Serieanmeldelse
01. dec. 2021 | 19:37

2 døgn: Et juleeventyr

Foto | Daniel Overbeck
Christian (Kasper Løfvall Stensbirk) og Otto (Oscar Dyekjær Giese) får småjobs, der inkluderer at klæde sig ud som julemand og julemandens kone på selve juleaften, hvor gangsterbossens bande skal fejre højtiden.

Særafsnit af dansk gangsterserie er fyldt med grin, action og Dejan Čukić som hysterisk underholdende stjernepsykopat.

Af Claus Nygaard Petersen

Xees danske krimiserie 2 døgn viste i første sæson lovende takter og havde mest brug for at ryste begyndernerverne af sig frem mod anden sæson.

Den kommer til næste år, men at bedømme ud fra 2 døgn: Et juleeventyr er der godt i vente.

Det 25 minutter lange jule-særafsnit handler om de to fætre og knap så kløgtige småkriminelle Otto (Oscar Dyekjær Giese) og Christian (Kasper Løfvall Stensbirk).

Efter begivenhederne i første sæson er makkerparret nu i en årelang gæld til gangsteren Vaso (Dejan Čukić). De betaler af ved at lave forskellige småjobs for ham.

De tæller at klæde sig ud som julemand og julemandens kone på selve juleaften, hvor bossens bande skal fejre højtiden. Og det behager bestemt ikke den julehadende Otto.

2 døgn: Et juleeventyr er markant anderledes end første sæson. Afsnittet er langt mere løssluppent og byder især på mange flere fysiske jokes.

Humoren er kulsort og morbid, men med et kærkomment glimt i øjet. I starten skal fætrene agere inkasso over for en almindelig familiefar (Jakob Øster), men al alvor forsvinder som dug for solen, da Otto ikke kan komme ud af varevognens sidedør.

Efter råd fra både Christian og manden, som de truer, lykkes det endelig at få den genstridige dør op – ikke ligefrem en fremtoning, der signalerer farlige forbrydere med styr på tingene.

De to tosser får rodet sig ud i en situation, hvor det handler om liv og død. Og hvor en af julens klassiske moraler – at have andre omkring sig og ikke være alene – spiller en essentiel rolle.

Oscar Dyekjær Giese har skrevet en fin julehistorie, hvor kombinationen af action og julestemning bliver flettet flot sammen.

Hans samspil med Kasper Løfvall Stensbirk fungerer overordentligt godt i denne ombæring. Stensbirk har en aura af barnlig juleglæde, komplet med hjemmestrikket sweater og et konstant stort smil, fordi nu er det jul!

Modvægten er Gieses mutte Otto, der kan se frem til sin fjerde jul alene med en kebab til aftensmad, mens moren drikker sig stiv på en snusket bodega.

De to eksemplificerer to typer mennesker, for hvem højtiden enten er den glædeligste tid på året eller den absolut mest ensomme.

Det er simpelt, men effektivt og hjertevarmende.

Den helt store oplevelse i 2 døgn: Et juleeventyr er dog uden tvivl Dejan Čukić. Som stjernepsykopaten Vaso er han hysterisk underholdende, når han med store armbevægelser og rablende skøre bemærkninger indtaget rummet.

Han kan ubesværet slå over i et sadistisk smil, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen, så man ikke er i tvivl, at Vaso er en farlig mand.

Som stjernen på juletræstoppen er der rapperen Carl Knasts hårdtslående og inciterende nummer Kolde byger over kolde byer. Lyden af hyggelig bjældeklang akkompagnerer formidabelt rapperens rå tekst og autentiske stemme.

Nummeret har en hårdere attitude end særafsnittet, der er mere åndsbeslægtet med Guy Ritchie gangsterkomedier Snatch end første sæson af 2 døgn.

Instruktør Nicolai Achton og manuskriptforfatter Oscar Giese har fat i den lange ende med de forskellige udgaver af deres gangsterfortælling.

Universet bliver bedre og bedre, så der er nærmest ingen grænser, hvis de fortsætter den opadgående kurve.

Trailer: 2 døgn: Et juleeventyr

Kommentarer

Titel:
2 døgn: Et juleeventyr

Land:
Danmark

År:
2021

Instruktør:
Nicolai Achton

Manuskript:
Oscar Dyekjær Giese

Medvirkende:
Kasper Løfvall Stensbirk, Oscar Dyekjær Giese, Dejan Čukić, Maria Rich, Lars Besand, Jakob Øster

Spilletid:
25 minutter

Premiere:
1. december på streamingtjenesten Xee og 20. december på tv-kanalen

© Filmmagasinet Ekko