Ekko Shortlist Awards 2019
29. nov. 2019 | 20:36

Arne Bro uddeler pris

Foto | Magnus Bejmar
Siden han startede dokumentarlinjen på Den Danske Filmskole i 1992 er Arne Bro blevet en elsket underviser og en af de mest populære skikkelser i dansk film.

Kæmpe bifald til den populære dokumentarleder, som ved Ekko Shortlist Awards viser sig offentligt for første gang siden hjemsendelsen fra Filmskolen og overrækker pris til en af sine elever.

Af Nicki Bruun

Arne Bro er kendt og elsket på Den Danske Filmskole, hvor han har været leder af dokumentarlinjen siden 1992.

Derfor sendte det chokbølger gennem den danske filmbranche, da rektor Vinca Wiedemann for to uger siden hjemsendte den populære underviser i en endnu uafklaret personalesag.

Selv har Arne Bro forholdt sig tavs om sagen, der udløste oprør blandt eleverne på Filmskolen og endte med rektorens afgang. Men her til aften brød han tavsheden og fortalte om baggrunden for hjemsendelsen.

Her til aften viste han sig også for første gang offentligt herhjemme, da han overrakte prisen for bedste dokumentar ved Ekko Shortlist Awards!

”Vi lever i en verden, hvor brutale magter undertrykker enkeltindivider og hele befolkningsgrupper. Derfor er det vigtigt at huske, at vi lever i et demokrati, et retssamfund,” sagde Arne Bro, da han gik på scenen til jubelbrøl blandt publikum i salen.

”Vi lever også i et lille land, der værdsætter det enkelte menneskes begavelse og talent. Det er egentlig dét, vi lever af. Talent og begavelse er vores råstof.”

Han brugte også anledningen til at hylde filmtalenter og den anerkendelse, som Ekko Shortlist Awards giver dem.

”Ekkos opmærksomhed imod talent og begavelse er et fornemt eksempel på denne anerkendelse og værdsættelse af begavelse og talent, og prisuddelingen her i aften er det smukke højdepunkt i en langvarig diskussion af talenternes kunstneriske og håndværksmæssige egenskaber,” fortsatte den populære leder af Filmskolens dokumentarlinje.

”Jeg vil gerne ønske os alle sammen tillykke med vores mærkelige lille, begavede og talentfulde land.”

Den personlige stemme
Det er Ekkos chefredaktør, som har inviteret den hjemsendte dokumentarleder til at overrække en pris.

”Med sin evne til at inspirere og møde de unge i øjenhøjde har Arne Bro en enorm betydning for landets filmtalenter. Derfor var det oplagt at vise ham den gestus i en turbulent tid,” siger Ekkos chefredaktør Claus Christensen.

Prominente filmfolk har lige siden hjemsendelsen bakket op om Arne Bro og vil have ham tilbage på Filmskolen.

Han er også elsket blandt eleverne, og det var faktisk en af dem, som dokumentarlederen kunne overrække prisen ved Ekko Shortlist Awards.

Vinderen i kategorien for bedste dokumentar blev nemlig Sam and the Plant Next Door, der er instrueret af Ömer Sami, som startede på Den Danske Filmskole i år.

Han er opvokset i Storbritannien, hvor filmen om den miljøbevidste dreng Sam er produceret. Men da han kom til Danmark i 2015, begyndte filmskaberen straks at lære sproget, så han kunne komme ind på Filmskolen.

Dagen før Ekko Shortlist Awards skrev Ömer Sami sammen med skolens andre dokumentarelever en kærlig tekst, hvor de anmoder Kulturministeriet om at sende Arne Bro tilbage til sit arbejde på Filmskolen.

”Så snart jeg kunne tale nok dansk, ansøgte jeg Filmskolen — på grund af ham,” skrev den unge prisvinder personligt om sin elskede underviser.

”Jeg var betaget af en mentor, hvis metode er at se eleven, som den han/hun er, at tro på vedkommende og at opfordre eleven til at udvikle sin personlige stemme.”

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Afholdes fredag den 29. november i Bremen Teater.

Showet starter kl. 19 (dørene åbner kl. 18).

Værtsparret er Julie og Jesper fra tv-serien 29-30-31.

Støttet af Det Obelske Familiefond og Det Danske Filminstitut.

Se årets nominerede film.

© Filmmagasinet Ekko