Serieanmeldelse
13. okt. 2020 | 11:08

The Good Lord Bird

Foto | William Gray
Midt i sin kamp for at sikre slavernes frihed i 1800-tallets USA forveksler John Brown (Ethan Hawke) drengen Onion (Joshua Caleb Johnson) med en pige.

Ethan Hawke er fremragende i miniserie, der med historien om oprør under den amerikanske slavetid perfekt forener galskab og alvor.

Af Claus Nygaard Petersen

”Det, som han troede på, troede han på. Det gjorde intet, om det var sandt. Han var en rigtig hvid mand,” forklarer den afroamerikanske slavedreng Henry.

Han taler om den autentiske John Brown, en forkæmper for afskaffelse af slaveri, som på det tidspunkt i 1850’ernes amerikanske sydstater ikke var den mest populære holdning at have.

De to menneskers veje krydses, da frihedskæmperen kommer ind på den kro, hvor knægten er i trældom sammen med sin far, en bibelprædikende barber.

Brown er ligeledes religiøs, men også en berygtet mand. Da der bliver skudt efter John Brown, ender Henrys far foran en kugle i forsøget på at beskytte sønnen.

Derfor tager Brown drengen under sine vinger. Henry bliver en del af den skare, der rider sammen med slaveoprøreren og gør verden utryg for slaveejere over hele Kansas og Virginia.

Der er dog lige den krølle på halen, at John Brown hørte forkert, da Henrys far talte til sin søn. Brown tror, at Henry hedder Henrietta og er en pige. Det spiller den unge mand med på, fordi det passer ham udmærket, forklarer han i en løbende voice-over.

”Det var før, jeg forelskede mig i en skøge, drak mig fuld med Frederick Douglass og vi næsten udløste borgerkrigen,” indleder Henry serien og smider et par appetitvækkere ud til, hvad vi har i vente.

To personer dominerer The Good Lord Bird.

Joshua Caleb Johnson oser af charme og følsomhed som Henry. Karakteren er opdigtet af forfatter James McBride, hvis bogforlæg miniserien er baseret på.

Henry fungerer som historiens fortæller og de facto hovedperson. Skuespilleren arbejder fortrinligt med hele følelsesregistret, når han skal spille både forelsket i den førnævnte skøge (senere også i en af John Browns døtre) og en indigneret borgerrettighedsforkæmper.

Men urkraften Ethan Hawke stjæler showet.

Han er serieskaber, producer og co-manuskriptforfatter på de to første afsnit. Og så indtager han selvfølgelig rollen som den enigmatiske John Brown.

Han leverer et nuanceret portræt af en mand, der i kraft af sin tro finder slaveri direkte blasfemisk. De vrede tirader, der har udgangspunkt i Biblens ord, bliver fremført med en indædt vrede så intens, at hver stavelse sprutter ud af munden på Hawke.

Spyt flyver ned i skægget, der – som serien skrider frem – vokser til en imponerende volumen. Det giver associationer til en vred gud såvel som en guerilla-julemand.

Når Brown holder lange taler om væbnet modstand mod slaveriet, tryllebindes ikke alene forsamlingerne, men så sandelig også publikum.

Sjældent er Ethan Hawke set bedre, og serien kan på sin vis opfattes som et kig bagud i skuespillerens lange karriere.

Mange af seriens medvirkende har tidligere arbejdet sammen med den sympatiske amerikaner. Ellar Coltrane, som spiller hovedrollen i Richard Linklaters mastodontprojekt Boyhood, er igen Hawkes søn, mens skuespillerens datter Maya Hawke (Stranger Things) agerer John Browns datter Annie.

The Good Lord Bird er en blodig fortælling om et af de dystre kapitler i USA’s historie. Brown er som sagt virkelig, men historien med Henry er fiktiv, og det hele bliver formidlet i en let og til tider absurd tone – ikke ulig Tarantinos Inglourious Basterds og Django Unchained – der perfekt forenes med alvor.

Under et angreb, hvor kuglerne flyver omkring dem, beslutter John Brown, at det vigtigste i situationen er at sikre, at Henry/Henrietta stadig har sin dyd intakt efter at have været væk fra gruppen et stykke tid.

Da han er forsikret om, at alt er okay, stiller han sig til højre for en kanon med tændt lunte. Dernæst skælder han rødfrakke-soldaten, der er tilhænger af slaveriet, hæder og ære fra, hvorefter soldaten bliver skudt i stykker af kanonen.

Det er en fortælling om mennesker og et land, der er delt på baggrund af spørgsmål om, at alle er lige. Nogle ting forandrer sig sjovt nok aldrig.

Trailer: The Good Lord Bird

Kommentarer

Titel:
The Good Lord Bird

Land:
USA

År:
2020

Serieskaber:
Ethan Hawke, Mark Richard

Medvirkende:
Ethan Hawke, Joshua Caleb Johnson, Beau Knapp

Spilletid:
Syv afsnit af 50 minutter

Anmeldelse:
Syv afsnit

Premiere:
5. oktober på HBO Nordic

© Filmmagasinet Ekko