Biografanmeldelse
28. feb. 2017 | 09:43

Venus – Let’s Talk About Sex

Foto | Catherine Pattinama Coleman
Instruktørerne Mette Carla Albrechtsen (tv.) og Lea Glob gør klar til optagelse i Albrechtsens egen lejlighed på Østerbro.

Liderlige kvinder føler sig skamfulde, for som kvinde har man da ikke samme sexlyst som mænd? Den myte er blot en af mange grunde til, at dokumentaren Venus er et uhyre vigtigt vidnesbyrd.

Af Ida Rud

Det er umuligt ikke at blive forelsket i de mange unge kvinder, der er med i Venus – Let’s Talk About Sex.

Kameraet kommer helt tæt på øjne og læber, når kvinderne ærligt fortæller om deres forhold til sex med alt, hvad det indebærer.

De to instruktører i 30’erne, Lea Glob og Mette Carla Albrechtsen, er personligt nysgerrige i forhold til kvinders seksualitet og det hemmelighedskræmmeri, der omgærder det.

Så i begyndelsen er vi hos de to instruktører privat, der håndholdt filmer over Københavns tage fra vintergrynede lejligheder, mens spisebordet er dækket af fotomapper med nøgne selvportrætter. Eller rettere: Jeg går ud fra, at det er instruktørerne, for det fremgår ikke tydeligt.

Ellers er filmen meget ren. Omkring 100 kvinder i alderen 17-35 tager imod invitationen til at tale om deres seksualitet, og i Mette Carla Albrechtsens ryddede stue på Østerbro sætter de sig tillidsfuldt på en kontorstol for åbent at afsløre deres inderste tanker.

Man ser kun omkring tyve kvinder. Der er ikke en stringent tråd om emne og indhold, men fortællingerne kredser om lyst, skam og kærlighed. En enkelt er kun med i ét klip, hvor hun synger Dejlig er jorden … og det er mærkeligt midt i en række fortællinger om orgasmer.

Synger den unavngivne kvinde, når hun får en orgasme?

En ung kvinde – solbrændt, med havregyldent hår og et misundelsesværdigt smukt ansigt og en smækker krop – fortæller, at hun ikke kan se sig selv nøgen.

Hun er så skamfuld, at hun aldrig har vist sig uden tøj foran en kæreste. Sex foregår udelukkende under dynen. Hun får det dårligt med sin egen krop. Og det er nok noget med, at hun i en sårbar alder fik en bibel og læste noget om synd og kvinder. Og den kan hun ikke slippe.

Hun vil gerne lære at smide skammen væk. Og derfor øver hun sig i at kigge i spejlet og stiller også op til det hudløse interview. Det er rystende, at en kvinde i slutningen af tyverne i denne tid og på dette sted i verden kan have det sådan.

Kvinderne taler om lyst. Hvor ofte tænker de på sex? Hvor mange partnere har de haft?

Nogle af dem tænker på sex flere gange om dagen. Måske fem-seks gange om dagen. Måske hver halve time. Og nogle har haft optil 20, 30, 40 seksuelle partnere.

Men de liderlige og lystne skammer sig over det, de føler sig outrerede, for kvinder har da ikke samme lyst som mænd?!

Sikke noget vrøvl, og hvor er det vigtigt, at vi taler om det her.

Helt vildt og modigt bliver det, når en kvinde – dog filmet anonymt fra halsen og ned – iført lolitatøj fortæller, at hun hele livet har fantaseret om pædofili. Hvor stor nydelse, hun får ud af at leve sig ind i en fantasi om at være en lille pige, der bliver kneppet af sin daddy.

Nærmest hulkende af skam og taknemmelighed fortæller hun, hvor dejligt det er for hende, at hun endelig har mødt en partner, hun kan udleve sin lyst med.

Hvor er vi forskellige. Og har du for eksempel nogensinde hørt om en brystorgasme? Jeg har googlet det, og det eksisterer.

Kan vi så komme i gang med at tale om vores kroppe! Lad os udforske dem, blive klogere og lytte til vores lyst. Vores seksualitet er en utilregnelig størrelse, og tabuerne skal brydes, ærligheden og kærligheden skal vinde frem.

Man kan man godt savne udsagn fra ældre kvinder og ønske, at instruktørerne havde fået de kvinder, der ikke tør stille op til interview, i tale. Men man kan jo ikke tvinge nogen til at tale om sex, og jeg håber virkelig, at alle de smukke, unge kvinder, der tillidsfuldt smider tøjet og viser sig frem med eller uden kropsbehåring, er glade for at have gjort det. Og bliver ved med at være det.

Det kan ikke siges ofte nok, at de alle sammen er smukke – og det er vi alle! Lad os råbe det ud fra tagene, og lad os alle sige det til vores refleksion i spejlet. Og lad os få en film om mænds seksualitet også!

Trailer: Venus – Let’s Talk About Sex

Kommentarer

Titel:
Venus – Let’s Talk About Sex

Land:
Danmark

År:
2016

Instruktør:
Lea Glob, Mette Carla Albrechtsen

Spilletid:
80 minutter

Premiere:
8. marts

© Filmmagasinet Ekko