Oscar 2022
07. apr. 2022 | 08:02

Bier: ”Will Smith ødelagde manges store øjeblik”

Foto | Lasse Lagoni
Susanne Bier har i sin karriere vundet utallige priser. I 2011 modtog hun en Oscar for Hævnen, og i forrige måned fik hun de danske filmjournalisters Æres-Bodil.

Der er ingen undskyldning for at være voldelig, siger det danske medlem af Oscar-akademiets bestyrelse, som på fredag skal tage stilling til sanktioner mod Will Smith.

Af Claus Christensen

På et Zoom-møde fredag skal Oscar-akademiets bestyrelse tage stilling til en eventuel straf mod skuespilleren Will Smith.

Det meddeler akademiets formand David Rubin i et brev til medlemmerne.

For rullende kameraer overfaldt Will Smith under Oscar-showet den 27. marts kollegaen Chris Rock på scenen i Dolby Theatre. Det var en reaktion på, at Rock havde fortalt en vittighed om hans kone Jada Pinkett Smiths karseklippede frisure.

Efter at have givet Rock en syngende lussing satte han sig tilbage på sin plads, hvorfra han rasende råbte: ”Keep my wife’s name out of your fucking mouth!”

Jada Pinkett Smith lider af hudsygdommen alopecia, bedre kendt som pletskaldethed. Det er dog uvist, om Chris Rock har haft det i tankerne. Joken var angiveligt improviseret og ifølge Oscar-akademiet ikke godkendt på forhånd.

The Academy Board of Governors består af 54 filmfolk, og en af dem er dansker. Instruktøren Susanne Bier har en prominent plads sammen med blandt andre kollegaen Steven Spielberg og skuespillerne Laura Dern og Whoopi Goldberg.

Hun er ikke i tvivl om, hvad hun skal mene om hændelsen, som også herhjemme har delt befolkningen i dem, der mener, at Will Smith ærefuldt forsvarede sin kone, og dem, der synes, at han gik over stregen.

”Der er ingen undskyldning for at være voldelig. Uanset hvad. Det er bare ikke i orden. Punktum. Og der er egentlig ikke så meget mere at sige,” udtaler Susanne Bier til Filmmagasinet Ekko.

”Det er synd for alle dem, der i årevis har ventet på det store øjeblik at vinde en Oscar, og som nu måske ikke vil blive husket for det, fordi Will Smith ikke kunne styre sit temperament.”

Burde være gået hjem
Mødet i Oscar-akademiets bestyrelse skulle oprindelig først have været afholdt den 18. april. Det kræver nemlig ifølge akademiets reglement femten dages varsel, hvis man overvejer at udelukke et medlem.

Men på det punkt er Will Smith kommet foreningen i forkøbet ved selv at melde sig ud. Han har sagt, at han er villig til at acceptere den straf, som ledelsen finder passende.

Tonen var dog en anden, da han kort efter overfaldet modtog prisen for bedste mandlige skuespiller og holdt en takketale, der kunne opfattes som et forsvar for selvtægt. Skuespilleren refererede til Gud og ønsket om at være et menneske, der beskytter dem, han elsker.

Hvis det stod til Susanne Bier, der ikke selv var til stede i Dolby Theatre, skulle stjernen aldrig have holdt talen.

”Han skulle aldrig have stået på den scene igen efter sin opførsel. Han blev jo også bedt om at gå hjem, men det ønskede han ikke,” siger Susanne Bier.

Der er dog modstridende oplysninger om, hvad der konkret skete i reklamepausen efter overfaldet.

Akademiet har i en officiel udtalelse meddelt, at man bad Will Smith om at forlade festen. Kilder har til branchebladet Variety dog afvist, at det skulle være sandt.

Efter showet meddelte Oscar-akademiet på de sociale medier, at man fordømmer vold, hvorefter man dog tilføjede: ”I aften er vi glade for at fejre vinderne af den 94. Oscar-uddeling. De fortjener dette øjebliks anerkendelse fra deres fæller og filmelskere i hele verden.”

Politiet har fortalt, at man var klar til at anholde Will Smith. Men man afstod fra at gøre det, da Chris Rock ikke ønskede at anmelde Oscar-vinderen for vold.

Nej tak til håndjern
Susanne Bier ærgrer sig altså over, at Will Smith fik mulighed for at holde en takketale, som i øvrigt hører til de længste i Oscar-historien. Men hun mener ikke, at han skulle være ført væk med magt.

”En voldelig bortvisning af Will Smith er vel ikke billeder, nogen af os havde haft lyst til at se. Med sådan noget er man nødt til at være realistisk,” siger instruktøren og tilføjer:

”Så nej, hvis jeg skulle have bestemt, ville jeg ikke have ført Will Smith bort i håndjern.”

Oscar-akademiet har forskellige muligheder for at straffe Will Smith. Man kan fratage ham muligheden for at deltage i kommende Oscar-fester, selv om han skulle blive nomineret. Man kan også udelukke ham fra at kunne blive nomineret, og endelig kan man fratage ham statuetten.

Skærpende omstændighed
Det sidste vil være uden fortilfælde.

Hverken Roman Polanski eller Harvey Weinstein, der har mistet deres medlemskab på grund af seksuelt misbrug, er blevet bedt om at aflevere deres statuetter. Til gengæld menes det at være en skærpende omstændighed, at Will Smith har begået overgrebet under selve Oscar-showet – oven i købet for øjnene af millioner af tv-seere.

”Jeg ved ikke, hvad straffen skal være. Det vil vise sig på vores møde,” siger Susanne Bier, der dog på forhånd afviser at stemme for at tage Oscar’en fra Will Smith.

”Nej, det mener jeg ikke, at vi skal kræve. Statuetten har han fået, fordi mange medlemmer har stemt på ham for hans skuespilpræstation i King Richard. Så det ville efter min mening være forkert at tage statuetten fra ham.”

På det punkt er Susanne Bier enig med Whoopi Goldberg, som under et talkshow har afvist, at Oscar-akademiet vil røre ved Will Smiths Oscar. I sidste instans er det dog op til de 54 medlemmer at træffe en demokratisk beslutning.

Video: Will Smith slår Chris Rock

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko