Serieanmeldelse
12. apr. 2017 | 18:21

Veep – sæson 6

Foto | HBO Nordic
Selena Meyer (Julia Louis-Dreyfus) er på ingen tid gået fra vicepræsident til præsident og nu eks-præsident, men ingen af delene gør hun til nogen form for medalje.

Showrunner David Mandel går ligesom Veeps fantastiske ensemble nye veje i en sjette sæson, der mangler lidt tempo for at komme op på foregående sæsoners Emmy-niveau.

Af Samina Jakobsen

Det måtte ske for Julia Louis-Dreyfus’ egocentriske karakter Selina Meyer.

Faldet fra magtens tinde.

Den forrygende femte sæsons afslutning virkede ikke blot som slutningen på Meyers korte karriere som USA’s præsident, men også for serien som helhed.

Det var et smukt, tragikomisk punktum, da helikopteren på indsættelsesdagen for Laura Montez fik motorstop, og Selina derfor måtte nødlande et par hundrede meter fra Det Hvide Hus. Sat uden for spillet og enhver form for indflydelse var det eneste, der kunne opmuntre den magtliderlige kvinde, regnen, som begyndte at dryppe:

”Måske vil det ødelægge hendes optog?”

I en uendelig række af uafgjorte afgørelser, der udstillede, hvor absurd en størrelse det frie, demokratiske valg egentlig er, endte Laura Montez på tronen – med både titlen som USA’s første kvindelige præsident (fordi Meyer jo aldrig blev valgt, men som vicepræsident automatisk overtog embedet) og Nobels fredspris, som Selina ellers indtil det sidste havde kæmpet for skulle være sit eftermæle.

Selina Meyer endte som en parentes i historiebøgerne.

Sjette sæson af komedieserien Veep er derfor lidt af en løjerlig konstruktion, da showrunner David Mandel (der overtog roret fra serieskaber Armando Iannucci i sidste sæson) skal genstarte serien. Hvem er Selina Meyer og hendes entourage, når de ikke kæmper for magten? Kan de overhovedet fungere i samfundet uden for de tykke, hvide mure?

Selina Meyers stab er blevet spredt for alle vinde.

Dan har fået job som tv-kommentator, Ben er blevet ansat af Uber, som med hans egne ord blot er en app for dem, der er for dovne til at lære at køre bil i beruset tilstand. Amy styrer sin forlovedes valgkampagne, Mike forsøger sig som hjemmegående far, Kent har indlemmet sig hos uduelige Jonah, der på sarkastisk vis er den eneste, der stadig har en smule magt som kongresmedlem.

Richard Splett og Gary er fortsat i stald hos Selina, som af uransagelige årsager har fundet sammen med eksmanden Andrew igen i et forhold, der ligner det mellem den utro politiker Anthony Wiener og konen Huma Abedin – tilsat en skefuld Clinton-skandale.

Der er mange personer at holde styr på, og det er sjette sæsons primære problem. Selv om karaktererne stadig interagerer, mangler sæsonen den vanvittigt hurtige pingpong, som hele det sammentømrede hold kunne producere, når de var i samme rum. Veep har alle dage været bedst, når ederne flyver om ørerne, og tilsviningerne bølger på kryds og tværs.

Tempoet er i den grad faldet. Og det er en pointe i sig selv, der passer fint med at se Selina og Gary spille backgammon i pyjamas klokken syv om aftenen.

For hvad skal en eks-præsident egentlig lave?

Meget lig Obama-parret sætter Selina Meyer sig for at skrive en selvbiografi, men det har den temperamentsfulde dame selvfølgelig ikke tålmodighed til. Hun forsøger også at administrere en fond, men da hun i et tv-interview med Dan fornemmer, at fondens formål ikke er specielt ophidsende, kaster hun kampen mod aids ind i puljen. Snart har fonden fire formål, den skal støtte, men ikke mange likvider at gøre godt med.

Meyer er ikke tilfreds med sit eftermæle og forsøger derfor også at få opkaldt et bibliotek efter sig. Man fornemmer, at Selina Meyer kæmper med samme problem, som Trump sandsynligvis vil have, når han en dag kommer ud på den anden side.

Et kæmpe ego med elendige resultater. Hvordan retter man op på den misere? Måske ved at genopstille?

Det er endnu for tidligt at spå om, men idéen, som har rodfæstet sig i Meyers hoved giver det sjoveste øjeblik i sjette sæsons tre første afsnit. At se Gary forsøge at holde masken, da Selina med et smørret grin fortæller ham om planen, er ubetaleligt. Garys ikoniske fistelstemme når nye højder, da han bekræfter udsagnet med et: ”That is a great idea!” imens angst, gru og rædsel lyser ud af de opspilede øjne.

Tony Hale som taskebæreren Gary er en af Veeps mest skattede karakterer, og på plussiden får Hale meget mere spilletid. Hvor alle de andre karakterer flagrer lidt ensomt rundt, har Selina stadig Gary, og deres samspil er lige så mesterligt som altid.

Genopstilling eller ej, Veep har brug for at samle sit ensemble for at nå det høje, Emmy-vindende niveau, serien har formået de seneste år. Men mon ikke også det lykkes, når vi kommer længere ind i sæsonen?

Trailer: Veep – sæson 6

Kommentarer

Titel:
Veep

Land:
USA

År:
2017

Serieskaber:
Armando Iannucci

Medvirkende:
Julia Louis-Dreyfus, Anna Chlumsky, Tony Hale, Reid Scott

Spilletid:
Ti afsnit af 30 minutter

Anmeldelse:
Tre afsnit

Premiere:
17. april på HBO Nordic

© Filmmagasinet Ekko