Nyhed
09. apr. 2022 | 23:46 - Opdateret 10. apr. 2022 | 09:22

Almodóvar: ”Will Smith lød som en kultleder”

Foto | AMPAS
Pedro Almodóvar sad på første parket under Oscar-showet og blev fyldt med afsky over ikke bare Will Smiths overfald på Chris Rock, men også hans grådkvalte takketale.

Oscar-stjernerne gav stående ovationer til Will Smiths forsvarstale for selvtægt, men den spanske instruktør Pedro Almodóvar var ikke en af dem.

Af Claus Christensen

Love. Love. Love. Love. Love. Love.

Seks gange brugte skuespilleren Will Smith ordet ”kærlighed” i sin takketale ved Oscar-showet i Los Angeles. Minutter forinden havde han angrebet kollegaen Chris Rock på scenen og givet ham en syngende lussing, fordi Rock fortalte en vittighed om hans kone.

”Hold min kones navn ude af din forbandede mund,” råbte han to gange rasende, da han satte sig tilbage på sin plads, mens Chris Rock forsøgte at sige, at det bare var en joke.

Hændelsen førte som bekendt ikke til bortvisning af Will Smith. I stedet resulterede den i en af de længste takketaler i Oscar-historien, hvor han brugte de højere magter som forklaring på voldsepisoden.

”På dette tidspunkt i mit liv, i dette øjeblik, er jeg overvældet af, hvad Gud fordrer mig til at gøre og være i denne verden,” sagde Will Smith.

”Jeg er i mit liv blevet kaldet til at elske mennesker og beskytte mennesker og til at være en flod for mine folk,” fortsatte skuespilleren grådkvalt.

”Kærlighed får dig til at gøre skøre ting,” tilføjede han og gav Oscar-akademiet og de andre nominerede en undskyldning, men bemærkelsesværdigt nok ikke Chris Rock.

Fyldt med afsky
Will Smith drog også en parallel til sin autentiske karakter i King Richard – tennissøstrene Williams’ far – som er ”en indædt forsvarer af sin familie”, som han udtrykte det.

Endelig nævnte han, at skuespilleren Denzel Washington efter overfaldet kom hen og advarede ham: ”Vær forsigtig i dit største øjeblik. Det er dér, hvor Djævelen opsøger dig!”

Talen med inddragelsen af de højere magter fik stående applaus i Dolby Theatre. Men det var ikke alle, som var begejstret.

Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, var inviteret til showet på grund af Parallelle mødre, som var blevet nomineret for bedste kvindelige hovedrolle og bedste musik. Han sad på første parket – få meter fra det voldelige optrin.

”Hvad jeg så og hørte, fik mig til at føle afsky. Ikke bare under episoden, men også bagefter i takketalen – som mindede mere om en kultleders tale,” skriver den 72-årige instruktør i sin dagbog fra showet til filmmediet Indiewire.

Djævelen eksisterer ikke
Pedro Almodóvar kommer med vilje først ind på Will Smiths optræden til sidst i sin tekst.

Han vil nemlig ikke lade lussingen overskygge festen, hvor han især glædede sig over Oscars til dokumentaren Summer of Love og sin favoritfilm i det forløbne år, den japanske Drive My Car.

Men Almodóvar føler alligevel behov for at tage afstand fra Will Smiths forsvar.

”Du forsvarer eller beskytter ikke familien med dine næver, og nej, Djævelen drager ikke fordel af nøglesituationer for at gøre sit arbejde. Rent faktisk eksisterer Djævelen ikke,” skriver instruktøren med tør humor og tilføjer:

”Det var en fundamentalists tale, som vi aldrig burde have hørt eller set. Nogle påstår, at det var det eneste ægte øjeblik i ceremonien, men de taler om det ansigtsløse monster kaldet de sociale medier. For dem – ivrige efter ådsler – er det utvivlsomt aftenens største begivenhed.”

Oscar-akademiets bestyrelse besluttede i går at udelukke Will Smith fra alle events i Oscar-regi i en periode på ti år. Han kan dog godt blive nomineret og vinde Oscars, ligesom han fik lov til at beholde årets statuette.

Will Smiths Oscar-takketale

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko