Nyhed
11. maj 2021 | 13:31

Dansk 70mm-festival løber endelig af stablen

Foto | Niko Tavernise
Joaquin Phoenix danser ned ad trapperne som titelfiguren i den alternative superheltefilm Joker, der bliver vist i ny 70mm-festival.

Gentofte Kino præsenterer over en weekend forrygende film som Joker, The Hateful Eight og Dunkirk i det format, som instruktørerne har tiltænkt at vise dem i.

Af Nicki Bruun

Få dage før landets biografer i december lukkede ned for anden gang, bragte vi nyheden om, at Danmark i januar ville få sin første festival dedikeret filmformatet 70mm.

De færreste havde regnet med, at nedlukningen skulle vare helt indtil 6. maj. Så ligesom adskillige premierer har filmfestivalen også været udskudt på ubestemt tid.

Men nu er biograferne åbne igen, og dermed er Gentofte Kino endelig klar til at lade den første udgave af Gentofte International Film Festival løbe af stablen 21. – 23. maj.

I løbet af weekenden er der mulighed for at se nogle af tidens største og flotteste film i det format, som deres instruktører har tiltænkt at vise dem i.

Festligheden sparkes i gang med en eksklusiv visning af Tarantinos The Hateful Eight, hvis flotte billeder af Det Vilde Vest er en endnu større oplevelse i 70mm. På programmet er også Christopher Nolans Dunkirk og Interstellar, Oscar-vinderen Joker med Joaquin Phoenix samt klassikerne Mit Afrika og Alle tiders race fra henholdsvis 1985 og 1965.

Der kan købes billet til de enkelte film eller alle seks her.

Store ambitioner
Den tidligere distributionschef hos SF Studios Sune Lind Thomsen – der skriver biografklummen Box office i Filmmagasinet Ekko – overtog i starten af sidste år Gentofte Kino.

Trods en hård start med øjeblikkelig corona-nedlukning, anskaffede han sig i sommer en 70mm-fremviser, så Gentofte Kino ligesom københavnske Imperial kunne vise film i det format, visionære instruktører som Tarantino og Nolan sværger til.

Gentofte Kino skriver på sin hjemmeside, at kopierne af festivalens seks film vejer knap et ton. Og inden festivalen er slut, vil der være løbet lidt over 31.000 meter film igennem fremviseren Phillips DP-70, der bærer tilnavnet Lara efter Julie Christies karakter i Doktor Zhivago.

”70mm er som en Rolls-Royce eller som at høre vinylplader på et rasende godt stereoanlæg. Det er meget mere organisk end digital projektion. Der er noget ved at se en film på 70mm, som er mere autentisk,” har biografejeren tidligere sagt til Ekko.

Sune Lind Thomsen har også afsløret, at tanken med fremtiden er at blive en aktør på det internationale marked, hvor der i skrivende stund findes tre store 70mm-festivaler i Europa.

”På sigt skal den her festival få folk til at rejse ind fra udlandet for at se ægte 70mm i Gentofte Kino,” lyder det fra biografejeren.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko