Serieanmeldelse
30. nov. 2021 | 16:37

Kometernes jul

Foto | Christian Geisnæs
Elias (Bertil Smith) møder på en astro-camp Noor (Shireen Rasool Noor Panah), og de to opdager sammen med vennerne en portal til en hemmelig planet.

Kendte juletraditioner blandes effektivt med videnskab og sci-fi i TV 2’s muntre og lærerige julekalender.

Af Kjartan Hansen

”Vil du opleve noget, du aldrig har oplevet før?”

Sådan lyder julekalenderens første replik, imens en baggrund viser fjerne galakser.

Ordene viser sig at være taget ud af en telefonreklame fra den fiktive, danske techgigant FlyCorp, der kommer til at spille en afgørende rolle for rumeventyret i årets julekalender på TV 2.

Det er den unge Elias (Bertil Smith), der sidder og ser reklamen med et halvt øje. Han er en apatisk og som regel lidt vrissen teenager, der ingen tålmodighed har med sin fjantede lillesøster Mie (Alice Finn Caspersen), som farver sit hår lilla for at se mere voksen ud.

Imens moren gør klar til jul derhjemme, skal søskendeparret på astro-camp i ugerne op til højtiden. En lejr, hvor børn, der er bagud i naturvidenskabelige fag, får ekstra undervisning i øjenhøjde.

Her danner de gruppe med den snusfornuftige, androgynt klædte Noor (Shireen Rasool Noor Panah) og den ængstelige, men kloge Johannes (Oscar Dietz).

Gruppen opdager en mystisk maskine i lejrens aflåste kælder. Det viser sig at være en portal til den tophemmelige Planet 9. Da Johannes og Mie ved et uheld går gennem portalen, opdager børnene hurtigt, at den er defekt, så de ikke kan komme hjem.

Nu starter et kapløb mod tiden.

”Det er sådan noget, der kommer på vores straffeattest,” bryder stakkels Johannes ud i en kostelig scene, hvor det går op for ham, at ikke blot er de havnet på en fremmed planet. De er også på forunderlig vis blevet fem år ældre. Og det ved han, må være at bryde reglerne.

Alene på den fremmede planet synes amoriner at være i luften. De to skuespillere har en fremragende dynamik, og den opmærksomme seer vil bide mærke i, at der på Mies værelse hænger en Antboy-plakat, hvor Oscar Dietz spiller hovedrollen. Ask Hasselbalch, der har instrueret Antboy-filmene, står i øvrigt bag kameraet på Kometernes jul, som Jenny Lund Madsen har skabt og skrevet.

Søs Egelind og datteren Molly Egelind optræder begge i komiske roller. Søs som den sprudlende forstander Bolette Henriette, der energisk prøver at sparke fut i fejemøget og gøre forskning spændende.

Molly optræder derimod som den distræte forsker Anna, der er besat af julepynt. Hendes kontor er fuldstændig dækket med guirlander, gran og julelys, så hun dårligt kan komme frem til bøgerne.

Hendes eksperimenter sammen med underviseren Panda-Søren – han er altid iklædt en striktrøje med en panda på – giver serien en oplysende vinkel, der pynter den glimrende julekalender.

Ligesom de bedste juletraditioner finder Kometernes jul den rigtige balance mellem trygge, velkendte rammer og innovation.

Som altid er der en vanskelig situation, der skal løses før jul. Der er bjældeklang på lydsporet og lur mig, om der ikke er en tuttenuttet lillesøster, hvis naivitet kan spænde ben for heltenes mission.

Ligesom det korrupte Weyland Corporation i Alien-filmene spiller den karismatiske ejer af FlyCorp Viggo V (Kurt Ravn) og hans håndlanger Tom (Adam Ild Rohweder) rollen som onde kapitalister, der med glæde ofrer menneskeliv i rummet for velstand.

Noget tyder på, at de ved noget om, hvad der er sket med Mie og Johannes. Men hellere end at hjælpe vil de forhindre omverdenen i at få indblik i hændelsen.

Kometernes jul låner også fra sci-fi-hovedværker som Star Trek, hvor karakterer transporterer sig igennem rummet via en besynderlig portal.

Og den folkekære Chewbacca fra Star Wars synes at have inspireret julekalenderens lodne rumvæsen, Tanja, som vil hjælpe børnene med at finde vejen hjem igennem solsystemet og redde julen.

Årets julekalender fra TV 2 er således en munter affære, der fornemt blander kendte juletraditioner med inspiration fra ganske andre genrer.

Trailer: Kometernes jul

Kommentarer

Titel:
Kometernes jul

Land:
Danmark

År:
2021

Serieskaber:
Jenny Lund Madsen

Medvirkende:
Bertil Smith, Shireen Rasool Noor Panah, Alice Finn Caspersen, Oscar Dietz, Molly Egelind

Spilletid:
24 afsnit af 25 minutter

Anmeldelse:
Fem afsnit

Premiere:
1. december på TV 2 og TV 2 Play

© Filmmagasinet Ekko