Nyhed
11. maj 2023 | 15:04

Dansk verdensstjerne som tyrannisk konge

Foto | Kristóf Galgóczi Németh

Christian 2. beordrede i 1520 drabet på en lang række mennesker i den svenske hovedstad Stockholm. I en kommende film spilles kongen af danske Claes Bang.

Claes Bang indtager rollen som Christian 2. i filmatisering af berygtet massakre. Flere danskere medvirker i den engelsksprogede Viaplay-film, som kommer i biografen.

Af Nicki Bruun

Efter det internationale gennembrud i Ruben Östlunds Guldpalmevinder The Square har Claes Bang erobret verden.

Den danske skuespiller har haft roller i blandt andet storfilmen The Northman og serier som The Affair, Dracula og Bad Sisters. Nu er Bang klar til igen at spille en dansker, men det kommer til at foregå på engelsk.

Han har rollen som kong Christian 2. i det store actiondrama Det stockholmske blodbad, skriver distributøren Scanbox Entertainment i en pressemeddelelse.

Det er en engelsksproget, nordisk produktion om den berygtede massakre på knap 100 adelige i 1500-tallets Stockholm. Danske Christian 2. beordrede massakren på blandt andre folk fra adelen og borgerskabet på grund af en konflikt. Han fik efterfølgende øgenavnet Christian Tyran i Sverige.

Engelske Sophie Cookson spiller hovedrollen som Anne. Hun drager ud på et hævntogt efter de mænd, der myrdede familien ved Annes bryllup.

Med sig har hun plejesøster Freja – spillet af Alba August – og de bliver indblandet i en hensynsløs politisk magtkamp, der kulminerer i massehenrettelsen i Stockholm.

Også Ulrich Thomsen, Mikkel Boe Følsgaard og Jakob Oftebro er at finde på rollelisten i det historiske drama.

Pan-nordisk film
Det stockholmske blodbad instrueres af svenske Mikael Håfström, der fik et hit med Jan Guillou-filmatiseringen Ondskab i 2003.

Han har siden instrueret film og afsnit af serier som Bloodline i USA, hvor han også snart er aktuel med sci-fi-thrilleren Slingshot.

Manuskriptet til Det stockholmske blodbad er skrevet af nordmændene Nora Landsrød og den kendte forfatter Erlend Loe, så det må virkelig siges at være en pan-nordisk film.

Scanbox Entertainment giver filmen biografpremiere i Danmark og resten af Norden den 18. januar næste år. I løbet af efteråret 2024 kommer filmen på streamingtjenesten Viaplay, som er hovedproducent på filmen.

For nylig havde Viaplay premiere på deres første danske film, Birgitte Stærmoses Camino. Den fik enkelte biografvisninger, inden den kort efter kom på streamingtjenesten.

Men med Det stockholmske blodbad er der altså lagt op til en længere eksklusiv periode i biografen.

”Vi er utroligt begejstrede for samarbejdet med Viaplay på Det stockholmske blodbad om biografdistribution i Skandinavien,” udtaler Merete Christensen, chef for biografdistribution hos Scanbox Entertainment, i pressemeddelelsen.

”Mikael Håfström og Viaplay Studios har skabt en unik, underholdende og spektakulær biograffilm, og vi har nu fornøjelsen af at få den rullet ud i biografer i hele Norden, så alle kan opleve den på det store lærred. Vi kan ikke vente med at komme i gang med lanceringen.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko