cannes 2023
18. maj 2023 | 21:42

”Comeback? Jeg har været her hele tiden”

Foto | Pragya Mishra

Horder af fans hyldede Johnny Depp, da skuespilleren sammen med instruktør og medspiller Maïwenn gik på den røde løber før verdenspremieren på deres åbningsfilm i Cannes.

Johnny Depp har fået en nærmest kongelig modtagelse på Cannes-festivalen og føler ikke længere, at han har brug for Hollywood.

Af Claus Christensen

Johnny Depp spiller fransk konge i Jeanne du Barry, og modtagelsen af ham på Cannes-festivalen i Sydfrankrig har netop været en konge værdig.

Den amerikanske stjerne blev tiljublet på den røde løber af især kvindelige fans, som han generøst gav autografer og lod sig fotografere med. Efter visningen af filmen ved gallapremieren modtog han syv minutters tårevædede, stående ovationer.

Pressekonferencen dagen derpå blev forsinket, fordi han angiveligt havde svært ved at komme frem i trafikken. Og der lød et dybt fællessuk fra journalisterne i den propfyldte sal, da moderatoren efter 27 minutters udsættelse konstaterede, at man var nødt til at starte uden Johnny Depp.

Da han tyve minutter senere nærmere sig, kunne vi inde i salen høre bifaldet ude på gangen. Og han havde knap nok fået sat sig i den tomme stol ved siden af instruktøren Maïwenn, før han blev bombarderet med spørgsmål.

– Hvordan føltes det efter visningen af filmen?

”Et øjeblik føltes det, som om vi midt i bifaldet og den vilde energi i rummet var fanget i et loop. Det blev bare ved og ved,” sagde Johnny Depp.

– Var du overrasket over at blive valgt til rollen som Ludvig 15. af Frankrig?

”Jeg troede, nogen ved en fejl havde stavet mit navn, og at Maïwenn og jeg var endt sammen det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.”

”Mit eneste spørgsmål til Maïwenn var: ’Måske du burde bruge en fransk skuespiller?’ Hun tænkte over det et øjeblik og svarede: ’Ja, det har jeg allerede tænkt over. Jeg vil hellere have dig.’”

Efter en lille pause tilføjede Depp med et glimt i øjet:

”Jeg synes, det var meget modigt af hende at vælge en hillbilly fra Kentucky. Det var selvfølgelig svært at komme så langt væk fra sit eget sprog og sin egen måde at udtrykke sig på, men Maïwenn var meget tålmodig med mig.”

Ikke brug for Hollywood
59-årige Johnny Depp har et imponerende cv med titler som Edward Saksehånd, Hva’ så, Gilbert Grape?, Donnie Brasco og naturligvis Pirates of Caribbean-serien.

Men han har også kæmpet med misbrugsproblemer, og skilsmissen fra skuespilkollegaen Amber Heard udviklede sig til en af de største #MeToo-sager, hvor Johnny Depp blev anklaget for hustruvold og seksuelle overgreb.

Det førte til, at Depp faldt i unåde i Hollywood og blandt andet blev erstattet af Mads Mikkelsen som den ondskabsfulde Grindelwald i Fantastiske skabninger 3.

Men sidste år vandt han en heftigt mediedækket retssag i USA, hvor Amber Heard blev dømt for ærekrænkelse.

En journalist ville på pressekonferencen vide, om han følte sig boykottet af Hollywood, og om forholdet til den etablerede filmbranche er blevet bedre.

Johnny Depp svarer med sin karakteristiske langsommelighed, hvor han leder længe efter et specifikt ord. Og så ender han altid med at trække en slagkraftig oneliner frem.

”Man skal være uden en puls for ikke at føle, at jeg har været boykottet af Hollywood. Når du bliver bedt om at trække dig fra en film på grund af noget, der bare er løsrevne vokaler og konsonanter, så føler du dig da lidt boykottet.”

”Føler jeg mig boykottet i dag? Nej, overhovedet ikke. Men det er også, fordi jeg ikke længere tænker på Hollywood. Jeg har ikke rigtigt brug for Hollywood længere. Det er meget mærkelige tider, hvor alle ville ønske, at de kunne være sig selv, men det kan de ikke. For de er nødt til at holde trit med personen foran dem.”

”Hvis det er sådan et liv, du vil have, så ønsker jeg dig al held fremover. Selv befinder jeg mig på den anden side af den konflikt.”

Horribel fiktion
En journalist spurgte Johnny Depp, hvad han tænker om at være tilbage i rampelyset.

