Berlinale 2014
15. feb. 2014 | 20:40 - Opdateret 15. feb. 2014 | 12:25

Årets Guldbjørn går til kinesisk film noir

Foto | Dong Jingsong
Sølvbjørnen for bedste mandelige skuespiller gik til Liao Fan for sin rolle i Black Coal, Thin Ice, der overraskende også vandt Guldbjørnen for bedste film.

Der var ikke mange – hvis overhovedet nogen – der havde forudset, at den kinesiske Black Coal, Thin Ice ville vinde årets Guldbjørn.

Af Ida Rud

Den kinesiske Black Coal, Thin Ice vandt Guldbjørnen på den 64. Berlinale.

Den moderne film noir, der udspiller sig over fem år, følger en politiefterforsker, som falder i druk, da han under opklaringen af et mord ser flere af sine kollegaer blive dræbt og selv bliver skudt, men overlever.

Han forelsker sig samtidig i den forkerte kvinde, og for den rolle fik skuespilleren Liao Fan Sølvbjørnen for bedste mandlige skuespiller.

Dermed blev Black Coal, Thin Ice også den eneste, der hjemtog to bjørnepriser.

Boyhood-instruktør belønnet
Det er stik imod kritikernes bud, at Black Coal, Thin Ice skulle vinde. Branchebladet Screen gav den blot 2,3 point ud af fire og pegede i stedet på Ekkos favorit Boyhood. Også den tyske Stations of the Cross var et varmt bud.

I stedet blev Richard Linklater belønnet som bedste instruktør for Boyhood, og Stations of the Cross fik en Sølvbjørn for bedste manuskript, skrevet af søskendeparret Dietrich og Anna Brüggemann, hvoraf førstnævnte også er instruktør af filmen.

”Den siger ’Bedste instruktør’, men jeg vil læse den som prisen til ’Bedste ensemble,’” sagde Richard Linklater flot og sympatisk om prisen.

Wes Anderson fik velfortjent Juryens Grand Prix for sin storladne The Grand Budapest Hotel, der bare ikke kunne gå tomhændet hjem fra årets Berlinale.

Ældste nominerede vandt pris
Ekkos udsendte havde en enkelt fuldtræffer i kategorien ”bedste skuespillerinde”. Prisen gik nemlig til Haru Kuroki fra den betagende The Little House. Skuespillerinden iklædt smuk kimono var klædeligt overrasket.

”Guten Abend,” sagde hun på tysk. ”Jeg forventede slet ikke, at jeg skulle stå heroppe. Så ville jeg have lært lidt mere tysk,” sagde hun med røde kinder og strålende øjne.

Franske Alain Resnais vandt Alfred Bauer-sølvbjørnen for nye kunstneriske perspektiver med sin teaterfilm Life of Riley.

Den 91-årige instruktør var den ældste instruktør på festivalen og har en karriere, der strækker sig tilbage til 40’erne, så det er nok lidt svært at sige, at han har fremtiden foran sig. Men Resnais fortjener en pris, selv om hans film ikke faldt i overtegnedes smag.

Linklater fik størst bifald
På pressemødet efter prisuddelingen var det instruktør Richard Linklater, der fik det ubetinget største bifald.

Endnu engang udtrykte han taknemmelighed over filmen, dens ensemble og de mere end 400 folk, der har været med til at hjælpe den. Men han virkede måske en smule træt og skuffet.

Annonceringen af Guldbjørnen i Berlinale Palast blev heller ikke modtaget af et brølende bifald, som man ellers kunne forvente.

Det var nok ikke kun mig, der var målløs i det øjeblik.

Arthouse og kommerciel power
Kinesiske Liao Fan, der fik en Sølvbjørn for sin rolle i Guldbjørne-vinderen Black Coal, Thin Ice, fyldte forleden 40 år.

Han fortalte, at han ikke kunne have fået en bedre fødselsdagsgave end at vinde en Sølvbjørn. En pris, han i øvrigt havde sagt til sin mor, at han ville komme hjem med – ellers ville han slet ikke komme hjem til Peking!

Instruktøren Diao Yinan blev selvfølgelig spurgt, hvordan det var at modtage årets vigtigste Berlinale-pris.

”Vi fik ikke så mange point af kritikerne, så jeg havde ikke troet, at jeg kunne vinde en Guldbjørn,” fortalte Diao Yinan ærligt.

”Juryen gav ikke en grund til, at jeg vandt Guldbjørnen,” sagde han og tilføjede, at filmen nok har vundet, fordi den succesfuldt kombinerer en arthouse-følelse med kommerciel power.

Kommentarer

Berlinale-vindere 2014


Guldbjørnen for bedste film:
Black Coal, Thin Ice

Sølvbjørnen for Jury Grand Prix:
Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel)

Sølvbjørnen for bedste instruktør:
Richard Linklater (Boyhood)

Sølvbjørnen for bedste manuskript:
Dietrich Brüggemann og Anna Brüggemann (Stations of the Cross)

Sølvbjørnen for bedste mandlige skuespiller:
Liao Fan (Black Coal, Thin Ice)

Sølvbjørnen for bedste kvindelige skuespiller:
Haru Kuroki (The Little House)

Sølvbjørnen for nye kunstneriske perspektiver:
Alain Resnais (Life of Riley)

Sølvbjørnen for outstanding artistic contribution in camera:
Zeng Jian (Blind Massage)

© Filmmagasinet Ekko