Nyhed
29. dec. 2015 | 09:39

Christopher Nolan laver Anden Verdenskrig-film

Foto | uoplyst
Slaget ved Dunkerque var et af Anden Verdenskrigs tidlige vendepunkter, hvor det lykkedes englænderne at evakuere størstedelen af deres hær, mens Frankrig reelt blev overgivet til tyskerne.

Nolans næste film handler om retræten fra Dunkerque, hvor engelske tropper blev fragtet over Kanalen i 1940. Filmen har premiere 21. juli 2017.

Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Christopher Nolan går fra fremtiden til fortiden. Han følger nemlig Interstellar op med en krigsfilm om den britiske evakuering fra den franske kystby Dunkerque.

Det skriver branchebladet Variety.

Titlen er Dunkirk, som er den engelske stavemåde af Dunkerque. Filmen beskrives som en action-thriller, og den vil have ukendte teenageskuespillere i hovedrollerne. Veteranerne Tom Hardy, Kenneth Branagh og Mark Rylance (Spionernes bro) forhandler om biroller.

Hemmelighedskræmmeri
Den britiske instruktørs projekter omgærdes altid af massivt hemmelighedskræmmeri, og afsløringen kommer da heller ikke i første omgang fra instruktøren selv.

I stedet var det den franske avis La Voix Du Nord, der røbede hemmeligheden, efter Nolan havde været på udkig efter locations i Frankrig sammen med sin bror Jonathan.

Sidstnævnte har også samarbejdet på en del af brorens projekter, navnlig Memento, The Dark Knight og The Prestige. Om han spiller anden rolle på dette projekt end at holde sin bror ved selskab, er der ingen forlydender om.

Filmen produceres af Christopher Nolan og Emma Thomas, hans faste producerpartner (og kone). Warner Bros. vil distribuere filmen, der går i optagelse til maj.

Tyskerne led største tab
Evakueringen fra Dunkerque markerede afslutningen på tyskernes invasion af Frankrig i maj 1940.

Efter et katastrofalt forsøg på at forsvare landet mod de fremstormende nazister trak englænderne sig tilbage til Dunkerque og organiserede i al hast en retræte over Den Engelske Kanal under kodenavnet Operation Dynamo.

Over ni dage fragtedes flere end 300.000 mænd tilbage til England, heraf mange franske soldater, under massiv beskydning til lands, vands og i luften. Slaget var et afgørende vendepunkt i krigens tidlige dage og blev første gang filmatiseret i 1958.

Senest er militæroperationen blevet mindeværdigt portrætteret af Joe Wright, der i Atonement fra 2007 viser de kaotiske forhold på stranden i én virtuos indstilling på hele fem minutter. Fotografen Seamus McGarvey blev da også Oscar-nomineret for indsatsen.

Om Nolan kan slå den pragtpræstation, får vi at se 21. juli 2017, hvor filmen er sat til premiere.

Operation Dynamo i Atonement

Kommentarer

Operation Dynamo

Evakuering af engelske og franske soldater fra byen Dunkerque over Den Engelske Kanal.

Operationen forløb over ni dage fra 26. maj til 4. juni 1940.

Det anslås, at 338.226 soldater blev reddet til England fra troppetransporter til fiskekuttere.

30-40.000 blev dræbt i alt, heraf flest tyskere.

© Filmmagasinet Ekko