”Jeg hører stadig oftere ordet ’comeback’, der lyder, som om jeg kommer ud og danser stepdans på bordet. Men jeg har efterhånden haft sytten comebacks. I virkeligheden har jeg aldrig været væk.”

”Det kan godt være, at de holdt op med at ringe, hvad de så end var bange for. Men jeg gik aldrig nogen vegne. Jeg har bare siddet og kukkeluret.”

”Majoriteten af, hvad I har læst de sidste fem-seks år om mig og mit liv, er fantastisk, overdreven og horribelt skrevet fiktion. Vi er her for at tale, men når du spørger, hvordan jeg har det, så mener du i virkeligheden: ’Kæft, hvor jeg hader dig!’ Forstår du, hvad jeg mener?”

– Hvad vil du sige til dem, der mener, at du ikke skulle have været her i Cannes?

”Hvad hvis de en dag ikke tillod mig at tage på McDonald’s i resten af mit liv? Hvis man samler alle disse 39 vrede mennesker sammen i et rum, så kunne de se en optagelse af mig spise en Big Mac på loop,” lød det noget kryptisk fra Johnny Depp.

”Hvem er disse mennesker? Hvorfor går de op i min deltagelse? De er et tårn af kartoffelmos oplyst af computerskærmens lys – anonyme i deres fritid. Jeg synes ikke, de bør bekymre sig.”

Praler af overfald
Johnny Depp spiller i Jeanne du Barry over for Maïwenn, som har rollen som Jeanne, der flirter sig til tops og indleder et forhold til kongen.

Læs Ekkos anmeldelse her!

Maïwenn gav kongerollen til Johnny Depp, før han havde vundet sagen mod Amber Heard. Og Depps tilbagevenden til Cannes bliver ikke mindre kontroversiel af, at Maïwenn har udtalt, at hun er imod #MeToo-bevægelsen.

Hun har også indrømmet, at hun for nylig på en restaurant i Paris overfaldt chefredaktøren for det franske medie Mediapart, Edwy Plenel, som hun spyttede i ansigtet. Årsagen skulle angiveligt være, at Mediapart har bragt #MeToo-anklager om hendes eksmand, instruktøren Luc Besson.

Den 70-årige chefredaktør for Mediapart har meldt overfaldet til politiet.

”Hun er åbent imod #MeToo, og hun har lavet en gestus for at bejle til sine følgere, og det er derfor, hun pralede af det på tv. Vi kunne se en form for stolthed, der gav genlyd verden rundt,” siger Edwy Plenel til det amerikanske brancheblad Variety.

”Denne aggression sætter mere end noget andet forandringer i stå. Hun angreb ikke bare mig personligt, men det symbol, jeg repræsenterer som stifter og leder af et magasin, der i Frankrig har været i fortroppen for alle #MeToo-afsløringerne.”

”Cannes har valgt et fuldkommen vanvittigt symbol som en åbningsfilm: en film af Maïwenn om en kurtisane, der søger magt. Den mytologi, der fremmes i filmen, sammen med castingen af Johnny Depp, hendes kommentarer mod #MeToo og nu denne aggression, som hun lader til at være stolt af, og som får folk til at grine på tv – dét siger virkelig noget.”

Succes i Frankrig
På pressekonferencen i Cannes, som var kendetegnet af meget imødekommende journalister, slap Maïwenn for at skulle kommentere overfaldet på chefredaktøren.

Det nærmeste, journalisterne kom, var et spørgsmål om, hvordan hun oplever at være i orkanens øje.

”Jeg beskytter mig selv på den måde, at jeg ikke ved, hvad folk siger. Det er vigtigt at forblive tro mod det, man gerne vil lave,” svarede Maïwenn.

”Der bliver sikkert sagt alt muligt negativt vås om filmen. Men det er ikke mit første Cannes, og jeg ved, hvordan den slags foregår. Filmen har netop fået premiere i hele Frankrig. Den er en stor succes, og jeg er meget glad.”

Pressekonference: Jeanne du Barry

Kommentarer

Claus Christensen

Filmmagasinet Ekkos chefredaktør dækker for sekstende gang Cannes-festivalen.

Ser samtlige film i hovedkonkurrencen og vurderer dem i Ekkos stjernebarometer.

Går på opdagelse efter perler i sidekonkurrencen Un Certain Regard og parallelkonkurrencerne Directors’ Fortnight og Critics’ Week.

Årets festival løber fra 16. til 27. maj.

© Filmmagasinet Ekko