Ekko Shortlist Awards 2019
19. nov. 2019 | 10:58

”Vi har skræmt hinanden”

Foto | Claus Høyner
Det bliver hurtigt knap så hyggeligt, når den unge kvinde Helle Pii (Nanna Finding Koppel) flytter ind i en lejlighed, hvor tynde vægge skaber splid mellem hende og bofællen.

De nyuddannede skuespillere Roberta Hilarius Reichhardt og Nanna Finding Koppel ser deres Ekko Shortlist Awards-nominerede Knæler som et mystisk drama om grænseoverskridelser i hverdagen.

Af Frederik Hoff

”Jeg havde lige lagt mig til at sove, og så dukkede Nanna pludselig op i mine tanker,” siger den nyuddannede skuespiller Roberta Hilarius Reichhardt om, hvordan hun fik idéen til instruktørdebuten Knæler.

Filmen er nomineret til to priser ved årets Ekko Shortlist Awards, hvoraf den ene er til Nanna Finding Koppel for bedste kvindelige skuespiller.

”Jeg kendte ikke Nanna specielt godt på det tidspunkt, så det var lidt mærkeligt. Hun var på hold med min gode veninde på skuespillerskolen, og så havde jeg lige set et billede af hende, der blev ved med at hjemsøge mig.”

Nanna var netop blevet klippet næsten skaldet, og på en eller anden måde gav det Roberta idéen til en film om et meget underligt og dysfunktionelt samboforhold.

”Pludselig udspillede hele historien sig for mine øjne, og så var jeg bare nødt til at skrive den ned. Det lyder helt latterligt, men det var sådan det skete,” griner 23-årige Roberta Hilarius Reichhardt.

Anspændt boligsituation
I Knæler flytter excentriske Helle Pii (Koppel) ind på et gennemgangsværelse i lejligheden hos den venlige, men larmende Molly (Reichhardt). Forholdet bliver hurtigt anspændt og ender skæbnesvangert.

”Da Roberta kontaktede mig, havde hun allerede det hele på plads, og så var det en fantastisk mulighed for at spille en helt unik karakter. Jeg var også smigret over, at hun fra starten havde haft mig i tankerne,” siger Nanna Finding Koppel.

”Roberta havde faktisk lavet en tegning af mig, som hun sendte. Det var også lidt uhyggeligt. På den måde har vi skræmt hinanden. Men det var også virkelig fedt, at nogen så noget andet i mig end det, jeg normalt får lov at spille.”

23-årige Nanna Finding Koppel er bedst kendt som veninden Katrine i børnefilmene Karla og Katrine og Karla og Jonas fra 2009 og 2010.

Men trods sin unge alder har hun også haft flere teaterroller og er aktuel i et afsnit af DR’s populære ungdomsserie Doggystyle i rollen som Ellie.

”Nanna var bare så uhyggelig, da jeg drømte om hende der på mit værelse. Jeg var nødt til at åbne øjnene,” siger instruktøren og griner.

Skælvende skrig
Dog ser hverken Roberta Hilarius Reichhardt eller hovedrolleindehaveren filmen som en gyser. For dem er det et drama om frustration, der hober sig op. Og det er noget, som ikke mindst Nanna Finding Koppel har nemt ved at identificere sig med.

”Gang på gang bliver Helle Piis grænser overskredet, og hun får ikke sagt fra. Hun lader bare de bittesmå hændelser hobe sig op, indtil det slår klik. Det kan jeg godt selv genkende, selv om det gudskelov aldrig er sket i så voldsom grad. Når det samler sig så længe, skal jeg bare sige fra, koste hvad det vil,” siger skuespilleren.

Da det bliver for meget for Helle Pii, udstøder hun et skælvende skrig. Vredesudbruddet har Roberta har hentet inspiration fra et overraskende sted.

Den amerikanske komiker og skuespiller Roseanne Barr kom i 2018 i uføre, da hun på Twitter ytrede sig på en måde, der blev opfattet som racistisk. Senere blev der offentliggjort en video, hvor hun bliver konfronteret med hændelsen og endelig eksploderer.

”Ingen lytter, og så ryger hun til sidst op i det røde felt. Det er den der nu-kan-det-være-nok-fornemmelse, som Helle Pii opnår i det øjeblik, hvor hun hører Molly bagtale hende i telefon,” siger instruktøren og illustrerer Roseanne Barrs raceriudbrud med voldsom kraft og store armbevægelser:

”Jeg troede, kællingen var hvid!”

Mærkelig og sårbar
Begge kvinder ser spillet i filmen som et spændingsfelt mellem det karikerede og det autentiske.

”I alle scener lavede vi optagelser, hvor jeg spiller meget abstrakt, og nogle, hvor jeg spiller meget naturalistisk. Det var enormt befriende ikke at være bundet af realisme, men samtidig var det også vigtigt for mig at gå til Helle Pii med en sårbarhed, så hun ikke kun bliver mærkelig,” siger Nanna Finding Koppel.

I filmen gives der meget lidt information om den underlige kvinde, som har en kæleknæler med sig, da hun flytter ind.

”Hun er jo nærmest en alien, der placeres i en verden, hun ikke forstår. I nogle optagelser lod jeg Nanna spille hende, som om hun slet ikke var et menneske, men måske en del af den stol, hun sidder på. Det var vigtigt for mig, at Helle Pii både var autentisk og absurd,” fortæller instruktøren.

”Ingen forstod mig”
Roberta Hilarius Reichhardt kendes bedst for sin rolle som Katrine i TV 2 Zulu-serien Sjit Happens, men nu har hun altså taget instruktørkasketten på for første gang.

”Det var egentlig ikke, fordi jeg havde noget behov for at springe ud som instruktør. Jeg fik bare den her idé, men jeg ikke kunne forklare nogen, hvad jeg mente,” fortæller hun.

”Så må jeg hellere selv gøre det, tænkte jeg. I virkeligheden er der ikke så stor en forskel på at være skuespiller og instruktør. Det handler om at skabe noget sammen med andre, og det har jeg altid godt kunnet lide.”

Nanna Finding Koppel er ikke den eneste, der er nomineret for sit bidrag til Knæler. Instruktørens tvillingebror, Karl-Frederik Reichhardt, er nomineret for bedste originale musik.

”Han er en enormt dygtig producer og musiker, så det virkede helt naturligt at inddrage ham,” siger søsteren.

”Det var vigtigt, at musikken var let og ikke afslørede, hvad filmen egentlig gik ud på. Den skulle skabe en følelse af, at alt er dejligt, men bare vent!”

Kommentarer

Roberta Hilarius Reichhardt

Født 1996 i København.

Barnebarn af skuespilleren Poul Reichhardt og datter af teaterchef Peter Reichhardt og dramatiker Line Knutzon.

Uddannet skuespiller i 2019 fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus.

Debuterede som instruktør med Knæler, der er nomineret til bedste kvindelige skuespiller og originale musik ved Ekko Shortlist Awards 2019.

Nanna Finding Koppel

Født 1996 i Valby. 

Barneskuespiller i Karla og Katrine og Karla og Jonas fra 2009 og 2010. 

Uddannet skuespiller i 2019 fra Den Danske Scenekunstskole i København.

Nomineret som bedste kvindelige skuespiller ved Ekko Shortlist Awards. 

© Filmmagasinet Ekko