Nyhed
05. feb. 2024 | 19:34

Bastarden brillerer USA

Foto | Henrik Ohsten

Mads Mikkelsen spiller kaptajn Kahlen, der tog kampen op med den ufrugtbare jyske hede, og de amerikanske anmeldere er vilde med hans præstation.

Nikolaj Arcels periodedrama imponerer de amerikanske anmeldere, som især roser Mads Mikkelsens kraftpræstation.

Af Frederik Hoff

Først fik den en strålende modtagelse på festivalen i Venedig, så høstede den svimlende ros fra de danske kritikere, og nu bliver Nikolaj Arcels Bastarden hyldet i USA, hvor filmen fik premiere i fredags.

Dramaet, der på engelsk hedder The Promised Land, er baseret på Ida Jessens bestseller Kaptajnen og Ann Barbara om Kaptajn Kahlen, der tog kampen op med den ufrugtbare jyske hede i håb om en adelstitel.

Den episke, men også meget danske historie har tryllebundet amerikanerne. 70 amerikanske anmeldelser citeres på kritikersiden Rotten Tomatoes, hvor filmen har en rating på 95 procent – højere end nogen anden film af Nikolaj Arcel.

”Den feudale kamp om ubesatte jyske territorier er meget specifikt dansk, men spændingen, romantikken og det ærefrygtindgydende visuelle spektakel i melodramaet er klassisk Hollywood,” skriver magasinet Rolling Stone.

The Hollywood Reporter er enig.

”Det er en smuk produktion, der udstiller alle kvaliteterne ved gammeldags historiefortælling uden spor af kedsommelighed,” skriver mediet.

Filmsiden Rogerebert.com mener, at det er et under, at filmen fungerer så godt, som den gør. New York Times giver sit bud på en forklaring:

”Det, der får den til at virke så godt, er, at den for det meste undgår de forældede klichéer, der gør karakterer til idealer og film til øvelser i falsk nostalgi – ja, og så Mads Mikkelsen.”

Alle elsker Mads
Et fællestræk for de amerikanske anmeldelser er, at de lovpriser hovedrolleindehaveren Mads Mikkelsen, der efterhånden er et næsten lige så stort navn i udlandet som herhjemme.

I december blev han officielt en af Europas største skuespillere nogensinde, da han for anden gang modtog en European Film Award. Kun to andre skuespillere har modtaget prisen to gange, og ingen af dem har været nomineret så mange gange som Mads Mikkelsen.

Da Ekko interviewede skuespilleren i forbindelse med verdenspremieren på Bastarden i Venedig, troede han da også på vinderchancer ved festivalen, men det blev desværre ikke til en eneste pris.

Filmen var desuden med til det sidste i ræset om en Oscar-nominering – hvilket lykkedes for Arcel med En kongelig affære tilbage i 2013 – men denne gang blev det ikke til noget.

Til gengæld cementerede Bastarden sin status som årets største danske film, da den i lørdags hev hele ni Robert-statuetter hjem – mere end nogen anden film.

Selv Dronning Margrethe II, der vandt en pris for bedste kostumedesign, måtte i scenografi-kategorien give fortabt til Jette Lehmanns fremragende genskabelse af 1700-tallet i Bastarden.

Trailer: Bastarden

Kommentarer

Nikolaj Arcel i Ekko

I Ekko #95 fortæller Nikolaj Arcel åbenhjertigt om sit mislykkede Hollywood-eventyr og sin succesfulde tilbagevenden til dansk film.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Bestil magasinet her og få det tilsendt.

Magasinet er på vej ud i løssalg over hele landet.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko