Biografanmeldelse
05. mar. 2014 | 20:00

Hr. Peabody & Sherman

Foto | Dreamworks
Rollefordelingen hund og ejer imellem vendes på hovedet, når den pelsede Hr. Peabody adopterer den uopdragne menneskedreng Sherman.

Hr. Peabody & Sherman er et morsomt far-søn-eventyr fra den velsmurte Dreamworks-maskine om en hund og hans menneskedreng på tidsrejse.

Af Felix Rothstein

Hr. Peabody er nobelpristager, gourmetkok, klavervirtuos, OL-medaljevinder, opfindergeni – og hund. Men ingen børn vil have ham med hjem fra kennelen, så i stedet adopterer Hr. Peabody drengen Sherman.

Hr. Peabody bruger sin mest geniale opfindelse, en tidsmaskine, til at hvirvle Sherman med tilbage i tiden til nogle af historiens mest fascinerende øjeblikke for at møde de største personligheder, der nogensinde har levet – og for at lære drengen en ting eller to.

Men da Sherman begynder i skole, kommer han i problemer. Han bidder klassekammeraten Penny i armen og står pludselig over for den bryske frøken Grunion, der vil tvangsfjerne ham. Og da Sherman og Penny så oven i købet stikker af i tidsmaskinen, går det for alvor galt: Tutankhamon, Leonardo Da Vinci, alle de græske helte og resten af verdenshistorien ender pludselig midt på gaden i New York. Og så må Hr. Peabody og Sherman klare ærterne.

Instruktøren Rob Minkoff (medinstruktør på Løvernes konge) springer let og ubesværet mellem historisk fakta og fiktive morsomheder, platte jokes og ømme øjeblikke, dumme ordspil og videnskabelig fagsnak om rifter i kontinuummet mellem tid og rum.

Hr. Peabody & Sherman er en veloplagt historie-lektion og et hæsblæsende science fiction-drama. Men det er også historien om et umage makkerpar og om venskab, kærlighed, mod og alle mulige andre opbyggelige ting, som tegnefilm så ofte også lige skal handle om.

Filmen er behagelig at se på, men den formår aldrig at blive lige så gribende som Toy Story (1995) eller Shrek (2001). Det bliver en anelse for poleret.

Til gengæld viser Hr. Peabody & Sherman, hvordan de store amerikanske animationsstudier, i dette tilfælde Dreamworks, bare kan deres kram. Det er en så godt som fejlfri film, der er er morsom, sørgelig og spændende på de helt rigtige tidspunkter.

Mens Hr. Peabody er klodens mest civiliserede og kultiverede individ, er Sherman nysgerrig, impulsiv og uovervejet – han minder mest af alt om en glad hundehvalp. Det er egentlig en ganske simpel forskydning mellem hund og menneske, men i samspil med Oscar Dietz’ (Antboy) danske stemmepræstation som Sherman giver det filmen en naturlig og dejligt afvæbnende dynamik.

Til gengæld er det et irriterende og uopfindsomt valg, at den ”kloge komiker” Lasse Rimmer skal lægge stemme til Hr. Peabody. Det er så oplagt, at det simpelthen ikke dur.

Makkerparret Hr. Peabody og Sherman har faktisk en lang historie bag sig. Oprindelig var de en del af 1960’ernes populære tegnefilmsshow Rocky and His Friends og The Bullwinkle Show, hvor de havde deres egne historier. Og sjovt nok er det meste af åbningsscenen (og et par andre i løbet af filmen) nøje genskabt efter det første afsnit fra 1959. Spillefilmen Hr. Peabody & Sherman beviser, at de sagtens kan gøre sig i hovedrollen.

Trailer: Hr. Peabody & Sherman

Kommentarer

Land:

USA

År:
2014

Instruktør:
Rob Minkoff

Manuskript:

Craig Wright

Medvirkende (danske stemmer):
Lasse Rimmer, Oscar Dietz, Iris Mealor Olsen, Karoline Munksnæs, Caspar Phillipson, Søs Egelind

Spilletid:

92 min.

Aldersgrænse:

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Premiere:
6. marts 2014

© Filmmagasinet Ekko