer af Ekko – og mød Anders Rønnow Klarlund, der har skabt en spillefilm uden sidestykke i dansk filmhistorie: The Secret Society of Fine Arts.

Af Claus Christensen

Den tyske komponist Karlheinz Stockhausen vakte forargelse, da han kaldte 9/11 det største kunstværk nogensinde. Nu tager Anders Rønnow Klarlund tråden op.

En gruppe undergrundskunstnere sprænger Berlins zoologiske museum i luften og erklærer, at det er en kunstnerisk handling. Deres mål er at sætte skønheden fri. Skuespilleren Eva Kovacs fascineres af gruppens kompromisløshed og slutter sig til dem.

Men hvor går grænsen mellem kunst og terror?

”Terroristernes bedrift er, at de ud over at slå folk ihjel er æstetisk ambitiøse. De skaber uudslettelige, visuelle spor i os, som medierne ukritisk svælger i,” siger 41-årige Anders Rønnow Klarlund, der gang på gang har udfordret filmkunstens grænser – blandt andet med den allegoriske dukkefilm Strings (2004) og den bidske politiske satire Hvordan vi slipper af med de andre (2007).

Denne gang eliminerer Klarlund mediets vigtigste bestanddel – det levende billede – og skærper vores sanser ved at fortælle sin historie gennem hundredvis af stillbilleder. Billederne er bearbejdet til noget, der minder om 3D – uden at man skal have 3D-briller på!

”Min kærlighed til film bunder i uforudsigeligheden, men den tilgang har vi desværre mistet ved at glemme formen som et filmisk virkemiddel,” siger Anders Rønnow Klarlund.

”Faktum er, at vi slapper mere af, når vi ser en krigsfilm, end når vi stirrer ind i en hvid væg. Hvis vi skal flytte publikums opfattelse af verden, må vi gå nye veje. Det har jeg forsøgt at gøre med denne film.”

Verdenspremieren på Zentropa-filmen The Secret Society of Fine Arts finder sted på tirsdag 28. august kl. 21.30. i Grand Teatret i København. Efter filmen er der Q&A med Anders Rønnow Klarlund, og filmens cast vil også være til stede.

Billetter koster 80 kroner og kan købes på grandteatret.dk. Aftenen afsluttes med en forfriskning i biografens foyer.

Med i prisen følger det dugfriske nummer af Ekko, der byder på en dvd med The Secret Society of Fine Arts og Chris Markers franske stillbilled-klassiker La Jetée, der kan fejre 50 års jubilæum i år.

The Secret Society of Fine Arts er produceret af Louise Vesth, Ida Marie Harder Jeppesen og Katja Adomeit for Zentropa med støtte fra New Danish Screen.
Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko