Biografanmeldelse
11. sep. 2019 | 22:38

Ready or Not

Foto | Eric Zachanowich
Velkommen til Le Domas-familien – kun hvis du formår at gemme dig indtil solopgang, får du lov til at leve!

Verdens værste svigerfamilie byder på et blodigt spil, så bruden ikke får den eventyrlige nat, hun havde forventet.

Af Claus Nygaard Petersen

Lykken burde være komplet for bruden Grace. Hun skal giftes med sin udkårne Alex Le Domas i et nærmest eventyrligt bryllup i hans families overdådige hus. Deres formue kommer fra brætspil, og traditionen tro skal det nyeste medlem af familien trække et kort, hvor der står et spil på, som så skal spilles.

Ganske tilforladeligt, ik’?

Desværre står der ”Gemmeleg” på kortet, og det er ikke den version, man kender fra skolegården – med mindre den blev leget med våben!

Holder Grace sig gemt til solopgang, får hun lov til at leve. Hvis ikke, dør hun.

Så er de blodindsvøbte kridtstreger tegnet op i duoen Matt Bettinelli-Olpin og Tyler Gilletts Ready or Not. Mareridtsscenariet om en svigerfamilie fra helvede er et yndet greb i film, men her får det utvivlsomt et ekstra perspektiv.

Et flashback lægger den morbide tone fra start.

To små drenge løber forvildet rundt i de store gange. Den ældste af dem, Daniel, gemmer den yngre, Alex (ja, ham Grace bliver gift med), i et skab, netop som en ukendt, panisk mand kommer rundt om hjørnet. Drengen råber til de voksne, hvor byttedyret er, og to pile i brystkassen senere er vi klar til at springe frem i tiden til brylluppet og den charmerende brud.

For det er i høj grad på grund af hovedrolleindehaveren Samara Weaving, at kaos ikke ender i ukontrollabelt anarki. Hun har en ægte tilstedeværelse, der suger opmærksomheden til sig.

Hendes sårbarhed er perfekt balanceret med badassness, når hun i brudekjole og sneakers tager et gevær for at forsvare sig, lader det og gør klar til at blæse hjernen ud på en af Le Domas’erne.

Mindreværdskomplekser og diverse skeletter i skabene klynger til hvert medlem af den excentriske familie. Da Alex’ søster dukker op til selskabet godt forsinket, får hun en spiddende kommentar leveret knastørt af sin faster: ”Brunhårede niece, du eksisterer fortsat!”

Kulsort humør gennemvæder Ready or Not.

Filmen får vidunderlig morskab ud af, hvor risikabelt det er at være ansat som tjenestepige i Le Domas’ husholdning. På makabert underholdende facon ender de tre kvinder som blodige kadavere, mens andre prøver at finde ud af, hvad de skal stille op med de ret så ubelejlige lig.

Oldefar Le Domas lavede i sin tid en pagt med den mystiske mr. Le Bail. Den dikterer, at legen skal spilles hver gang, der kommer et nyt menneske ind i familien. Hvis man ikke udfører legen til fulde – altså dræber den mærkede person – bliver hele familien udryddet.

Det viser sig da også, at Grace ikke er den første, som har skullet gå igennem det her.

Et herligt glimt i øjet finder man i Andie MacDowell, der vel nok er mest kendt for Fire bryllupper og en begravelse. Her er hun Alex’ imødekommende mor, der tilfældigvis er yderst ferm med bue og pil. I takt med at tingene ikke forløber som planlagt, transformerer det venlige smil sig til en manisk grimasse, der på en gang er komisk og frygtindgydende.

Familie er det centrale tema. Er familie noget, man vælger, eller er det prædetermineret på grund af blodrelationer?

De to brødre, Alex og Daniel, kæmper begge med det. Alex er først lige vendt tilbage til familien efter en længere adskillelse, og Daniel hader alle – på nær Alex. Han føler egentlig med Grace, men pligten over for familien og frygten for at dø driver ham til at deltage i menneskejagten.

Sammenlignet med Jordan Peeles mere samfundskritiske film – Get Out og Us – hvor horror og komedie også bliver blandet, er spidningen af den dekadente overklasse knap så raffineret i Ready or Not. Men som løssluppen genrefilm er den upåklagelig underholdning i de 95 minutter, som den spinkle og alligevel kringlede historie lige netop kan bære til.

Trailer: Ready or Not

Kommentarer

Titel:
Ready or Not

Land:
USA

År:
2019

Instruktør:
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

Manuskript:
Guy Busick, Ryan Murphy

Medvirkende:
Samara Weaving, Adam Brody, Mark O’Brien, Henry Czerny, Andie MacDowell

Spilletid:
95 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 15 år

Premiere:
12. september

© Filmmagasinet Ekko