Nekrolog
19. feb. 2021 | 19:01

En drømmefanger er sovet ind

Foto | Randy Tepper
Christopher Plummer vandt en Oscar for rollen som den ældre mand Hal, der i Beginners springer ud som homoseksuel i en sen alder.

Christopher Plummer kunne spille alt fra kynisk rigmand til elskværdig farmand – og vil blive husket for sin selvironiske charme.

Af Rune Abildgaard

Selv i roller med kun få minutter på skærmen eller lærredet kunne Christopher Plummer charmere sig til adskillige nomineringer.

Det bliver desværre ikke til flere, efter skuespilleren gik bort fredag den 5. februar i en alder af 91 år.

I modsætning til en af hans sidste roller i Knives Out – Var det mord? døde han under fredelige omstændigheder ved siden af sin hustru, Elaine Taylor, i deres hjem i Connecticut.

Gennem sit lange liv nåede Plummer at vinde adskillige priser. Han vil blandt andet blive husket for sine roller som kaptajn Von Trapp i The Sound of Music og Beginners.

Sidstnævnte vandt han en Oscar for.

Christopher Plummervar en sand stjerne, hvis talent for skuespil nåede langt ud over scenekanten.

Trods sin succesrige karriere var han til det sidste parat til at kaste sig ud i nye udfordringer. Han lagde således stemme til computeranimerede figurer i Op eller computerspillet The Elder Scrolls V: Skyrim.

Jazz og alkohol
Arthur Christopher Orme Plummer kom til verden den 13. december 1929 i Toronto, Canada.

Han blev født ind i en yderst velhavende familie som eneste barnebarn til præsidenten for selskabet Canada Central Railway.

Christopher Plummernåede kun kortvarigt at opleve farens aristokratiske livstil, før han flyttede med sin kunstneriske mor til det fransktalende Quebec efter forældrenes skilsmisse.

Plummer voksede op som tosproget med gode manerer og undertrykte følelser, som han fandt aflast for i den kunst og musik, moren introducerede ham for.

Hun var nødsaget til at tage to jobs for at få det hele til at køre rundt.

De hårde livsvilkår fik Plummer til at forsvinde længere ind i en verden af jazz, teater og alkohol i en meget tidlig alder, skriver The New York Times.

”Det var essentielt for at holde sig varm for at undgå at blive gal og for at holde galskaben kørende,” skriver han i biografen In Spite of Myself: A Memoir fra 2018.

Ved at begå sig i kunstneriske kredse fandt han allerede som sekstenårig sit kald i teaterskuespillet. Det skulle vise sig at følge ham hele livet. Han blev som attenårig bemærket i sin rolle som Ødipus i franske Jean Cocteaus version af den græske tragedie.

Det blev startskuddet på en livslang skuespilkarriere, der rummede alt fra klassisk teaterkunst til musicals.

Hjertevarm charmetrold
Det var kærligheden til ordene, som fik Christopher Plummer til at vælge skuespillet.

Det siger han med selvironisk charme i det britiske tv-program What’s On Wogan? fra 1986.

”Min familie havde en dejligt gammeldags vane med at læse højt efter aftensmaden. Det var i 40’erne, da jeg voksede op – som du ved, er jeg meget gammel. Det lærte mig at elske ord fra jeg var ganske, ganske ung.”

Karrieren foran kameraet begyndte med serier og tv-indspilninger af teaterstykker.

Det førte til hans første film, Sidney Lumets Bag fortæppet (1958),hvor han spiller over for Henry Fonda. Det er dog som kaptajn Von Trapp i The Sound of Music (1965), som de fleste nok vil huske ham for.

Rollen viste sig at være Plummers største udfordring, og den kan i bagklogskabens lys ses som et vendepunkt i hans liv og karriere.

I sin biografi omskriver han i spøg The Sound of Music til ”S&M”. Her beskriver skuespilleren, hvordan han måtte overvinde sin teater-arrogance, før han for alvor kunne forlig sig med den sentimentale rolle.

Von Trapps udvikling i filmen fra stiv og autoritær kaptajn til en hjertevarm charmetrold giver tilskueren en fornemmelse for Plummers evne til at indtage et bredt spektrum af karaktertyper.

Overgangen fra stivnakket til blødsøden og udspekuleret endte med at blive hans særkende.

Arbejdsom til det sidste
Rollen åbnede mange døre for Christopher Plummer.

Han fik mulighed for at spille alt fra den udspekulerede Sherlock Holmes i Mord på beregning til den empatiske psykiater i A Beautiful Mind og iskold rigmand i All the Money in the World.

For ikke at glemme hans hjerteskærende optræden i Beginners. I rollen som Hal fortæller han i en meget sen alder sin deprimerede søn Oliver (Ewan McGregor), at han er homoseksuel.

Den livsbekræftende historie om at droppe fordommene og leve livet fuldt ud gjorde ham til den ældste Oscar-modtager i en alder af 82.

Gennem en imponerende karriere nåede han at arbejde sammen med store instruktører som Terrence Malick, Ridley Scott, Ron Howard og Rian Johnson for bare at nævne nogle få.

Han har vundet Tony’er, Emmy’er, en BAFTA og en Golden Globe samt fået utallige nomineringer for sit bidrag til kunstens verden.

Teateret var livet igennem hans sande passion.

I klassiske roller som Macbeth og King Lear kunne han dyrke sin kærlighed til ord og traditioner. Men det var modet til altid at opsøge nye udfordringer med et åbent sind, der gjorde hans talent åbenlyst for os alle.

Christopher Plummer i The Sound of Music

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko