Serieanmeldelse
07. aug. 2023 | 20:03

Fede forhold – sæson 5

Foto | STV

Patrick og Emma støttes af DR’s eksperter i at tage vægttabet i deres eget tempo. Det handler ikke om udsultede kålkure, men om livsstilsændringer i Fede forhold.

DR’s reality-serie hæver sig suverænt over mængden og leverer sjældent hjertevarm folkeoplysning om, hvordan vi passer på det største af alt.

Af Thea Torp

Kærlighed koster kilo på kroppen.

Det faste parforhold kan være en ond spiral, der for nogle resulterer i, at man til sidst putter alt andet end hinandens kønsorganer i munden: chips, chokolade, cola.

I DR’s efterhånden ganske faste reality-program Fede forhold kæmper tre par sig af med kærestekiloene. Formatet er et såkaldt eksperiment, hvor deltagerne over en periode på syv måneder får hjælp af en række eksperter til at få sundheden og gnisten tilbage i parforholdet.

Den umiddelbare appel er deltagernes næsten dumdristige mod og seriens groteske humor. Men i sidste ende hæver reality-programmet sig over mængden, fordi det skildrer almindelige menneskers kærlighed.

Og det er størst af alt.

I en af seriens bedste scener skal den selvbetitlede ”remoulademand” Karsten, der spiser 800 gram remoulade om ugen, hos lægen dufte til henholdsvis sin kone Regitze og den gule dyppelse for at se, hvad der får pulsen og dermed lysten til at stige mest i ham.

Det gør remouladen.

Er man ikke allerede faldet ned ad stolen af grin, gælder det om at holde godt fast. For så skal Regitze stå samme prøvelse, og denne gang måler lægen, om hun tænder mest på remouladehusbonden eller en omgang flæsk med sovs.

Og her vinder grisebassen i den brune suppe.

Fede forhold kan virke grænseoverskridende, men de utroligt velcastede og charmerende par går åbenhjertigt og modigt ind i DR’s vanvittige eksperimenter.

Måske fordi de holder hinanden i hånden undervejs, fremstår de helt usårlige.

Programmet starter for eksempel med, at han og hun skal stå over for hinanden i undertøj og vurdere kærestens krop. Men de er begge så søde, de kritiserer sig selv. Line har fået en tyk tissekone, som hun grådkvalt siger. Lynhurtigt kommer kæresten Mikkel med komplimenter og kys.

Mod slutningen skal de gøre det igen. Line har denne gang fået det pæne undertøj på og sat håret, og Mikkel, der står lige over for hende, ligner én, der har taget en smule ecstasy.

Fede forhold ligger lige på den svære grænse mellem livsstilprogram og tykfobi, men fokus i programmet er, at parrene skal være sunde – mentalt og fysisk – så de kan være der for hinanden og deres fælles børn.

Livsstilseksperten Marie Steenberger siger stolt smilende om Regitze, der vejer over 90 kilo mod programmets slutning, at hun nu er ”sund og overvægtig”. For det kan man sagtens være!

Regitze er også mere end glad. Nu kan hun igen passe sit mavedanserkostume og optræde til julefrokoster, som hun stolt siger til Karsten, der kigger på hende som en tyr i brunst.

Skellet mellem privat og personlig er totalt væk i programserien. Vi er med parrene til sexolog, parterapeut, familiemiddag, massage og erotisk fotografering.

Vi er tilmed med inde i soveværelserne. Her får parrene tiltagende røde kinder, glinsende øjne og svedige pander, mens de filmer sig selv tale om, hvordan forelskelsen og begæret genindtræder i forholdet.

Vi lever nu engang i en kultur, hvor dét at være tynd er lig med sexet for langt størstedelen af os. Selv om parrene taber sig og beundrer hinandens kroppe til sidst, er de alle sammen fortsat helt almindelige at se på.

Undtagen for hinanden. De glitrende øjne er kærlighed fanget i realtid.

Mener man, at dokumentarfilmens fineste opgave er at undersøge menneskets natur, så når fotograf og tilrettelægger Sanne Holmgaard Christophersen helt i top, når hun filmer hverdagens parcelhus-kærlighed.

Det er virkelig rørende tv.

Kommentarer

Titel:
Fede forhold

Sæson:
5

Land:
Danmark

År:
2023

Tilrettelægger:
Sanne Holmgaard Christophersen

Deltagere:
Parrene Regitze og Karsten, Patrick og Emma samt Line og Mikkel

Spilletid:
Seks afsnit af cirka 30 minutter

Anmeldelse:
Seks afsnit

Premiere:
28. juni på DRTV

© Filmmagasinet Ekko