Biografanmeldelse
19. juni 2019 | 16:24

Booksmart

Foto | François Duhamel
Molly (Beanie Feldstein) og Amy (Kaitlyn Dever) har brugt tiden i high school på at læse, men lige inden skoleårets afslutning finder de ud af, at de også burde have taget til festerne.

Hylende morsom high school-komedie er fyldt med girlpower, energiske hovedroller og et hav af sprudlende bifigurer.

Af Patricia Smollerup

”Godmorgen, vinder,” lyder det fra den behagelige kvindestemme, der guider Mollys morgenmeditation. ”Tag en dyb indånding. Visualiser din succes og se ned på alle dem, som nogensinde har tvivlet på dig. Fuck dem!”

Molly (Beanie Feldstein) og Amy (Kaitlyn Dever) har fuldstændigt styr på deres high school-liv.

De er lykkelige 12-talspiger, som gennem hele skoletiden kun har haft ét mål for øje: At komme ind på de bedste universiteter. Kun et fnys har de til overs for deres populære, festglade klassekammerater, som kommer til at betale prisen for morskab senere i livet.

Men Amy og Mollys verden krakelerer, da det tæt på dimissionen går op for dem, at mange af deres klassekammerater, som har drukket hjernen ud hver weekend, samtidig har formået at kommet ind på topuniversiteter.

Harvard, Yale, Stanford.

Det går op for pigerne, at de som de eneste er i fare for at have gået glip af alt det sjove gennem skoletiden. De beslutter derfor at deltage i årgangens sidste fest dagen inden dimissionen. De vil indhente det tabte og vise deres klassekammerater, at de ikke kun er endimensionelle bognørder.

Det eneste problem er, at de ikke ved, hvor festen holdes!

Med Booksmart gør skuespiller Olivia Wilde sin debut som instruktør. Hun har skabt en vittig, energisk komedie, der leder tankerne hen på kæmpehittet Superbad. Det gælder handlingen med to venners lange, besværlige vej til den sidste, skelsættende fest, inden high-school-tiden lakker mod enden. Men også filmens tone læner sig op ad teen-komedien med skarp og grov dialog samt en række syrede indspark.

Selv om inspirationen er tydelig, er udførelsen imidlertid helt sin egen.

Kemien mellem Kaitlyn Dever og Beanie Feldstein er i top, og begge kvinder er store komiske talenter. I rollerne som Amy og Molly er de konstant plaprende og bedrevidende, elsker at løse krydsord med læreren og retter stavefejl på toiletvæggen.

Times Up-plakater pryder deres værelser, og de udnytter enhver given lejlighed til at namedroppe kvindeforbilleder – fra Michelle Obama over Malala Yousafzai til Jeanne d’Arc.

Deres overgearede venindekærlighed er både charmerende og morsom. De danser foran bilen, inden de kører i skole, og overøser hinanden med overdrevne, cheesy komplimenter, inden de tager til fest.

”Du ligefrem funkler,” siger den ene. ”Din skønhed skærer i øjnene,” svarer den anden tilbage. Deres tætte bånd er medrivende, og det er sødt, at pigerne altid har hinandens ryg.

Beanie Feldstein er søster til Jonah Hill, og det er helt tydeligt, at hun har komisk dna i kroppen. Hendes mimik er genial, som når hun med åben mund og kæmpestore, intense øjne, der nærmest popper ud af hovedet, har en kontrollerende og aggressiv attitude.

Samtidig leverer pigerne også en nerve, når deres venskab i løbet af filmen bliver sat på prøve.

I højt tempo drøner filmen derudad, og der er ikke langt mellem vittighederne. Desuden har Booksmart en hel række af underholdende og velskrevne bifigurer.

Der er klassens to mandlige teaterentusiaster, som med stor indlevelse holder mordmysteriums-udklædningsfest, en creepy pizzaudbringer, som er lidt for detaljeret i sin beskrivelse af, hvorfor de to piger aldrig skal stole på fremmede, og skolens rektor, der i sin fritid skriver feministiske detektivbøger, hvor den kvindelige detektiv arbejder som gravid, og babyen sparker i maven, når hun er på sporet.

Sådan kunne man blive ved.

Og hvad er en high school-komedie uden en stofpåvirket scene?

Det er både ekstremt mærkeligt og ekstremt morsomt, når Amy og Molly forvandles til barbiedukker efter ved et uheld af have indtaget stoffer. At scenen trækkes så langt ud, gør kun absurditeten og underholdningen større.

Trailer: Booksmart

Kommentarer

Titel:
Booksmart

Land:
USA

År:
2019

Instruktør:
Olivia Wilde

Manuskript:
Emily Halpern,Sarah Haskins, Susanna Fogel, Katie Silberman

Medvirkende:
Kaitlyn Dever, Beanie Feldstein, Jessica Williams

Spilletid:
102 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Premiere:
20. juni

© Filmmagasinet Ekko