Serieanmeldelse
18. nov. 2020 | 14:26

Friheden – sæson 2

Foto | Christian Geisnæs
Ægteparret Nina (Lene Maria Christensen) og Erik (Lars Ranthe) ifører sig forskellige sjove udklædninger, når de er på mission for at narre penge ud af mennesker.

Morsomt svindlerdrama om fuppende forstadspar er opfindsom underholdning med forrygende skuespilpræstationer.

Af Patricia Smollerup

”Vores instinkt siger til os, at vi ikke kan lide at lyve, men det skal du bare igennem.”

Erik (Lars Ranthe) opmuntrer sin datter Esther (Emma B. Marott), da han oplærer hende til deres næste kup.

”Det er virkelig god opdragelse, det her,” konstaterer hun tørt.

Første sæson af Viaplays svindlerdrama Friheden introducerede ægteparret Erik og Nina (Lene Maria Christensen), som havde skiftet deres fortid som storsvindlere ud med en triviel hverdag med to børn og hus i forstanden.

Da deres gamle arbejdsgiver Jacqueline (Lotte Andersen) pludselig dukkede op, fik de igen blod på tanden og gennemførte et veleksekveret kup til femten millioner kroner.

Der skete så bare det, at datteren Esther og kæresten Patrick (Kasper Løfvall Stensbirk) stak af med alle pengene og rejse til Bolivia.

Anden sæson fortsætter, hvor første slap.

I den frodige bolivianske natur har Esther og Patrick deres livs ferie. Imens er Erik og Nina, som ellers troede, at de skulle til at leve deres anden ungdom, endnu engang fanget i den grå hverdag med økonomiske trængsler.

Men en dag bliver Esther og Patrick frarøvet alle pengene og efterladt i Bolivias jungle. Jacqueline hjælper med at få dem sikkert hjem til Danmark, men det er ikke uden betingelser. Familien må nu igen gennemføre et kup, som Esther får en hovedrolle i.

Hvor første sæson i høj grad fokuserede på, at parret skulle genfinde gnisten og kærligheden, har man i anden sæson lagt fokus på forældrenes forhold til datteren.

Det er et smart træk, som får anden sæson til at føles ny og frisk, og ikke blot som en gentagelse af den forrige.

De unge skuespillere får masser af plads i rollerne som Esther og Patrick – og de kan bestemt bære det!

Emma B. Marott gør en god figur som den halvutilfredse teenagepige, der egentlig hellere vil tilbage i gymnasiet. Med rullende øjne, hænderne i jakkelommen og et mut udtryk er hun særdeles opgivende over for farens forsøg på at oplære hende.

Hun viser sig dog at være et naturtalent, og hendes svindlerevner efterlader både forældrene og publikum med et smil på læben.

Også Kasper Løfvall Stensbirk er yderst underholdende som den påtrængende svigersøn, der er svær at greje og ikke forstår en hentydning.

Han gør alt for at smigre sig ind hos Erik og Nina, som han konsekvent kalder ”svigermor” og ”svigerfar”. Da Nina pænt fortæller ham, at han ikke er i vejen, men at de har det lidt trængt i huset, kommer han slæbende med en campingvogn og placerer den i haven.

Lars Ranthe og Lene Maria Christensen er stadig i topform.

Ligesom i første sæson får Ranthe lov til at folde sit formidable skuespiltalent ud gennem de mange personer, som Erik udgiver sig for at være. Der er særligt en stærk humoristisk kontrast mellem Eriks hverdagslook med halvfedtet hår klasket ned i panden, grå t-shirt og en skovmandsskjorte, og den rige, smarte modegigant, som han udgiver sig for at være.

Lena Maria Christensen leverer også en medrivende præstation, når hun i rollen som Nina er benhård i sin børneopdragelse og særdeles velovervejet, når det gælder kuppet. Hun går målrettet efter millionerne.

Samtidig er det både morsomt og skærer en smule i hjertet, at deres lille dreng Kaj (Emil Tholstrup) i hele svindlercirkusset overhovedet ikke får noget opmærksomhed. Gang på gang sendes han alene til curling eller ud for at sælge lodsedler for curlingklubben.

”Har du taget dine skøjter med?” spørger forældrene en enkelt gang og udstiller deres manglende opmærksomhed på drengen og den sport, han udøver.

Svindelnumrene er opfindsomme og leder tankerne hen på Ocean’s Eleven. Man holder vejret for, at familien ikke bliver opdaget, og trækker på smilebåndet, når de geniale planer falder i hak.

Første afsnit kommer en smule langsomt fra start, men når der først er gang i løjerne, er serien super godt selskab. Hvis niveauet fra de første tre afsnit holder i resten af sæsonen, er der en masse at se frem til.

Trailer: Friheden – sæson 2

Kommentarer

Titel:
Friheden

Sæson:
2

Land:
Danmark

Serieskaber:
Thor Bjørn Krebs, Mikkel Serup

Medvirkende:
Lars Ranthe, Lene Maria Christensen, Lotte Andersen, Emma B. Marott, Emil Thostrup, Kasper Løfvall Stensbirk

Spilletid:
Otte afsnit af cirka 45 minutter

Anmeldelse:
Tre afsnit

Premiere:
22. november på Viaplay

© Filmmagasinet Ekko