Streaminganmeldelse
26. maj 2021 | 20:38

Friends: The Reunion

Foto | HBO
Tv-værten James Corden (tv.) styrer slagets gang i et særafsnit, hvor de medvirkende fra Friends samles igen. Men det er sjovest, når vennerne får lov at tale uden indblanding.

Hjertevarme og kynisme går hånd i hånd, når vennerne mødes efter sytten år i et særafsnit, der endevender alle aspekter af successerien.

Af Nicki Bruun

Det er en mærkelig oplevelse at være tilbage blandt de seks venner Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler og Ross. 

Friends kørte oprindelig fra 1994 til 2004, men har også i årene efter været fast inventar på TV 2’s sendeflade i Danmark – under titlen Venner – og på kanaler i hele verden. 

Den populære komedieserie har et enormt publikum i forskellige aldre. Derfor giver det god mening for HBO at genoplive fænomenet som promovering af deres streamingtjeneste HBO Max, der er blevet udrullet i nogle lande og kommer herhjemme senere i år. 

Man kan allerede se samtlige ti sæsoner af serien på HBO Nordic. 

Hvad stiller man som fan af serien op med et særafsnit, hvor skuespillerne – Jennifer Aniston, Courtney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry og David Schwimmer – ikke optræder i deres ikoniske roller, men som sig selv genforenes og mindes al deres morskab sammen? 

Det er i hvert fald noget helt andet end et afsnit i historien om de seks venners sjove kvaler med kærligheden og karrieren i New York. Men derfor kan det jo alligevel godt være morsomt og rørende. 

Det starter med slutningen. 

De sidste minutter af serien glider sømløst over i nutiden, hvor David Schwimmer går rundt i de gamle kulisser. 

Én efter én ankommer vennerne og genkalder sig de gode minder. De har alle sammen ændret sig, nogle mere end andre. Matt LeBlanc er blevet meget rundere end hans storcharmør Joey var i sine velmagtsdage, Courteney Cox er næsten ikke til at kende efter ansigtsoperationerne, og Matthew Perry ligner en mand, der var været igennem barske tider. 

Det er da også Perry, der undervejs giver et lille indblik i noget, som ikke er ren fryd. 

”Jeg havde det, som om jeg skulle dø, hvis publikum ikke grinede,” siger skuespilleren sytten år efter seriens slutning til sine chokerede kolleger. 

Derfra går det hurtigt videre. 

I en sofa over for tv-værten James Corden sidder de i det lydstudie, hvor serien i sin tid blev optaget, og fortæller anekdoter. 

Der bliver grinet og grædt til den store guldmedalje, og man er sådan set ikke i tvivl om, at det er et hjertevarmt gensyn for kendisserne. 

Friends er en serie af den slags, hvor man til enhver tid kan sætte et vilkårligt afsnit på og straks komme i godt humør. 

Der er den med Ross’ uheldige besøg i et solarium, den hvor Chandler sidder i en kasse som en undskyldning til Joey, og så er der den med tøjforvirring før en stor begivenhed. Alle 236 afsnit byder på mere eller mindre mindeværdige øjeblikke. 

I Friends: The Reunion bliver der kæmpet energisk for at skabe den form for mindeværdige øjeblikke. Desværre kommer det til at fremstå alt for udspekuleret. 

Gæstestjernerne er mange og store. 

Justin Bieber, Lady Gaga og David Beckham medvirker i løbet af afsnittet, der med en spilletid på over 100 minutter er cirka fem gange så langt som de gamle afsnit. 

Også skuespiller som Tom Selleck og Reese Witherspoon, der havde roller i den oprindelige serie, giver deres besyv med i hyldesten til det humoristiske univers. 

De forskellige personer snakker om deres yndlingsafsnit eller kommer med betragtninger om, hvorfor serien blev så stor en succes. Men fordi der skal så meget med, kommer man sjældent i dybden. 

Seriens fans fra så forskellige lande som Ghana, Indien og Mexico fortæller, hvordan Friends har været med til at forme deres liv. Man når dårligt at blive bevæget over deres historier om sygdom i familien eller tvivl om deres seksualitet, før det er videre til næste indslag. 

Her kunne man godt have ønsket sig et mere klart fokus. 

Der har i nyere tid været kritik af, at Friends er en skildring af seks hvide, heteroseksuelle mennesker, som trods deres problemer lever et privilegeret liv i byen, der aldrig sover. 

Den slags kvababbelser med årtiers forsinkelse kan være svære at forholde sig til, men med genoplivningen tvinges man til at hive serien ud af nostalgiens tåger. 

Der er en smuk pointe i det åbenlyse faktum, at tiden ikke står stille. Det kan man nemt blive rørt over, men samtidig sørger den kyniske bagtanke for, at man aldrig lader sig rive helt med.

Trailer: Friends: The Reunion

Kommentarer

Titel:
Friends: The Reunion

Land:
USA

År:
2021

Instruktør:
Ben Winston

Medvirkende:
Jennifer Aniston, Courtney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer

Spilletid:
104 minutter

Premiere:
27. maj på HBO Nordic

© Filmmagasinet Ekko