Biografanmeldelse
06. feb. 2020 | 00:26

Birds of Prey

Foto | Claudette Barius
Der er højt humør og sønderknusende vold, når Harley Quinn (Margot Robbie) uden hjælp fra Jokeren kaster sig ud i kamp mod alverdens fjender i Gotham.

Margot Robbie er forrygende som Harley Quinn, der sammen med sit kvindeslæng tæver mandesvinene i eminent underholdende spinoff-actiondrama til Suicide Squad.

Af Claus Nygaard Petersen

”En harlekin er skabt til at tjene. En harlekin er intet uden sin herre,” filosoferer en meget fuld Harley Quinn (Margot Robbie) snøvlende.

Hun hænger i natklubbens bar, som gangsterbossen Roman Sinois (Ewan McGregor) ejer, og prøver at drikker sine sorger væk. Hun og kæresten – klovneprinsen af kriminalitet: Joker – har endegyldigt slået op, og Harley mangler et formål med livet.

Frigørelsen har vist sig at være både en velsignelse og en forbandelse. Hun slipper for ekskærestens konstante humørsvingninger og i tide og utide at blive brugt som afledning, når han har brug for at slippe væk fra politiet eller Batman.

Men nu er det også fuldkomment op til Harley at tage kontrol over sin skæbne. Og det er lettere sagt end gjort, da det var på grund af Jokeren, at Harley slog ind på en kriminel løbebane.

Birds of Prey handler om at gøre sig fri af de begrænsninger, som andre mennesker sætter for én. Ikke mindst, hvordan kvinder bliver holdt nede i en mandsdomineret kultur.

Det budskab bliver understreget, da sangerinden Dinah ”Black Canary” Lance (Jurnee Smollett-Bell) synger ”It’s a man’s man’s man’s world” på scenen i Sinois’ natklub.

Harley Quinn er nemlig ikke ene om at blive holdt nede af hankønsvæsner. Black Canary blev taget ind af Sinois som ung og føler nu, at hun er nødt til at være loyal, selv om han er et misogynt svin af højeste rang.

Black Mask – som er Roman Sinois’ skurkenavn – ynder at torturere sine ofre ved at skrælle deres ansigt af sammen med Victor Zsasz, en bestialsk lejemorder, der deler sin chefs syn på kvinder – eller ”bitches”, som de oftest omtaler dem.

På den anden side af loven er Renee Montoya en virkelig dygtig betjent, men hun får aldrig æren. Den stjæler de mandlige kollegaer til hendes store frustration.

Læg dertil den unge lommetyv Cassandra, der stjæler en diamant, som alle vil have fingrene i, og den sejeste armbryst-skytte siden Wilhelm Tell, den mystiske Huntress, og den brogede skare af rovfugle er komplet og klar til at omstyrte det trælse patriarkat.

Det gør de ved at tæve nederdrægtige, klamme og ubehagelige mænd, som er dumme nok til at komme i vejen for den seje gruppe kvinder.

Birds of Prey er dog uden tvivl Harley Quinns. Hun levendegøres af Margot Robbie, der selv er en af idé-folkene bag filmen. Ubesværet veksler hun mellem gakket klovnepige, effektiv røvsparke-maskine, indsigtsfuld psykiater og et almindeligt menneske, som bare har lyst til at være glad.

Garderoben er blevet udskiftet, siden vi sidst så Harley i Suicide Squad fra 2016. Væk er de alt for stramme booty shorts og seksualiseringen af den ellers komplekse karakter.

Tøjet er stadig farvestrålende, men det føles ikke længere, som om man ser hende gennem øjnene på en teenager, der lige er kommet i puberteten.

Takket være Christina Hodsons finurlige manuskript og Cathy Yans sikre instruktion favner filmen den ukontrollable energi, som Harley Quinn rummer.

Flere gange henvender Harley sig direkte til publikum – i tale, men også med andre metagreb. Alle hader frøken Quinn, fordi hun har pisset så mange af, da hun var sammen med Jokeren, og efter bruddet er hun jaget vildt.

Det holdes der styr på ved hjælp af en underholdende grafik, hvor man ser navnet på personen og får beskrevet, hvorfor de er sure på Harley. Hun kan dog ikke altid huske hvorfor. Så da der på et tidspunkt bliver skudt efter hende og Cassandra, lyder beskrivelsen af personen blot: ”Some Frida Kahlo looking asshole who hates me.”

Heldigvis ved Harley præcis, hvordan man skal håndtere sådan nogle typer: en stor stang dynamit. Og hvis man ikke har det, kan et aluminium-baseballbat også bruges, som hun demonstrerer på mesterlig vis over for en bikerbande.

Ben brækkes, og skaller flækkes i en gloriøs voldssymfoni, hvor historien til tider må vige til fordel for en gakket joke. Pointen med, at en kvinde godt kan klare sig i livet uden en mand, bliver indimellem også slået fast med syvtommersøm.

Men når det gøres med så meget charme og glimt i øjet, kan man kun nyde Harley Quinn og resten af hendes vilde kvindeslæng give den fuld hammer.

Trailer: Birds of Prey

Kommentarer

Titel:
Birds of Prey

Land:
USA

År:
2020

Instruktør:
Cathy Yan

Manuskript:
Christina Hodson

Medvirkende:
Margot Robbie, Mary Elizabeth Winstead, Ewan McGregor, Jurnee Smollett-Bell, Rosie Perez

Spilletid:
109 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 15 år

Premiere:
6. februar

Ekko #84

Interview med Margot Robbie i det nye nummer.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Hvis du tegner abonnement, kan du vælge mellem halv pris på tolv kvalitetsfilm eller én gratis biografbillet.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko