Serieanmeldelse
15. feb. 2023 | 00:57

Forhøret – sæson 3

Foto | Henrik Ohsten
Byggematadoren Holger Lang (Lars Mikkelsen) går på jagt efter gerningsmanden, der slog hans unge, kvindelige protegé brutalt ihjel.

Christoffer Boe afslutter sin stjernespækkede Viaplay-krimi med en dirrende og voldsomt underholdende mordopklaring, hvis dialoger sjældent er hørt bedre i en dansk tv-serie.

Af Bo Tao Michaëlis

Et filmklip afslører, at den forhenværende kriminelle, prostituerede Christina ikke begik selvmord, men blev dræbt af en lejemorder.

Da byggematadoren og storentreprenøren Holger Lang ser klippet af drabet på kvinden, som havde lagt sin vej om og var hans protege og mulige arvtager til et finansimperium på begge sider af loven, farer han i flint.

Holger opsøger først sin lillebror Markus, der tilsyneladende har en finger med i spillet. Konfrontationen mellem brødrene ender fatalt, og en dobbelt menneskejagt går straks i gang.

Den ene er Holgers jagt på sandheden om mordet og de onde kræfter, som vil overtage familievirksomheden. Den anden er jagten på Holger. Tredje sæson af Christoffer Boes tv-serie Forhøret er forrygende fortalt og generøst stjernebestrøet.

De fortættede replikskifter mellem fordækte personager og korrupte politimænd er ligesom i de to forrige sæsoner delt op i otte kapitler af en halv time hver.

Handlingen foregår over et døgn og flytter sig aldrig langt væk fra København. Christina blev i første sæson fundet død af sin politifar, spillet desperat af Ulrich Thomsen. I anden sæson undersøgte moren, en lige så desperat Trine Dyrholm, datterens død.

I tredje sæson er det Lars Mikkelsens tur til at være desperat i en hel dag. Vi begynder lige på og hårdt, alt er råt, stålsat beton og kold brutalitet i bygninger og på byggepladser.

Christoffer Boe har en fin fornemmelse for rums betydning som kulisser og sætstykker for en thrillers labyrintiske elan. Nye seere kan sagtens hoppe på her uden mange forkundskaber og baggrundsviden.

Lars Mikkelsen med gedebukkeskæg og stramme øjne er det overkloge, delvis kyniske finansgeni, som konfronteres af et kalejdoskop af venner og fjender. Mænd og kvinder viser sig hele tiden at gemme noget intrigant og konspiratorisk bag den pæne facade.

Mikkelsen er lige så god til at spille menneske med ild i røven, mens lokummet brænder, som Ulrich Thomsen og Trine Dyrholm. I denne sæson griber desperationen også fremragende skuespillere som Pilou Asbæk, Nicolas Bro og Jakob Oftebro, når Mikkelsens Holger med skridsikre antagelser gør deres liv til et mareridt.

Endelig ses Solbjørg Højfeldt som dynastiets alma mater, men er hun den gode fe eller den onde stedmor?

Kameraet zoomer ind i lige såvel som skæve panorereringer, går aldrig ned i gear, handlingen accelerer driftigt. Christoffer Boe krydsklipper heftigt og hidsigt rundt i scener, hvor dialogerne udfoldes som kammerspil, og alting nødtvungent kommer for en dag kommateret af præcise pointer og nye personer.

Sproget er groft hårdkogt og manieret rapkæftet. Faktisk er det sjældent hørt bedre i en dansk tv-serie. Tredje sæson af Forhøret er formidabelt skrevet af instruktøren og manuskriptforfatteren Lasse Kyed Rasmussen.

Der gives ikke ved dørene, ingen tid til kærtegn, men plads til truende adfærd og tørre tæsk. Triller en tåre fra en krokodille eller et menneske?

Det er voldsomt underholdende. Også fordi man mærker, at alle de glimrende skuespillere har nydt at spille med i et dialogisk og mundret melodrama, der aldrig prætenderer andet og mere end at være en thriller mere på ord end vold.

Forhøret er en blanding af den amerikanske dramaserie Succession, hvor der er krig i en rig familie, og det svenske gangsterramasjang Snabba Cash, hvor problemer knuses med pistol.

Der er gedulgte rænker i familiechatollet, og familien finder kun sammen i fælles front, når firmaet flækker, aktierne skælver, og farlige fjender truer.

Der er skønhedsfejl i plottets sandsynlighed. Men det gør ikke noget, så længe speederen er i bund, og der køres stærkt over bump og huller.

Trailer: Forhøret – sæson 3

Kommentarer

Titel:
Forhøret

Sæson:
3

Land:
Danmark

År:
2023

Serieskaber:
Christoffer Boe

Medvirkende:
Lars Mikkelsen, Pilou Asbæk, Nicolas Bro, Lene Maria Christensen, Josephine Park

Spilletid:
Otte afsnit af cirka 30 minutter

Anmeldelse:
Otte afsnit

Premiere:
19. februar på Viaplay

© Filmmagasinet Ekko